Haber
2010-02-25 06:20:34
En Önemli Sorunumuz Darbe Anayasasidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, Türkiye’nin en büyük sorununun darbe anayasasi oldugunu söyledi.

 

Sakarya Subemizin AKM’de düzenledigi “Sivil Toplum ve Kusatilmis Demokrasi” konulu konferansta konusan Ahmet Gündogdu, Anayasa Mah- kemesi, Danistay ve Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu (HSYK) gibi yüksek yargi organlarinin verdikleri kararlarla TBMM’yi devre disi biraktigini, yürütme yetkisine müdahale ettigini ifade ederek, “Ülke bir ekonomik krizden geçiyor, bir de demokratiklesme sancilari çekiyor. Ülkenin en önemli sorunu darbe anayasasinin olusturdugu krizdir. Bu anayasada var olan geçici 15. madde basta olmak üzere, geçici maddelerle halen darbecileri koruyan, millet iradesinin sayginligini güvence altina almayan bu mevzuat krizidir. Hürriyetin özgün kilinacagi adimlar önemli ama bu anayasa varligini sürdürdügü sürece bu açilimlarin bir noktaya takilip kalacagi endisesini tasiyoruz” dedi.

 

Türkiye’nin sorunlarinin çözüm yerinin Meclis, çözüm tarafinin millet oldugunu belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Terörü ve terörden beslenmeyi is edinenler, ülkemiz için büyük sorundur. Batakligi kurutmak için ülkenin kirlerinden arinmasi lazimdir. JITEM, faili meçhul cinayetler, sir odalari, kozmik odalar, islak imzalar gibi ne oldugu belirsiz kirliliklerden kurtulup seffaf ülkeyi tesis etmemiz gerekir. Bu ülkenin enerjisi bosa harcanmamalidir.”

 

Milletin ordusunun, milletin degerleriyle kavga eden, anayasa ve yasalari ihlal ederek yanlis yapanlari içinde barindirmamasi gerektigini kaydeden Gündogdu, komutanlarin hukukun üstünlügü için biraraya gelmeleri gerektigini dile getirerek, “Yargiya havale edilmis iddialar var. Bunun sonucunu beklemeleri lazim. Bunun disinda geçmiste oldugu gibi kendilerini yasama ve yürütmenin önüne koyarak, Basbakan’a bagli olduklarini unutacak bir islem yapmalari dogru olmaz” seklinde konustu.

 

Kusatilmis demokrasiler karsisinda sivil toplumun dik ve onurlu bir durus sergileyerek, kusatmacilara izin vermemesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, “Demokrasilerde esas olan, tam demokratik ve sivil anayasadir. Kuvvetler ayriligi, demokratik sistemlerin vazgeçilmez ilkelerinden birisidir. 411 milletvekili özgürlüge el kaldirip ‘evet’ diyor; yarginin 7 eli, millet adina ‘evet’ diyen 411 eli yok sayiyor. Ayrica, yasamanin alanina müdahale ediyor. AK Parti’nin kapatilmasi davasi sürecinde, bir çocugun okudugu ilahi bile kapatma davasina ek delil olarak sunulurken, ‘Imrali’yi muhatap alin, daga çikariz’ diyenlere ek kararname düzenlenmiyor” ifadelerini kullandi.

 

Demokratiklesme sürecinin basarili olmasi için ilk yapilmasi gerekenin, sivil, demokratik bir anayasa oldugunu vurgulayan Gündogdu, “Anayasaya bakiyorsunuz, Cumhurbaskani baskomutan. Devleti denetleme yetkisi var. Ancak, TSK denetleme disinda. YAS ve HSYK kararlari yargi denetimi disinda. Baskomutan, bir erin, bir yüzbasinin sahip oldugu bilgilere sahip olamiyor” diye konustu.

 

Türkiye’nin uzun zamandir ilk kez çözüme bu kadar yaklastigi ve demokratik açilim olarak adlandirilan sürecin basarili olmasi için beklenmesi gerektigini ifade eden Gündogdu, “Gözlügünün camina Kürtçülük veya Türkçülük yapistiranlar sorunu göremezler. Bir cahiliye adeti olan irkta kalite arama anlayisi terk edilmeli ve içimizdeki Çanakkale ruhuna sahip çikilmalidir. Diger türlü yaklasimlar sorunun çözümüne uzak tavir ve davranislardir. Terörden ve terörün ortaya çikardigi acidan rant elde etme çalismalaridir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Demokratik açilim konusunda kirmizi çizgilerinin belli oldugunu anlatan Gündogdu, sunlari söyledi:

“Biz istiyoruz ki, terörden ve terörün sebep oldugu acilardan beslenenlerin ekmekleri ellerinden alinsin. Sehit cenazesinde, sloganla kendisine fayda saglamaya çalisanlar artik bu ortami bulamamalidirlar. Batidaki annenin çocuklari askerlik veya çalismak için doguya gittigi zaman yüregi korkuyla atmamali, basina bir sey gelir mi endisesi tasimamalidir. Dogu’daki annenin ise oglunun kandirilarak daga çikarilmasi endisesi, gençlerimize iyi bir egitim verilerek ortadan kaldirilmalidir. Temel insan hakki ve evrensel hukuk çerçevesinde insanlarin yoksun olduklari hak ve özgürlükler verilmelidir.”

 

Askerlerin sivil mahkemelerde yargilanmasi düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildigini hatirlatan Gündogdu, “Bu düzenlemeyi demokratiklesme ve sivillesme adina son derece önemli görüyoruz. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilmesi, demokratiklesme konusunda frene basanlari bir kez daha ortaya çikarmistir. Askeri mahkemelerin baris zamaninda sivilleri yargilayamamasi kadar önemli buldugumuz bu düzenlemenin iptali, beklentilerin aksine demokratiklesme ve sivillesme konusunda gelecek dönemde karsilasacagimiz engelleri bertaraf edecek motivasyonu üretmelidir” seklinde konustu.

 

Konferansi Adapazari Kaymakami Akin Yilmaz, Adapazari Belediye Baskani Süleyman Disli, sendika baskanlari ve üyelerimiz izledi.

 

Büyüksehir Belediye Baskani Toçoglu’na Ziyaret

Ahmet Gündogdu, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Zeki Toçoglu’yu da ziyaret etti.

 

Burada bir açiklama yapan Gündogdu, Sakarya’yi daha gelismis bulduklarini belirterek, yapilan güzel çalismalardan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Yerel yönetimlerin önemine deginen Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Yerel yönetimler çok önemli bir görev ifa ediyor. Memur-Sen olarak yerel yönetimlerimizi ve çalismalarini çok önemsiyoruz. Belediyecilik de, siyaset de, sendikacilik da birey adina yani, halk adina yapilmalidir. Biz sendikaciligi özelde üyelerimizin özlük haklari genelde ise ülkemizin demokratiklesmesi ve insanimizin gelecegi için yapiyoruz.”

 

Ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getiren Baskan Zeki Toçoglu ise, Memur-Sen heyetine yaptiklari çalismalarda basari diledi. Baskan Toçoglu, “Memur-Sen ülkemizin önemli sendikalarindan. Gerçekten takdir edilecek çalismalar gerçeklestiriyorlar. Bu nazik ziyaretlerinden dolayi Ahmet Baskanimiza ve degerli mesai arkadaslarina tesekkür ediyorum” diye konustu.

 

Ziyarette Memur-Sen Sakarya Il Temsilcisi Yusuf Sahin, Sube Baskanimiz Sevban Yildirim’in yanisira Memur-Sen’e bagli diger sendikalarin yöneticileri de yer aldi.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen