Haber
2013-11-28 06:44:00
Elitlerin Eğitim Sorunu Yok, Yoksulların Var

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat Bilgin, bu ülkede elitlerin eğitim sorunu bulunmadığını belirterek, “Yoksulların eğitim sorunu var. Meseleye bu pencereden bakmamız gerekiyor. Bu alanda mücadelemizi ortaya koyacağız” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Ankara 3 No’lu Şube ve Keçiören İlçe Temsilciliği’nin ‘Eğitimciler Buluşması’ programı Halil İbrahim Sofrası’nda gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu programa katılarak bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, dünyanın en kutsal mesleklerinin başında gelen öğretmenliğin, doğrudan insanı ve onun oluşturduğu medeniyeti şekillendirdiği için, tarih boyunca en çok değer verilen meslek olduğunu söyledi.

Öğretmenlerin, toplum ve medeniyet inşasında çok önemli yere sahip olduğunu ifade eden Etyemez, şunları kaydetti: “Medeniyetimizde de öğretmenlik mesleğine ve öğretme işine ayrı bir değer verilmektedir. Nurettin Topçu’nun da belirttiği gibi, ‘Muallimlerin en mukaddes görevi medeniyet kurucu bir nesil yetiştirmeleridir.’ Öğretmenler sadece bir memur değildir, genç ruhları kendilerine has düşüncelerle bir örs üzerinde döverek işleyen birer demircidirler. Alman birliğinin kuruluşunda öğretmenlerin önemli rolü olduğunu biliyoruz.

İstiklal savaşımızda, cepheye sırtında gülle taşıyan köylü kadın kadar istilanın acısını damarlara aşılayan öğretmenin rolü büyük olmuştur. Peygamber Efendimiz ilk öğretmendi. Öğreten o, inandıran o, yürüyen o idi. Devlet ve okul işlerini birleştirmiş, devleti okul haline getirmişti. Orhan’ı yetiştiren de, Fatih’i cihanda harika bir manevi olgunluğa sahip kılan Akşemseddin de bildiniz gibi öğretmendir, muallimdir. Başağın yetişmesine engel, zararlı otlar değil, çiftçinin ihmalidir. Bunun için, muhatabı insan olan öğretmenlerin yapacağı bir hatanın telafisi yoktur.”

Konuşmasının sonunda, geleceğimizin ve medeniyetimizin teminatı olan çocuklarımızı başarıyla yetiştiren, milletimize yakışır bir şekilde eğiten ve onları geleceğe hazırlayan bütün öğretmenlere başarı dileyen Etyemez, “Ahirete irtihal eden öğretmenlerimizi de hayırlı dualar ve rahmetle anıyor, hepinizi sevgi, saygı, muhabbet ve hürmetle selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Yüz Yıllık Ezilmişlik ve Baskı Dönemi Sona Erdi

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat Bilgin, “Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için önce gökyüzünün öğrencisi olmak” bilinciyle yola çıkan bir camia olduklarını kaydederek, “Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. Öncelikle her yenilgi fikir yenilgisidir, her zafer önce fikir zaferidir. Fikrin üstünlüğü, fikrimizin üstünlüğü bizi bugün bu noktaya taşıyarak, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü haline getirdi” dedi.

Türkiye’de yüz yıllık ezilmişlik ve baskı döneminin son bulduğunu söyleyen Bilgin, bunda Eğitim-Bir-Sen teşkilatlarının katkısının büyük olduğunu vurguladı. Geçmişte çekilen acıları, verilen emekleri asla unutmadan mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Bilgin, “Bizim için doğan her güneş yeni bir umut, yeni bir fırsattır” şeklinde konuştu.

Hükümetin, kamu çalışanlarının kılık-kıyafet serbestisinde erkek memurların kravat özgürlüğüne takılmasını ‘denizden geçip çayda boğulmaya’ benzeten Murat Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim-Bir-Sen olarak bu anlamda eylemimiz sürüyor. Buradan hükümete çağrıda bulunuyorum: Kamuda herkesin kravat takma zorunluluğunu biran önce sonlandırın, bunu yapabilirsiniz. Eliniz alışsın artık.”

Konuşmasında toplu sözleşme sonuçlarına da değinen Bilgin, “15 Ocak-15 Temmuz itibarıyla sendikalı bir öğretmen 278 TL net zam alacak. Yani bu, bugünkü maaşlara net yüzde 14 zam demektir. Bu zammın içinde 150 TL ek ödeme var, net 123 TL taban aylığa zam var, bunun brütü 175 TL’dir. Maliye Bakanlığı’nın 15 yıldır hiç yanaşmadığı bir zamdır bu. Maliyeye maliyeti her bir memur için 210 TL’dir. Ve bu zammın emekli bir memura ikramiye olarak yansıması 2014 itibarıyla net 5 bin 250 TL’dir. Emekli eğitim çalışanına yüzde 12 zam, 4/C’liye yaklaşık yüzde 50 zam, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin önümüzdeki yıldan itibaren 940 TL’ye çıkarılması var ve daha birçok kazanım. Bunların hepsi 2014 toplu sözleşmesinin kazanımlarıdır. Bunları biz aldık. 9 yıl boyunca masaya oturanlar, eğitim çalışanları için ne almışlardı? Koskoca bir hiç. Buna rağmen dönüp bu yılki toplu sözleşmenin süresi üzerinden bizi vurmaya çalışıyorlar. Kısa ve net söylüyorum, bunun adı ahlaksızlıktır, emek hırsızlığıdır. Buna boyun eğmek büyük vebaldir. Onlar, Eğitim-Bir-Sen’in bugüne kadar elde ettiği özlük ve özgürlük kazanımlarının sadece zekâtının bile yanına yanaşamazlar” diye konuştu.

Bundan sonraki mücadele alanlarından birinin, karma eğitim zorunluluğunun sona erdirilmesi olacağını vurgulayan Bilgin, “Bu ülkede yapılan son tartışmalar üzerinden de bunu söylüyorum. Bu ülkede elitlerin eğitim sorunu yok, yoksulların eğitim sorunu var. Meseleye bu pencereden bakmamız gerekiyor. Bu alanda mücadelemizi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

 

Can Çıkmayacak Ama Huy Çıkacak

Eğitim çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili hala önemli sorunların bulunduğunu belirten Bilgin, şöyle konuştu: “Hala, 4/C’lilerin, memur ve yardımcı hizmetlilerin üvey evlat muamelesi görmesi sorunu var. Bunu düzeltmemiz lazım. Öğretmenlerin nöbet ücretleri konusu var mesela. Çok basit çözülebilecek meselelerden biri lakin maalesef Milli Eğitim bakanlarının ve Maliyenin böyle basit konulara takılma huyu var. İnşallah önümüzdeki süreçte ‘can çıkar, huy çıkmaz’ atasözünü tersine çevireceğiz. Can çıkmayacak ama huy çıkacak.”

Genel Merkez Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir ise, bir ülkenin gelişmişliğinin, kalkınmışlığının, medeniyet seviyesinin kadınların o ülkedeki yeri ve konumuyla doğrudan ilgili olduğunu dile getirerek, “Hangi kalkınmış ve gelişmiş ülkeye bakarsak bakalım, kadınların toplumsal, siyasal ve kültürel hayatta etkin ve güçlü bir şekilde rol aldıklarını görüyoruz. Buna karşılık kadının ötelendiği, hayatın dışına itildiği ülkelerin ise medeniyet yarışında geri kaldıkları hepimizin malumudur. Ülkemizin, bu tabloda kendi mensup olduğu medeniyet halkası içerisinde oldukça iyi bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Ama yine de yeterli değil. Bu süreçte yapacağımız daha çok şey var” şeklinde konuştu.

Eğitim-Bir-Sen İlçe Temsilcisi Sırrı Kaplan ve Ankara 3 No’lu Şube Başkanı İlhan Eranıl’ın birer selamlama konuşması yaptıkları programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat Bilgin, Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir ve komisyon üyelerinin yanı sıra, İl Genel Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Selim Cerrah, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları Yalçın Zerdali, Mustafa Aydın ve Bayram Güleç, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Belediye Başkanı Mustafa Ak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Yurtoğlu, Eğitim-Bir-Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Tekin Korku ve yönetim kurulu, Ankara 1 ve 2 No’lu Şube yöneticileri, Çubuk İlçe Temsilcisi Recai Özdemir ve yönetim kurulu ile çok sayıda üye katıldı. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen