Haber
2011-06-02 07:23:30
Egitici Personele Hak Ettikleri Statü ve Kadro Verilmelidir

Çikarilan kanunla Milli Egitim Bakanligi’na devredilen Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesindeki Turizm Egitim Merkezleri’nde (TUREM) görev yapan “egitici ve ögretici” statüsüne sahip personel de, Milli Egitim bünyesinde istihdam edilen diger sözlesmeli personelle ayni statüye kavusturulmali ve kadrolari verilmelidir.

 

Milli Egitim Bakanligi, daha önce Turizm Egitim Merkezleri’nde görevli egitici ve ögretmenlerin yariyil ve yaz tatilinin yani sira, yolluk ücreti, özlük haklari, nakil gibi haklardan faydalandirilmasi amaciyla kendisine yapilan basvuruya verdigi red cevabinda, Turizm Egitim Merkezleri’nde egitici-ögretici olarak görev yapan personelin sözlesmeli personel statüsünde çalistigi yönünde görüs belirtmistir.

 

Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Yönetmeligi’nde, egitici personel için, “Meslekî yeterlige sahip ögrencilerin isyerindeki egitiminden sorumlu, is pedagojisi egitimi almis, meslekî egitim yöntem ve tekniklerini bilen, uygulayan veya meslekî ve teknik egitim okul ve kurumlarinda atölye, lâboratuar ve meslek dersleri ögretmenligi yapabilme yetkisine sahip kisiyi” ifade etmektedir.

 

Görüldügü üzere, “Millî Egitim Bakanliginda norm kadro sonucu ortaya çikan ögretmen ihtiyacinin kadrolu ögretmen istihdamiyla kapatilamamasi hallerinde ögretmenlerin…” seklindeki düzenleme geregi, MEB bünyesinde istihdam edilen sözlesmeli personelden hiçbir farki bulunmamaktadir.

 

Diger taraftan, 5450 sayili Kanun’un 5. maddesinin son fikrasinda, “Devredilen personelin devirden önce görev yaptigi kurumlarda geçen hizmet süreleri Bakanlikta geçmis sayilir” denilmektedir. Bu anlamda, söz konusu kurumlarda ortalama 8 yil ile 18 yil arasinda çalismis personel mevcuttur. Bu denli uzun bir çalisma süresi olan personelin, devirden önce hizmet yaptigi kurumdaki statüleri, haklari kazanilmis hak niteligindedir. Mevcut yasal düzenlemenin de gösterdigi üzere, kazanilmis hak ilkesi korunmali ve magduriyetlerin giderilmesi yönünde islem tesis edilerek bu kurumlarda egitici-ögretici olarak çalisan sözlesmeli personelin de 657 sayili Kanun’un 4/B maddesine göre Milli Egitim Bakanligi bünyesinde egitim-ögretim hizmetinde çalisan diger sözlesmeli personel ile ayni statüde degerlendirilmeleri gerekmektedir.

 

Milli Egitim Bakanligi’na yazili müracaatta bulunarak, kanun kapsaminda istihdam edilen sözlesmeli personelin, mevcut veya yeni açilacak memuriyet kadrolarina intikali söz konusu ‘Yetki Kanunu’ kapsaminda mümkün olmasindan hareketle hukuki statüleri Kanun ile Milli Egitim Bakanligi’na devredilmis Turizm Egitim Merkezleri egitici-ögretici personelinin de 6223 sayili Yetki Kanunu kapsaminda kadrolu olarak atanmasinin saglanmasi konusunda gereginin yapilmasini istedik.

 

  Ilgili talep yazimiz

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen