Haber
2010-06-24 07:21:27
Egitim ve Demokratiklesme Bizim Için Çok Önemli Iki Konudur

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Türkiye için iki konu üzerinde durduklarini, bunlardan birinin egitim, digerinin ise demok- ratiklesme sorunu oldugunu söyledi.

 

Gündogdu, “Istiyoruz ki, artik Türkiye, 72 milyonun kardesligini tesis eden, millet iradesini saygin kilan bir konuma gelsin” dedi.

 

Ahmet Gündogdu, Sivas Subemiz eski yöneticilerinden Eyyup Tanyildiz’a taziye ziyaretinde bulunmak ve Sube eski yöneticilerimizden Alper Zeytun’un dügününe katilmak üzere Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ile birlikte gittigi Sivas’ta bazi ziyaretlerde de bulundu.

 

Gündogdu, ilk olarak, geçenlerde elim bir trafik kazasinda esini kaybeden Subemiz eski yöneticisi Eyyup Tanyildiz’a taziye ziyaretinde bulunarak, kendisine bassagligi ve sabir dileklerini iletti. Daha sonra Subemiz eski Teskilatlanma Sekreteri Alper Zeytun’un dügününe katilan Gündogdu, burada çiftlere “Bir ömür boyu ayni yastikta, ayni rüyayi görme” temennisinde bulundu.

 

Bati, Acikinca Kendi Yaptigi Demokrasi Putunu Yiyen Bir Anlayisa Sahip

Dügünden sonra Sivas Radyo Televizyonu’nda (SRT) Nihat Bulut’un sundugu Güncel programina katilan Ahmet Gündogdu, burada gündemdeki konular hakkinda görüslerini ifade etti. Son zamanlarda tirmandirilan terör olaylarinin zamanlamasina dikkat çeken Gündogdu, terör örgütünün taseron olarak dis mihraklarca kullanilan bir piyon oldugunu vurgulayarak, sunlari söyledi:

 

“Terör hadiselerinin zamanlamasina dikkat etmek gerekir; Resadiye saldirisi, Iskenderun saldirisi, Semdinli hadisesi. Hepsi bu ülkenin gündemini saptirmaya yönelik saldirilardir. Ayni zamanda ülkemizin içeride ve disarida güçlenmeye basladigi dönemlere denk gelmektedir. Dolayisiyla terör örgütünün taseron bir örgüt oldugu besbellidir.”

 

Anayasa degisikligi meselesi, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nda yapilmasi düsünülen degisiklikler ve eksen kaymasi tartismalarina da deginen Gündogdu, söyle konustu: “Mevcut anayasa her seyden önce bir darbe anayasasidir. Zaten ülkemiz 1921 anayasasinda sonra hiç anayasa yapamamistir. Bütün anayasalar darbecilerin elinden çikmistir. Yine bu ülkenin gidisatini toplum mühendisligi marifetiyle dizayn etmeye çalisan MGK,       YÖK, HSYK, YSK ve YAS gibi kurumlar bu anayasanin ürünleridir. Son yapilan degisiklik ile birlikte, bu gibi kurumlarin hükümranliklarinin yerine millet iradesi getirilmektedir. Dolayisiyla yetersiz bulmakla birlikte desteklemekteyiz. Sonuç itibariyle bu anayasa degisikligi ülkemizdeki demokratik cari açigi kapatacak düzenlemeleri içermektedir. Ayrica anayasa paketinin halkoylamasindan ‘kabul’ olarak çikacagina inaniyoruz. Bunu gören CHP’nin daha referandumdan çikmadan, yani daha evlilik olmadan bosanma davasi açmasi akil disidir. 657 sayili Kanun’da yapilmasi düsünülen çalismaya gelince, memura toplu sözlesme hakki getirmek çok önemli bir adimdir. Bu ayni zamanda bizim çabalarimizin bir sonucudur. Çünkü biz en büyük konfederasyon iken, toplu sözlesme olmadan masaya oturmayacagimizi defalarca ifade ettik, toplu sözlesme çalistayi düzenledik. Ancak memura siyaset yasaginin kalkmamasi bir açilim eksikligidir. Yine memura üç defa ceza verdikten sonra isten çikarma cezasinin verilebilmesinin getirilmesi son derece yanlistir ve bu madde net degildir. Neye göre kinama verilecek, bu belli degildir. Bu anlamda sakincalar barindiran bir degisikliktir. Simdi son zamanlarda Türkiye’nin ekseni kayiyor diyorlar. Bizce Türkiye’nin ekseni Osmanli’da oldugu gibi, dünya mazlumlari için -Yahudiler dahil- ses çikaran bir eksene dönmektedir. Bati, acikinca kendi yaptigi demokrasi putunu yiyen bir anlayisa sahip. Kalkinmakta olan ülkeleri yillarca sömürdüler. Onun için bagimsizlik önemli, IMF’ye rest çekebilmek önemli. Dolayisiyla bizim eksenimiz kaymiyor, eksenimiz asli konumuna geliyor.”

 

Akademik ve Eylemsel Sendikaciligi Önemsiyoruz

Gündogdu, daha sonra, beraberindeki heyetle Sivas Valisi Ali Kolat’i makaminda ziyaret etti. Ziyarette yaptigi konusmada, egitimin önemini vurgulayan Gündogdu, “Egitim sistemimizde sinavlari amaç haline getiren bu yapidan kurtulup hayata hazirligi öne çikaramadigimiz için, özgür bireyi ilkögretimde yetistiremedigimiz için, demokratiklesmeye giden yolda sikintilar yasiyoruz. Demokratiklesmede millet iradesinin sayginligini saglayamadigimiz için de bazi sikintilar yasiyoruz” diye konustu.

 

Gündogdu, sendikacilikta  hem Türkiye’nin sorunlarina yönelik akademik sendikaciligi hem de yanlis yapanlara karsi eylemsel sendikaciligi önemsediklerini kaydetti.

 

Gündogdu, Kolat’a, geçen yil düzenledigimiz Uluslararasi Egitim Felsefesi Kongresi’nde ve Memur-Sen’in bu yil düzenledigi Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nde sunulan tebliglerin yer aldigi iki kitabi hediye etti. Bu kitaplari, egitim ve demokrasinin yol haritasi olarak nitelendiren Gündogdu, “Demokrasinin üzerinde kara bulutlarin dolastigi bugünlerde, demokrasinin yol haritasini size takdim ediyorum” diye konustu.

 

Gündogdu’ya tesekkür eden Vali Kolat, bu tür çalismalarin Türkiye’nin gelecegine yön vermesi açisindan önemli oldugunu ifade ederek, hem egitimin hem de demokratiklesmenin ülkemiz açisindan iki önemli konu oldugunu, gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluslarinin bu iki konuda fayda saglamalarinin toplumumuz açisindan önemli oldugunu vurguladi. Sendikalasmanin ülkemizde senelerdir devam ettigini belirten Vali Kolat, memur sendikasinin yeni yeni kendisini hissettirmeye basladigini, Memur-Sen’in ilk basladigi noktadan bugüne kadar çok ciddi mesafeler aldigini dile getirdi.

 

Vali Kolat, memurlarin sorunlariyla ilgilendiklerini ve kapilarinin onlara her zaman açik oldugunu bildirdi.

 

Türkiye’nin, 72 Milyonun Kardesligini Tesis Eden, Millet Iradesini Saygin Kilan Bir Konuma gelmesini Istiyoruz

Belediye Baskani Dogan Ürgüp’ü de makaminda ziyaret eden Ahmet Gündogdu, Vali Kolat’a hediye ettigi kitaplardan Ürgüp’e de armagan etti. Gündogdu, demokrasi ve egitimin önemini vurgulayarak, sunlari söyledi: “Demokrasinin önünde engeller var, bugünlerde de bu engelleri yeniden farkli biçimde yürürlüge koyanlar var. Istiyoruz ki, artik Türkiye, 72 milyonun kardesligini tesis eden, millet iradesini saygin kilan bir konuma gelsin.”

 

Merhum Muhsin Yazicioglu’nun Memur-Sen’in bütün çalismalarina katilan degerli bir ülke sevdalisi oldugunu kaydeden Gündogdu, “Bugünlerde Ergenekon planlarini gördükçe onu daha bir minnetle aniyoruz. Çünkü o ‘namlusu millete dönmüs tanklara selam durmam’ diyerek, siyasetçinin yol haritasini çizmisti. Adeta bugün Meclis’te grubu bulunan partilere de bir manifesto birakmisti, ama bunun yeterince anlasilip anlasilmadigi ile ilgili kaygilarimiz var” ifadelerini kullandi.

 

Gündogdu’ya ziyaretinden dolayi tesekkür eden Ürgüp ise, partilerinin merhum genel baskani Muhsin Yazicioglu’nun her zaman dogrularin yaninda oldugunu söyledi. Partiler üstü, parti politikalarinin disinda bir belediyecilik anlayisi ortaya koymaya gayret ettiklerini ifade eden Ürgüp, sendikacilik çalismalarinin önemine iliskin görüslerini aktardi.

 

Gündogdu, son olarak, Memur-Sen’e bagli sendikalarin Sube baskanlari ile biraraya gelerek görüs alisverisinde bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen