Haber
2016-01-20 06:59:45
Doçentlik sınavı başvuru şartlarında objektif olmayan düzenlemeler kaldırılmalıdır

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na başvuruda bulunarak, doçentlik sınavı başvuru şartlarında temel alanlar içerisindeki çalışma konuları arasında yer alan “makale” ve “bilimsel toplantı”lar yönünden “bilim alanına katkı sağlamak” ibaresi ile “Ulusal Bilimsel Toplantı”nın tanımında yer alan “özgün” ibaresinin kaldırılmasını talep ettik.

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nca alınan karar doğrultusunda doçentlik sınavı başvuru şartları, 2016 Ekim dönemi başvurularından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Ancak söz konusu şartlar incelendiğinde, temel alanlar içerisindeki çalışma konuları arasında yer alan “makale” ve “bilimsel toplantı”lar yönünden “bilim alanına katkı sağlamak” şeklinde bir şartın olduğu görülmüştür.

Yine “Ulusal Bilimsel Toplantı”, “Ulusal düzeyde farklı kurumlarda çalışan araştırmacı veya bilim insanlarının özgün görüş veya bulgularını paylaştıkları, sunum özetlerinin bilimsel ön incelemeden geçirilerek kabul edildiği toplantı” olarak tanımlanmıştır.

“Bilim alanına katkı sağlamak” ve “özgün görüş veya bulgular” ibareleri, objektif nitelikte olmayıp sübjektif değerlendirmelere ve farklı yorumlara sebebiyet verebilecek ve bu suretle doçent adaylarının mağduriyetlerine yol açabilecek niteliktedir.

Söz konusu ibareler, doçentlik sınavı başvuru şartlarının uygulanmasında karışıklığa ve belirsizliğe yol açacağı açık olup, gerek bu düzenleme gerekse bunun somut uygulamaları objektif anlam taşımadığı gerekçesiyle dava konusu edilebilecektir.

Bu nedenle, 2016 Ekim dönemi başvurularından itibaren uygulanacak doçentlik sınavı başvuru şartlarında ifade edilen söz konusu ibarelerin kaldırılmasını istedik. 

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'na gönderdiğimiz yazı için tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen