Haber
2011-06-01 07:23:25
Doçent Adayligi Çileye Dönüsmesin

Daha önce yilda sadece bir kez yapilan doçentlik sinaviyla ilgili, 2008 yilinda Doçentlik Sinav Yönetmeliginde yapilan degisiklikle Nisan ve Ekim aylarinda olmak üzere iki kez basvuru hakki verilmisti. Fakat bugüne kadar bunun uygulamasinda ciddi sikintilarin yasandiginin görülmesi üzerine Egitim-Bir-Sen olarak Yüksek Ögretim Kurumu’na (YÖK) bir yazi yazdik.

Doçentlik Sinavinda basvurudan sonra dosyalarin ön incelemesi, jürinin belirlenmesi, raporlarin geri dönüs süresi gibi bazi konularda problemler yasanmasi nedeniyle doçent adaylarindan gelen sikâyetler üzerine YÖK’ten sorunun giderilmesi isteginde bulunduk.

YÖK’e yazdigimiz yazida resmi olarak Nisan ve Ekim aylarinda basvuru yapma hakki olan adaylarin, sürecin uzamasi nedeniyle fiili olarak bu hükümden faydalanamadiklarini ve magdur duruma düstüklerini; 2010 Ekim ayinda basvuru yapan adaylarin dosya incelemesinin, yaklasik yedi ay geçmis olmasina karsin henüz tamamlanmamis olmasinin ciddi memnuniyetsizlik dogurdugunu belirttik.

Jürilere giden dosyalar çok uzun bir süreden sonra geri dönmektedir. Raporlarin azami birer aylik sürelerle hazirlanarak sirasiyla Üniversitelerarasi Kurula gönderilecegi hükmüne ragmen söz konusu süre çogu zaman jürilerin is yogunlugundan ya da baska bir nedenle geç gönderilmektedir. Sorunun yasanmasinda, bazi jüri üyelerinin is yogunlugu düsünülmeden dosyalarin gönderilmesi, ayrica yolluk ve günlük yevmiyenin disinda bir ücretin ödenmemesinin de etkili oldugunu düsünmekteyiz.

Netice itibariyle, doçent adaylarinin adaylik sürecini ve bu süreçteki islemleri hizlandirmak ve de yönetmelikte belirtilen süreye fiili olarak da çekmek için gerekli girisimlerin yapilarak düzeltilmesi gerektigini düsünerek, iyilestirme için ilgili birimlere gerekli personel destegi saglanabilmesi, ayrica jüri üyelerine inceledikleri dosya basina jüride olduklarindan ve ek ders alamadiklarindan dolayi belli bir ücret öngörerek bu magduriyetlerinin giderilmesi için YÖK yetkililerden sorunun biran önce çözülmesi talebimizi YÖK Baskanligi’na ilettik.

 YÖK'e gönderdigimiz yazi için tiklayiniz  

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen