Haber
2014-11-10 06:51:56
Din Dersi Daha Erken Yaşlarda Verilmeli

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, din eğitimi dersinin daha erken yaşlarda verilmesini isteyerek, “Mademki Anayasa’da din dersinin, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi olarak okutulma zorunluluğu var, bunun ana sınıfından itibaren çocuklara verilmesi gerekir. Çocuklar ana sınıfından itibaren kendi seviyelerine uygun bir öğretimle dini tanımalıdır. Kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz” dedi.

 

Eğitim-Bir-Sen Kayseri ve Nevşehir Şube genel kurullarında konuşan Ahmet Özer, son günlerde bazı kesimler tarafından gündeme getirilen okullardaki din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin kaldırılması yönündeki taleplere tepki gösterdi. Bu dersin içerisinde öğrencilere tüm dinler ve mezhepler hakkında bilgiler verildiğini ve bu dersin bir kültür dersi olduğunu kaydeden Özer, “‘Efendim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kaldırılsın’ deniliyor. Adı üzerinde ‘din kültürü ve ahlak bilgisi dersi.’ Bu bir kültür dersidir. Yani bir coğrafya dersinin şu andaki durumu neyse, bir tarih dersinin okullardaki durumu neyse din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin de durumu bu zaten. Açın bakın müfredata, açın bakın kitaplara. Bu derste bütün dinlerle alakalı bilgiler var. İnanç grupları ile ilgili konular var. Dolayısıyla din kültürü dersinin kaldırılması demek coğrafya dersinin kaldırılması demek gibidir. Seçmeli Kur’an dersi ile din kültürü dersini karıştırmayalım” şeklinde konuştu.



 

Türkiye’de öğrencilere din eğitiminin 4. sınıftan itibaren verilmeye başlandığını ancak birçok Avrupa ülkesinde din derslerinin ana sınıflarından itibaren verildiğini belirten Özer, Türkiye’de de din derslerinin erken yaşlarda verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Çocuklar ana sınıfından itibaren kendi seviyelerine uygun bir öğretimle dini tanımalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Kuruluş felsefelerinden sapmadan, ötekileştirmeden, birlik ve beraberliğin, kardeşlik ruhunun pekişmesi için mücadele verdiklerini dile getiren Özer, haksızlığın, hukuksuzluğun, dışlamaların karşısında, mazlum ve mağdurların yanında yer alarak sürdürdükleri sendikal yolculuklarında önemli kazanımlar elde ettiklerini, katsayı adaletsizliği, sekiz yıllık kesintisiz eğitim dayatması, başörtüsü yasağı, Milli Güvenlik Dersi başta olmak üzere birçok uygulamaya son verilmesini sağladıklarını kaydederek, şöyle konuştu:



 

“Seçmeli din eğitimi dersleri noktasında önemli adımların atılmasına vesile olduk. Teşkilat olarak, düzenlediğimiz imza kampanyası sonucu topladığımız 12 milyon 300 bin imzayı hükûmete sunarak gereğini yapmasını talep ettik ve 7 aya yakın sivil itaatsizlik eylemi yaparak kamuda kılık kıyafet dayatmasını bitirdik. Sadece ülkemizde özgürlüklerin artmasını değil, bunları yaparken aynı zamanda çalışanların kronikleşmiş sorunlarının ortadan kaldırılması ve mali taleplerinin yerine getirilmesi noktasında ortaya koyduğumuz çözüm önerileri ve verdiğimiz mücadeleyle takdire şayan kazanımlara da imza attık. Toplu sözleşme hakkını alan sendika olarak iki defa yetkili sendika kimliğimizle masaya oturduk. Birinde, öğretmenlerin ek ödemesi dolayısıyla yaşanan mutabakatsızlık üzerine iş bıraktık ve bunu protesto ettik. Diğerinde ise ek ödeme dâhil birçok kalemde sağladığımız kazanımla tarih yazdık. Biri 4, diğeri 5 yıl boyunca yetkili olarak toplu görüşme masasına oturan diğer iki sendika sıfır kazanım alırken; bir toplu sözleşmede eğitim çalışanlarına özel 18 kazanımla bir ilki gerçekleştirdik.”

 

Eğitimle İlgili Taleplerimiz

 

Özer, karma eğitim mecburiyetine son verilmesini, müfredatın ideolojik saplantılardan arındırılmasını, ders kitaplarının yeni müfredata göre yeniden yazılmasını, öğretmen ihtiyacının karşılanması için yeni alımların yapılmasını, öğretmen yetiştirme sisteminin baştan sona yeniden ele alınmasını, her alanda nitelikli hizmetiçi eğitim uygulamasına geçilmesini ve uygulanabilirliğinin sağlanmasını, her eğitim kurumuna yeterli bütçe ayrılmasını, okul ve derslik yapımına hız verilmesini, ibadet için okullarda mekan tahsis edilmesini, sınav odaklı eğitim-öğretimden vazgeçilmesini istedi.
 


 

Konuşmaların ardından yapılan seçim sonucunda Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şube Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Aydın Kalkan (Şube Başkanı), Harun Göztaş (Şube Başkan Vekili), Abüdder Elbey (Başkan Yardımcısı), Mustafa Gürbüz (Başkan Yardımcısı), Mustafa Kurban (Başkan Yardımcısı), Rıza Bozdağ (Başkan Yardımcısı), Mustafa Lale (Başkan Yardımcısı).



 

Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şubesi’nde mevcut başkan Mustafa Özdemir yeniden seçilirken, yönetim kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Ali Can Çağlak (Başkan Vekili), (Mehmet Sürücü (Başkan Yardımcısı), İskender Çınar (Başkan Yardımcısı), Yavuz Selim Yıldırım (Başkan Yardımcısı), Fatma Aygün (Başkan Yardımcısı), Servet Bozkurt (Başkan Yardımcısı). 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen