Haber
2009-09-30 07:19:46
Ek Ders Esaslarinda Yasanan Sorun ve Tereddütler Giderilmelidir

Okullarin açilmasiyla, bransi sinif ögretmeni olan yöneticilerin derse girip-girmeme konusunda tereddüt yasamasi, yöneticilerin maas karsiligi 6 saat derse girme zorunlulugu, 14 Eylül sonrasiyla ders basinin yapildigi tarihler arasi mesleki çalismaya karsilik ek ders ücretinin ödenmesi ve okul öncesi ile ilkögretim birinci sinifa, ögrencilerin okullara adaptasyonlarinin saglanmasi için erken baslanmasi ile bu siniflarda derse giren ögretmenlerin ek ders ücretlerinin ödenmesi gibi konularda sorunlar yasanmaktadir.

 

Yasanan sorun ve tereddütlerin giderilmesi için Bakanliga yazili müracaatta bulunduk. Yazimizda, çözüme kavusturulmasini istedigimiz sorunlar sunlar:

439 Sayili Kanun’un 6. maddesinin ikinci fikrasinda yapilan degisiklikle örgün ve yaygin egitim kurumlarinda, müdürlük, müdür basyardimciligi, egitim sefligi, müdür yardimciligi yapan ögretmenlerin haftada 6 saat ders okutmakla yükümlü olduklari belirtilmistir. Buna paralel olarak Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’in 5. maddesinde kapsama dâhil örgün ve yaygin egitim kurumlarinda görevli müdür, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcilarinin ayliklari karsiliginda haftada 6 saat ders okutmakla yükümlü olduklari hüküm altina alinmistir.

 

Söz konusu Karar’in uygulanmasina yönelik açiklamalari içeren 2007/19 sayili genelgenin ikinci sirasinda, “Alani ‘sinif ögretmenligi’ olan bir ilkögretim okulu yöneticisi, Talim ve Terbiye Kurulu’nun ilgili Karari esas alinarak sinif ögretmenligi alan ögretmenlerinin aylik karsiligi okutacaklari dersler ile bütün alan ögretmenlerince aylik karsiligi okutulacak dersleri istegi olup olmadigina bakilmaksizin haftada 6 saat olmak üzere aylik karsiligi okutabilecektir” ifadeleri yer almaktadir.

 

Diger taraftan, Personel Genel Müdürlügü’nün 11 Aralik 2007 tarihinde tüm valiliklere göndermis oldugu yazisinda, egitim kurumlarinda müdür, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcisi olarak görev yapanlarin ayliklari karsiliginda haftada 6 saat ders okutmalarinin kanun hükmü geregi olup, uygulanmasinin kaçinilmaz oldugu belirtilmistir.

 

Ancak, yine Personel Genel Müdürlügü tarafindan 14 Nisan 2009 tarihinde Kayseri Valiligi’ne hitaben yazilan yazida, sinif ögretmenliginin esas oldugu ilkögretim okullarinin 1-5. siniflarinda derslerin bir kisminin yöneticiler tarafindan okutulmasinin ders bütünlügünü bozacagindan, yöneticilerin, ögretmeni olan 1-5. siniflarda aylik karsiligi veya ek ders ücreti karsiligi ders okutmalarinin uygun görülmedigi, bu çerçevede söz konusu yöneticilerin aylik karsiligi ders görevlerini bu okullarin 6-8. siniflarinda ve/veya 1-5. siniflarin herhangi bir nedenle bos geçen derslerini okutmak suretiyle yerine getirmeleri, bu anlamda girebilecekleri ders bulunmamasi durumunda ise aylik karsiligi ders görevini yerine getirmek üzere ögretmeni olan 1-5. siniflarda derse girmelerine gerek bulunmadigi yönünde görüs bildirilmistir. Yönetici olup bransi sinif ögretmeni olanlarin zorunlu olarak derse girmemesi yönünde bir durum söz konusu iken, uygulamada tereddütler yasanmaktadir. Bu tereddütlerin giderilmesi için genelge yayinlanmalidir.

 

14 Eylül sonrasi ile ders basinin yapildigi tarihler arasi mesleki çalismaya karsilik ek ders ücreti ödenmelidir.

 

Okulöncesi ile ilkögretim birinci sinifa, ögrencilerin okullara adaptasyonlarinin saglanmasi için erken baslanmasiyla bu siniflarda derse giren ögretmenlerin ek ders ücretleri ödenmelidir.

 

2006 yilindan önce okul yöneticilerinin aylik karsiligi haftada zorunlu olarak 6 saat derse girmeleri yönünde bir düzenleme bulunmamaktaydi. Ancak, 2006 yilinda 439 Sayili Kanun’un 6. maddesinde degisiklik yapilarak, okul yöneticilerine haftada 6 saat derse girme zorunlulugu getirilmistir. Bu durum, okul yöneticilerinin derse girdikleri zamanlarda okulun yönetimiyle ilgili is ve isleyisin saglikli yürütülmesi yönündeki çalismalarini olumsuz yönde etkilemis ve bu uygulamadan dolayi ortaya çikan sikintilar, gerek yöneticilerimiz gerekse ögretmenlerimiz tarafindan sendikamiza bildirilmistir. Bunlarin tekrar edilmemesi için okul yöneticilerinin haftada aylik karsiligi girmek zorunda olduklari ders saati sayisi azaltilmali ya da kaldirilmalidir.

 

 Ilgili Talep Yazimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen