Haber
2013-05-30 07:39:53
Diyarbakır Üniversite Şube Kongresi Yapıldı

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, akademik personelin özlemini duyduğu idari, kurumsal ve bilimsel özerklikten yana olduklarını belirterek, “Bilimsel özgürlük istiyoruz. Üniversitedeki bütün paydaşların yönetimde söz sahibi olmasını, özne olmasını istiyoruz” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 2 No’lu (Üniversite) Şube’nin kongresine katılan Ramazan Çakırcı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çakırcı, YÖK’ün, yakın bir zamana kadar bilimin ve bilim adamlarının yanında yer aldığını söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Uluslararası başarılı üniversiteleri mi örnek aldı. Maalesef ‘hayır.’ Peki, neyi görev bildi üniversiteler. İnsanımızın değerleri ile savaşmayı, darbecilerin arka bahçesi olmayı kendine görev bildi. Toplum mühendisliğine soyundu. YÖK, toplumun değerlerine, kültürüne yasaklarla meydan okudu. 60’lı yıllardan beri öğrencilerin kılık-kıyafetiyle uğraştı.”

Yükseköğretim kurumlarının 2008 yılına kadar kışla; dekanların, öğretim elemanlarının emir eri olarak görüldüğünü dile getiren Çakırcı, öğrencilerin, toplum mühendisliğinin laboratuar araçları gibi, sağ ve sol ideolojinin nesneleri haline getirildiğini ifade etti. Sendika olarak eğitim sisteminin değişiminin öncüsü olduklarını kaydeden Çakırcı, “YÖK yasasının değişmesinin de öncüsü olacağız. Uzun yıllar YÖK yasasının değişmesini istedik, istiyoruz. Bu konuda önemli çalışmalar yaptık. YÖK’e, yasa değişikliği için önerilerimizi sunduk ama YÖK hâlâ değişime direniyor. YÖK’ünde değişmesi, dönüşmesi kaçınılmazdır. Eğitim-Bir-Sen olarak, devrin değişmesini bekleyen değil, devir değiştireniz” şeklinde konuştu.

“Biz, akademik personelin özlemini duyduğu idari, kurumsal ve bilimsel özerklik olmasını arzu ediyoruz, bilimsel özgürlük istiyoruz” diyen Çakırcı, üniversitedeki bütün paydaşların yönetimde söz sahibi olmasını, özne olmasını istediklerini vurguladı.

Türkiye Normalleşirse…

Çözüm sürecine de değinen Ramazan Çakırcı, şöyle konuştu: “Ülkemizde önemli gelişmeler oluyor. Bu süreci anlamayanlar var ya da bu süreç başarılı olursa ellerindeki araçların alınacağından endişe duyanlar var. Önümüzdeki yıllarda bunların esamesinin okunmayacağı açıktır. Tüm itirazları bundandır. Çünkü Türkiye normalleşirse, çatışma alanı ortadan kalkarsa, bunlar da yok olacaklar. Bu zorlu süreçte daha dikkatli olmalıyız.”

Bütün zorluklara rağmen üye sayılarını artırarak genel yetkili sendika unvanını koruduklarını ve en yakın sendika ile aralarındaki farkı açtıklarını kaydeden Çakırcı, “Bu teşkilat, bugüne kadar büyük işlere imza attı. Bu teşkilata teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Bugün 251 bini aşkın üye sayısına ulaştıysak, bize en yakın sendikaya 26 bin fark attıysak, bu, sizlerin olağanüstü gayretleriyle olmuştur. Bu farkı önümüzdeki dönemde taçlandıracağız inşallah” diye konuştu.

Toplu sözleşme hazırlıklarına başladıklarını aktaran Çakırcı, şubelere gönderdikleri bir yazıyla toplu sözleşme taleplerini istediklerini söyleyerek, bu taleplerin 5 Haziran’a kadar Genel Merkeze iletilmesini beklediklerini, gelen talepleri, toplu sözleşme hazırlık komisyonumuzca değerlendirildikten sonra, Ağustos ayında toplu sözleşme masasına taşıyacaklarını belirtti.

Tek listenin olduğu kongrede Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Özaydın tekrar seçildi.

 

İlahiyat Fakültesi Dekanları Buluşması

Ramazan Çakırcı, daha sonra, Bingöl İlahiyat Fakültesi’nin gerçekleştirdiği, üniversitelerin ilahiyat fakültesi dekanlarının buluşmasına katıldı. Burada bir konuşma yapan Çakırcı, üniversitelerin değişmeye başladığını, bu değişimin sendikal örgütlenmeyle daha da hızlandırılabileceğini söyledi. Özellikle ilahiyat fakültelerinin 12 Eylül, 28 Şubat süreci gibi zor dönemleri geride bıraktığını ifade eden Çakırcı, yeni eğitim sistemi ile birlikte bu fakültelere daha fazla öğrenci alınması gerektiğini ve eğitim kurumlarında ilahiyat mezunu öğretmen ihtiyacının önümüzdeki dönemde artacağını, bu ihtiyacın karşılanması gerektiğini dile getirdi.

 

Muş Valisi Büyükersoy ve İl Milli Eğitim Müdürü Tatlı Ziyaret Edildi

Solhan’da görev yapan üyelerle de biraraya gelen Çakırcı, Muş’a geçerek Şube yöneticileriyle bir toplantı yaptı. Akabinde Muş Şube Başkanı Bayram Güler ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı’yı ziyaret etti. Göreve yeni başlayan Muş Valisi Vedat Büyükersoy’a ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde de bulunan Çakırcı, Vali Büyükersoy’a sendikamızın yayınlarından oluşan bir set hediye etti. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen