Haber
2010-06-11 07:21:21
Devletin Sevgisini ve Merhametini Gösteren Degisiklik Istiyoruz

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, devlet memurlari kanununda yapilacak degisik- ligin, devletin sopasini degil, sevgisini ve merhametini gös- terecek sekilde gerçeklesti- rilmesini istediklerini söyledi. 

 

Devlet Bakani Hayati Yazici tarafindan kamuoyuna açik- lanan ‘Devlet Memurlari Kanununda Yapilacak Degisiklikler’ hakkinda açiklama yapan Ahmet Gündogdu, tasarinin tamamlanmadan önce kendilerine verilmemesini ve görüslerinin alinmamasini büyük bir eksiklik olarak degerlendirdi.

 

Toplu görüsme tarihinden bugüne kadar karsilikli isbirligi ve uyum içinde çalistiklari Bakan Hayati Yazici’nin bu süreçteki tavrini anlamakta zorlandiklarini ifade eden Gündogdu, “Simdiye kadar yürüttügümüz ortak çalismalara baktigimiz zaman, devlet memurlari kanununda yapilacak degisiklik konusunda görüsümüzün alinmamasi Sayin Yazici’nin önceki tavirlarina uygun düsmemistir” dedi.

 

Degisiklik teklifinde yer alan maddelerin bir kisminin, 2008 ve 2009 yili toplu görüsmelerinde mutabakat altina aldiklari hususlari içerdigini hatirlatan Gündogdu, bunlarin, çocuk sayisina getirilen sinirin kaldirilmasi, hafta sonu izin alinmadan il disina çikis yasaginin kaldirilmasi, emekli harcirahlarinin 500 TL’den 750 TL’ye çikarilmasi, engellilere nöbet muafiyeti getirilmesi, toplu görüsme priminin 3 ayda bir 30 TL olmak üzere yeniden verilecek olmasi, evlilik ve vefat izinlerinin genisletilmesi, dogumda babalik izni, hasta yakinlarinin refakat izni, babaya dogumda mazeret izni verilmesi, KIT personeline sendikali olma hakki verilmesi, disiplin cezalarina yapilacak itirazlarla ilgili düzenleme gibi önceden imza altina alinan ve hükümetin yapacagini taahhüt ettigi degisiklikler oldugunu dile getirdi.

 

Genelge Yerine Yasal Düzenlemeyi Tercih Ediyoruz

Söz konusu paketi, toplu görüsme masasinda mutabakat altina alinan hususlar için kanuni düzenleme yapilmasi açisindan önemsediklerini belirten Gündogdu, “Genelge yerine yasal düzenleme yapilmasi kalici bir çözümdür” seklinde konustu.

 

Ahmet Gündogdu, taslakta yer alan bazi maddelerin ucunun açik birakildigini, kendilerinin de bu maddelerden tedirgin olduklarini kaydederek, TBMM sürecinde bu eksikliklerin giderilmesi için çalisacaklarini söyledi.

 

Gündogdu, riskli gördükleri hususlarin ise, kademe ilerleme süresinin uzatilmasi, özel sektörden kamuya personel alimi, istihdam fazlasi personel olusturma anlayisi, uzmanlik uygulamasi, sicil uygulamasinin kaldirilmasi ve yerine getirilen disiplin uygulamasi, cezalarin agirlastirilmasi ve getirilmek istenen esnek çalisma sistemi oldugunu ifade etti.

 

Kamu Çalisaninin Önü Kapaniyor

Özelden devlete geçis yönünde yapilacak düzenlemenin sebebini de anlayamadiklarini dile getiren Gündogdu, bu konunun da kendi içinde çifte standardi beraberinde getirdigine dikkat çekerek, söyle konustu:

“Üst düzey atamayla gelecek özel sektör çalisanlarinin geçmis bütün çalisma hayatlari kamuda çalismis sayilirken, alt kademe geçislerde ise 6 yili kamuda çalismis kabul edilecek. Bu bir adaletsizlik ve çifte standarttir. Ayrica, özel sektörden gelecek üst düzey yönetici uygulamasi, devlette yükselme istegiyle çalisan mevcut kamu çalisanlarinin hevesini de kiracaktir.”

 

Istihdam fazlasi memur olusturmanin ve havuz sisteminin mahzurlu bir uygulama olacaginin altini çizen Gündogdu, bundan vazgeçilmesini istedi.

 

Uzmanlikta Tercihler Sorunlu

Getirilmek istenen uzmanlik uygulamasinin sartlarinin uzmanlikla bagdasmadigini söyleyen Gündogdu, “Uzman olacak kisilerde, KPSS’de yüzde 1’lik dilime girme sarti getiriliyor. Bir bakanliga uzman alacaksaniz, o bakanligin alaninda uzman kisileri almaniz lazim. KPSS’de genel kültür soruluyor. Ayrica uzmanlar sözlesmeli alinacak. Bu bir gözdagidir. 30 yas siniri getirilmesi de haksizlik ve esitsizliktir” diye konustu.

 

Sicil Uygulamasinin Kaldirilmasi Baska Tuzak Düzenlemeyi Getiriyor

Yapilacak degisiklikle, vazgeçilen sicil uygulamasinin kulaga hos gelmesine karsin, bazi sorunlari da beraberinde getirdigine isaret eden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bilgi edinme yasasi kapsaminda müracaat edilip ögrenilen sicil anlayisini kabul etmiyorduk. Getirilen sistemle de disiplin uygulamasi agirlastiriliyor. Ödül ve ceza dengesizligi derinlestiriliyor. Öyle bir fiil tanimlanmis ki, mevcut ceza sisteminde, ‘su islemi yaparsaniz bunun cezasi uyaridir’ deniyor. Simdi uyaridan sonra kinama gelmesine ragmen, kinama atlaniyor ve ayni fiile maas kesim cezasi getiriliyor. Kinama verilen fiillere maas kesim cezasi atlaniyor, kademe ilerlemesini durdurma cezasi getiriliyor. Yani, subjektif agirlastirilmis cezalandirma kapilari aralaniyor.”

 

Vatandas memnuniyetinin esas alinmasinin bazi sikintilara yol açacagini belirten Gündogdu, “Vatandasin memurla bir araya gelmesinde, memurun vatandasa kayitsiz ve ilgisiz kalmasi memuriyetten atilmaya kadar kapi araliyor. Memurun, hangi konuda kayitsiz ve ilgisiz olduguna yönelik bir kriter yok. Vatandasimiz, hukuk ve uygulamalara uymayan istekte bulunur ve memur buna ‘hayir’ derse, kayitsiz mi kalmis sayilacak?” diye sordu.

 

Esnek Çalisma Sistemi Sorunlu

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda sorunlu oldugunu dile getirdikleri isçiler için esnek çalisma sisteminin bir gün sonra kamu çalisanlari için getirilmek istenmesinin saskinligini yasadiklarini vurgulayan Ahmet Gündogdu, çalisanlari memnun edecek, müktesep hakkina dokunmadan, çalisanin motivasyonunu artiracak düzenleme yapilmasini istedi.

 

TBMM’de Düzeltilmesi Için Çalisacagiz

Hazirlanan degisiklik taslaginin tamamina yönelik çalismalarinin sürdügünü kaydeden Gündogdu, toplu görüsmelerde imza altina alinan hususlarin gerçeklestirilmek istenmesi sebebiyle tesekkürlerini, diger hususlara yönelik de elestiri ve önerilerini içeren bir çalisma içinde olduklarini açikladi. Gündogdu, özellikle 7 asli maddeye yönelik elestirilerini Bakan Hayati Yazici ve TBMM’de ilgili kisilere ileterek, aksakliklarin TBMM’de düzeltilerek geçmesi için çalisacaklarini dile getirdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen