Haber
2011-11-16 06:28:39
Ek Ödemelerle Ilgili Manipülasyona Dikkat!

Internet ortaminda ve sosyal paylasim sitelerinde ek ödemelerle ilgili manipülasyon yapilmaktadir. Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmetleri Kolu’nun Yetkili Sendikasi oldugumuz için, 666 sayili KHK hakkinda, basta egitim çalisanlari olmak üzere, kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi gerektiginden hareketle asagidaki açiklamanin yapilmasina gerek duyulmustur.

 

666 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile “esit ise esit ücret” anlayisi çerçevesinde ek ödeme oranlarinda düzenleme yapilmistir. Esit ise esit ücret, sendikamizin yüksek sesle dile getirdigi bir talep olmus ve 2010 Yili Toplu Görüsmelerine Yetkili Konfederasyon olarak katilan Memur-Sen in baskisi ile Toplu Görüsme Tutanagi’nda imza altina alinmistir.

 

Farkli bakanliklarda es deger kadrolarda çalisan personelin maaslari arasindaki fark, kamu çalisanlarinin en fazla sikâyet ettigi konularin basinda gelmekteydi. Özellikle Milli Egitim Bakanligi çalisanlari bu konunun baslica magduru olmuslardir. Bu magduriyet, 666 sayili KHK ile büyük oranda giderilmistir. Milli Egitim Bakanligi’nda görev yapan yardimci hizmetli, memur, sef, sube müdürü gibi personelin maaslarinin ayni unvanla diger bakanliklarda görev yapan personelin maaslariyla esitlenmesi talebimiz bu KHK ile karsilanmis, talebimiz kazanima dönüstürülmüstür.

 

Ancak, KHK’nin taleplerimizin bütününü karsiladigini söylemek ya da eksik hususlar içermedigini ifade etmek mümkün degildir. Hizmet kolumuz sinirliliginda baktigimizda, ögretmenlerin ve ögretim elemanlarinin mevcut ek ödeme oranlarinda herhangi bir artis yapilmamasi kabul edilemez. Artis yapilmamasinin gerekçesi olarak ifade edilegelen, “ögretmen ve ögretim elemanlarinin muadili bir unvan olmamasi” açiklamasini, ek ödemeyle ilgili geçmis dönem (2010 Toplu Görüsme Mutabakatina Bagli Olarak Ek Ödemede Yapilan 80 TL’lik Artistan Ögretmen ve Ögretim Elemanlarinin Yararlandirilmasi) uygulamalarini dikkate alarak dogru ve gerçekçi kabul etmemiz mümkün degildir. Bu anlayisla KHK’nin yayimlanmasini müteakip ögretmen ve ögretim elemanlari ile ilgili magduriyetin giderilmesi ve hatadan dönülmesi için gerekli girisimlere konfederasyonumuzla birlikte basladik.

 

Bu kapsamda, Maliye Bakanligi üst düzey bürokratlari ile hafta içinde yaptigimiz görüsmede konuyu ilgililerin dikkatine sunduk. Sendikamizin ilgili birimlerince hazirlanan karsilastirmali maas tablolari araciligi ile 666 sayili KHK’nin ögretmenleri ve ögretim elamanlarini hangi düzeyde magdur ettigini ortaya koyduk. Beraberinde bu magduriyetin giderilmesi için gerekli yasal düzenlemeye iliskin talep ve önerilerimizi de gerekli mercilere ilettik.

 

Konunun takipçisi ve çözüme kavusturucusu olmakta kararliyiz. Bu noktada öncelikle toplu sözlesme masasi seçenegimizin temel bir güç oldugunu hatirlatmakta fayda görüyoruz. 2009 ve 2010 Toplu görüsmelerinden kaynaklanan yetkilerimizi de dikkate alarak, toplu sözlesme öncesinde de ögretmen ve ögretim elemanlarina mahsus ek ödeme artisi yapacak bir düzenlemenin gerçeklestirilmesi için yogun çaba sarf ediyoruz. Bu artisin ek ödeme, özel hizmet tazminati ya da ek özel hizmet tazminati oranlarinin artirilmasi seçeneklerinden birisi tercih edilmek suretiyle yapilmasi konusundaki önerimiz yetkililerce degerlendirilmektedir. Bakanlikta görev yapan hizmetli, memur, sef ve sube müdürleri için 666 sayili KHK ile elde ettigimiz kazanimin bir benzerini ögretmen ve ögretim elemanlari için de gerçeklestirecegimizden kimsenin süphesi olmasin.

 

Niçin Manipülasyon Yapiliyor ve Amaç Nedir?

Biz ögretmen ve ögretim elemanlarinin magduriyetini giderme çabasi içerisindeyken, yetkisi ile birlikte kendisini de kaybedenler, magduriyeti giderecek adimlarimiza destek olmak yerine ögretmenlerin magduriyetini firsata dönüstürme girisimleri içerisindedir. Biz kendilerine bir seyi hatirlatmayi insanlik görevi sayiyoruz. Egitimciler, magduriyetlerini kullanan sendikaya degil, magduriyetlerini sona erdiren sendikaya itibar ediyorlar. 7 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazete bu durumu tescilliyor. Unutmuslarsa, manipülasyonda kullanmakta mahir olduklari internet araciligi ile Resmi Gazete’nin ilgili sayisina tekrar baksinlar.

 

 Referandumda KCK, BDP, PKK, YARSAV, CHP, MHP, KESK, DISK ve KAMU SEN  “HAYIR” kampanyasini yürütürken, “EVET” kampanyasini omuzlayarak yüzde 58 ‘evet’e verdigimiz destegin sonucu olarak Anayasa’da yer almasini sagladigimiz “Toplu Sözlesme Hakki”nin fiili kullanimini saglayacak hükümlerin yer aldigi 4688 sayili Kanun’da degisiklik öngören taslak, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açilmistir. Çok kisa sürede komisyona sevk edilecek ve yasalasacaktir. Konfederasyonumuz Memur-Sen, aralarinda sendikamiz Egitim-Bir-Sen’in de yer aldigi 7 yetkili sendikasiyla toplu sözlesme sürecinin en önemli muhatabi ve tarafidir. Manipülasyon çabalarinin arka planinda bu durum yatmaktadir. Sendikamizin idrak ettigi bu gerçek egitimciler tarafindan da bilinmektedir.

 

Ögretmenler ve ögretim elemanlari bilmektedir ki, Egitim-Bir-Sen, üzüm yemek kastiyla konuyu gündemde tutmaya ve çözüme kavusturmaya niyetli tek sendikadir. Tipki sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi sürecinde ortaya koydugumuz anlayis ve uyguladigimiz stratejiye duyulan güvende oldugu gibi. Sözlesmeli personelin kadroya geçirilmesi mücadelemiz, Memur-Sen’in Genel Kurulu’nda Basbakan tarafindan verilen sözle kazanimla sonuçlanirken, birileri bu sözden 3 saat sonra yaptiklari eylemi maharet gösterme çabasi içerisindeydiler.

 

Simdi de benzer bir sey yapiyorlar. Konuyu muhataplarina tasidigimizin ve önerilerimizin dikkate alindiginin haberleri yayinlandikça rahatsiz oldular. Biliyorlar ki, Egitim-Bir-Sen girisim baslatmis ise çözüm yakindir. Amaçlari çözüme katki sunmak degil, çözümden pay kapmaktir. Bilsinler ki, bu pastadan onlara dilim yoktur.

 

Yetkilerini kaybedenlerin, Toplu Sözlesme Masasi öncesi yapmak istedikleri manipülasyonun, “yetkili sendika sorunu masada çözerse, bizim halimiz nice olur” diye günler öncesinden rol çalma girisimi oldugu herkes tarafindan anlasilmistir.

 

Egitim-Bir-Sen Egitim Çalisanlarinin Tek Güvencesidir

2010 Toplu görüsmelerinde Memur-Sen’in yetkili olarak, en düsük memur maasina toplamda 235 TL kazanim saglamasi, genelde kamu görevlilerinin, özelde ise egitim çalisanlarinin taleplerini kazanima dönüstürme adresinin Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen oldugunu tescil etmistir.  2010 yili Toplu görüsmeleri öncesi, “eger toplu sözlesme hakki olmazsa, bir daha yetkili konfederasyon olarak bu masaya oturmayacagiz” çikisiyla “Toplu Sözlesme Hakki”mizi nasil aldiysak, ögretmen ve ögretim elamanlarinin magduriyetini giderecek ücret artisini da ilk Toplu Sözlesme masasinda alacagimiz bilinmelidir.

 

Masaya getirecegimiz tekliflere ‘evet’ denmezse, yetkililere, ‘hayir’ demenin pismanligini unutamayacaklari sekilde yasatacak eylemlerimizle alanlarda olacagiz.

 

Sorunlarin devam etmesini arzularcasina sorunlu degil, çözüme yönelik sorumlu sendikacilik yapma ilkesiyle hareket ederek; kolay olani degil, dogru olani yapmaya devam edecegiz.

 

Biliyor ve inaniyoruz ki, egitim çalisanlari, etkisi olamayan yetkisizlerin çözüme yönelik olmayan, ‘masada çözülmeden önce bir seyler yapalim ve rol çalalim’ refleksli, çalisanlarin duygularinin köpürtülmesine yönelik popülist, ucuz naralardan medet beklememe; özlük ve özgürlük mücadelesinin en önemli güvencesi olan Egitim-Bir-Sen’in mücadelesine destek olma ve söylediklerini dikkate alma tavirlarini sürdürecektir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen