Haber
2011-10-12 07:28:18
Ek Ödeme Magduriyeti Gideriliyor

3797 sayili Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun’da 652 sayili KHK ile yapilan degisiklikle “ek ders” ve “ek ödeme“ ayrimina gidilerek, derse girmeyenlerin ek ders ücreti almasi uygulamasina son verilmisti.

 

Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname’nin 42. maddesinde, “Kadro karsiligi sözlesmeli olarak istihdam edilenler ile ögretmen kadrolarinda bulunanlar (örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ögretmen unvanli kadrolardaki yöneticiler dâhil) hariç olmak üzere, Bakanlik merkez ve tasra teskilati kadrolarinda fiilen çalisan personele en yüksek devlet memuru ayliginin (ek gösterge dâhil) %200’ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapilabilir. Bakanlik merkez teskilati ile il ve ilçe milli egitim müdürlüklerinde görevlendirilen ve ek ders ücreti almayan ögretmenler de bu ek ödemeden yararlanir. Ek ödemenin orani ile usûl ve esaslari; görev yapilan birim ve is hacmi, görevin önem ve güçlügü, görev yerinin özelligi, çalisma süresi, personelin sinifi, kadro veya görev unvani, derecesi, atanma usûlü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele malî haklar kapsaminda yapilan her türlü ödemeler dâhil almakta olduklari toplam ödeme tutarlari gibi kriterler birlikte veya ayri ayri dikkate alinarak, Maliye Bakanliginin uygun görüsü üzerine Bakan tarafindan belirlenir. Bu ödemelerde 657 sayili Kanunun ayliklara iliskin hükümleri uygulanir ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapilmaz. Bu fikrada belirtilen ek ödemeden yararlananlara 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3’üncü maddesi uyarinca ek ödeme yapilmaz.

 

Ögretmen kadrolarinda bulunan ve fiilen ögretmenlik yapanlar (örgün ve yaygin egitim kurumlarindaki ögretmen unvanli kadrolarda fiilen yöneticilik yapanlar dâhil) haricindeki Bakanlik merkez ve tasra teskilati personeline, fiilen yapilmayan ders karsiligi ek ders ücreti ödenmez” denilmektedir.

 

Anilan madde hükmünden sonra Milli Egitim Bakanligi’na bagli birimlerde çalisan il egitim denetmeni, sube müdürü, sef ve fiilen ders görevini yürütmeyen ögretmenlerin ek ders ücretleri kesilmisti.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, Milli Egitim Bakanligi ve Maliye Bakanligi ile görüserek, söz konusu magduriyetin giderilmesini; Milli Egitim Bakanligi’nda çalisan sube müdürü, sef memur ve hizmetlilerin Maliye Bakanligi’ndaki emsali kadrolarda çalisanlara verilen ücretlerin kendilerine de verilerek ekonomik durumlarinda iyilestirme yapilmasini, ek ders ücretleri kesilen görevlendirme ögretmenlerin ve il egitim denetmenlerinin magduriyetinin giderilmesini, ögretmenlere verilen ek ödeme oraninin yüzde 180’e çikarilmasini, ek ders ücretlerinin birim saatinin, 18. Milli Egitim Surasi karari geregi, 12 TL’ye çikarilarak, ögretmenlerin mali durumlarinin da iyilestirilmesini istemistik.

 

Maliye Bakanligi ile yaptigimiz görüsmede, ek ödeme ile ilgili düzenlemenin birkaç gün içerisinde sonuçlanacagi belirtildi.

 

Ögretmenlerin Ücretlerinde de Mutlaka Iyilestirme Yapilmalidir

Ögretmenler, mali düzenlemelerde hep göz ardi edilmekte ve geri plana atilmaktadir. Bazi branslarda ek ders almasi mümkün olmayan ögretmenler, düsük maaslarla hayatta kalma mücadelesi vermektedir.

 

Ögretmenlerin maaslarindaki ek ödeme orani yüzde 180’e çikarilmalidir. Ek derse giren ögretmenler, yillardir düsük ek ders ücretine talim etmektedir. Ek ders ücretlerinin birim saati, 18. Milli Egitim Surasi karari geregi, 12 TL’ye çikarilarak, ögretmenlerin mali durumlarinda da iyilestirme yapilmalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen