Haber
2013-08-03 07:42:01
‘Eğitim Politikaları ve Toplum Mühendisliği’ne Mercek Tuttuk

Eğitim-Bir-Sen’in üç ayda bir çıkardığı Eğitime Bakış Dergisi’nin son sayısında, Türkiye’nin tarihsel süreç içinde gerçekleştirilen eğitim politikaları ele alınıyor.

Eğitim politikalarının görünmeyen yüzüne mercek tutulmaya çalışılan “Türkiye’de Eğitim Politikaları ve Toplum Mühendislik” konulu özel sayıda akademisyenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yakın döneme kadar sürdürdüğü eğitim politikalarındaki toplumsal mühendislik girişimlerini ve bunların sonuçlarını analiz ediyor.

Dr. Yaşar Uğurlu, “Toplum Mühendisleri/Mimarları: Öğretmenler”; Doç. Dr Selçuk Uygun ise, “Bir Toplumsal İnşa Aracı Olarak Köy Enstitüleri ve Algısı” makaleleriyle cumhuriyet muhafızlığı görevi verilen, kuruluş yıllarında devlet desteği ile örgütlendirilen kesime ilişkin analizler yapıyor ve geçmişe bir nebze de olsa ışık tutmaya çalışıyor.

“Toplumsal Mühendislik Örneği Olarak Alfabe Devrimi” başlığı ile Dr. Mehmet Uzman’ın, “Cumhuriyet Dönemi Dil Politikaları” üzerine Doç. Dr. Güray Kırpık’ın makaleleri altı çizilecek tespitler içeriyor.

Prof. Dr. İrfan Yılmaz’ın “Milli Eğitim Bakanlığı’nın Biyoloji Müfredatı Hakkına Düşünceler”, Prof. Dr. Ejder Okumuş’un “Din-Devlet İlişkileri Bağlamında İlahiyat Fakülteleri”, Doç. Dr. Ahmet Şimşek’in “Geçen Yüzyılda Türkiye’de Tarih Dersleri”, Doç. Dr. Cevat Özyurt’un “Türkiye’de Eğitim İdeolojik ve Kimlik İnşası”, Doç. Dr. Mustafa Gündüz’ün “Pozitivizmden Radikal Sekülarizme Uzanan Felsefi Süreçte Cumhuriyet’in Yeni Nesli ve Eğitim”, Şaban Bıyıklı’nın “Edebiyat Eğitimi ve İdeolojik Bağlanma” ile Alparslan Durmuş’un “Milli Eğitim ve Toplum Mühendisliği Ali Haydar Taner’in ‘Milli Terbiye’ Programı’ makalelerinde, devletin uyguladığı eğitim politikaları ekseninde dil, tarih, kültür ve din politikası tartışılıyor.

Dergiye web üzerinden ulaşmak için: http://egitimbirsen.org.tr/Egitime_Bakis-2-yayinlarimiz-kategori.html

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen