Haber
2010-04-28 07:21:02
Egitim Sistemi Yeniden Ele Alinmalidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, “Bugün alkol, uyus- turucu satanizm gibi fuhusa alet edilen her türlü pislik ilkögretimin birinci kade- melerine inmis ise, egitimin kök sorunlarini ele alip batakligi kurutmamiz ve özgür bireyi gelecege hazirlayan bir sisteme geçmemiz lazim” dedi.

 

Vali Ayvaz’a Ziyaret

Gündogdu, çesitli ziyaretlerde bulunmak ve konferans vermek üzere gittigi Kilis’te Vali Turhan Ayvaz’i makaminda ziyaret etti.

 

Vali Turhan Ayvaz, Ahmet Gündogdu’nun, çesitli ziyaretlerde bulunmak ve konferansa katilmak için geldigini belirterek, “Bizi de ziyaret ettiler. Kendilerine sehrimize hos geldiniz diyorum” dedi.

 

Ziyarette konusan Gündogdu, anayasa degisikligini desteklediklerini ifade ederek, “Darbe planlariyla milletin geleceginin karartilmamasi gerektigine inaniyoruz. Bunun için öteden beri topyekûn bir anayasa degisikligi istedik” seklinde konustu.

 

Gündogdu, CHP Genel Baskani Deniz Baykal’a çagrida bulunarak, anayasa degisikliginin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmemesini istedi. Gündogdu, demokrasi için herkesin üzerine düseni yapmasi gerektigini kaydetti.

 

Ziyarette, Memur-Sen Kilis Il Temsilcisi ve Sube Baskanimiz Bekir Sen ile Yönetim Kurulu üyeleri de hazir bulundu.

 

Gündogdu, daha sonra, Memur-Sen Kilis Il Temsilciligi’nde bir basin toplantisi düzenledi. Kenan Evren’in, ‘1980 askeri darbesi için yapinin, iklimin olusmasi için bekledik’ sözlerinin bile idamla yargilanmayi gerektirecek bir suç oldugunu dile getiren Gündogdu, “Yani milleti birbirine düsüren sol-sag gibi toplum mühendisligi ortaya sürülmüs, yetkililer, kamuoyunun olusmasi için bekliyor. Artik darbe yapmak için bekleyen yöneticiler degil, darbelerin rüyada dahi görülmesini yasaklayip, her türlü düsüncenin birlikte yasayacagi, ortak kültürü olusturan bir hukuk devletine geçmek lazim” diye konustu.

 

Özgür Bireyi Gelecege Hazirlayan Bir Sisteme Geçilmelidir

Gazetecilerin, Siirt’te yasanan olaylarla ilgili sorularini cevaplayan Gündogdu, sadece basina isimleri düsenlerin üzerinden fikir yürütmenin yanlis oldugunu vurgulayarak, sunlari söyledi: “Bu olaylar gösterdi ki, egitim sistemini yeniden ele almamiz gerekiyor. Ilkögretimde SBS’ye, ortaögretimde ÖSS’ye, yüksekögretime hazirlayan bu sistemin hayata hazirlik, kaliteli olma, ahlakli olma, erdemli olma, dürüst olma gibi bir ideali yok. Çocuklari eleyen bir sistem ile 70 soru çözeni basarili, 69 soru çözeni basarisiz, geri zekali sayan bir yapilanma var. Kamuoyu da böyle algiliyor, ögretmen de böyle algiliyor, veli de böyle algiliyor. Çocuklari komsunun çocugundan bir soru fazla çözme yarisina sokmusuz. Bir gerçekle yüzlesmemiz lazim, bu gençlik bizim gelecegimiz. Bugün alkol, uyusturucu satanizm gibi fuhusa alet edilen her türlü pislik ilkögretimin birinci kademelerine inmis ise, egitimin kök sorunlarini ele alip batakligi kurutmamiz ve özgür bireyi gelecege hazirlayan bir sisteme geçmemiz lazim. Televizyonlara baktigimizda, bir gün birini öldürüyoruz, ertesi gün bir baskasini gökyüzüne çikariyoruz. ‘Kahrolsun’ ve ‘yasasin’da bir ölçüsüzlük görüyorum. Elbette önlem almakta yetersiz kalanlara bedelinin ödettirilmesi bir yoldur.”

 

Anayasa degisikligi konusuna da deginen Gündogdu, 1960 darbesinden sonra olusan kurumlarin tamaminin darbe ürünü oldugunu kaydederek, “1960 darbesiyle baslayan millet iradesini erozyona ugratma gelenegi, darbelerin olusturdugu kurullar eliyle de yürütülerek bugüne gelmistir. 1960 darbesinden sonra olusan kurumlarin tamami da darbe ürünüdür. Anayasa Mahkemesi’nden Milli Güvenlik Kurulu’na, Yüksek Askeri Sura’dan Yüksekögretim Kurulu’na kadar her birisi bir darbe ürünüdür. Keyfi maddeyle kendilerine güç ihdas ettiklerini, kanunun gücü yerine, gücün kanununu olusturarak, hukuk devletini rafa kaldirmaya tesebbüs ettiklerini görüyoruz. Onun için topyekûn bir anayasa degisikligi bu ülkenin tek beklentisidir. Ancak, siyasette dünkü çalismalari rafa kaldirip, bugün yapilana degil, yapana bakarak gard alis biçimli kisir çekismeler ve millet eksenli siyaset yapmama hastaligi, topyekûn bir anayasa degisikligini en azindan bugün için kolay kilmiyor. Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarinin, en azindan meslekten ihraç boyutu yargiya açiliyorken; sürgün etme, dövme, mahalle baskisi boyutunun hala yargiya kapali olmasi, elestirebilecek bir baska maddedir. Anayasa Mahkemesi, 411 milletvekilinin kararini islevsiz kilarak, TBMM’yi devre disi birakmisti; simdi TBMM’nin devre disi birakilamayacagi yeni bir paket yola çikmistir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Gündogdu, aksam ise, Ögretmenevi’nde “Kusatilmis Demokrasi ve Sivil Toplum” konulu bir konferans verdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen