Haber
2008-07-11 06:48:41
Enflasyon Artiyor Ücretler Yerinde Sayiyor!

 

Zam Memuru Mutlu Etmemistir

 

Hükümetin öngördügü enflasyon hedefi tutmamis, tahminlerin üzerinde çikmistir. Alt ve orta grup kesimin harcamalari ve pazardaki enflasyon dikkate alinirsa, açiklanan maas zammi çok düsük kalmis, memur ve sözlesmelileri mutlu etmemistir. Memur pazar ve mutfak enflasyonuna  göre en az yüzde 5 alacaklidir. Yapilan yüzde 3.96’lik maas zammina yüzde 5 daha eklenmelidir.  Açlik ve yoksulluk sinirlari dikkate alinarak memur maaslarinda mutlaka iyilestirme yapilmasini, memur maaslarinin, memurlarin insanca yasayabilecegi bir düzeye çikarilmasini bekliyoruz. 

Memur maaslari pazar ve mutfak enflasyonu karsisinda her geçen gün erirken, yapilan yüzde 3.96’lik zam memurlarin ihtiyacini karsilamaktan uzaktir.


Türkiye Istatistik Kurumu, gelir grubu ayirt etmeden 415 maddeyi içeren tüketici fiyatlari endeksinde alti aylik enflasyonu yüzde 6 olarak ilan etti. Resmi enflasyon açiklamasinin ardindan, devlet memurlari ve sözlesmeli maaslarinda 15 temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 3.96 zam yapilacagi açiklandi. Ancak açiklanan maas  zammi ve enflasyon farki, pazar  ve mutfak enflasyonu ile örtüsmemektedir.

Tüketici Fiyat Endeksi’nde(TÜFE) yilin ilk alti ayindaki genel artis yüzde 6 olurken, 40 gida ürününün ayni dönemdeki ortalama fiyat artisi; telefon, elektrik, dogal gaz, benzin, ulasim  giderlerinin vatandasa yansimasi TÜIK’i üçe katladi. Alt ve orta gelir gruplarinin bütçelerinin en çok harcandigi gida, konut, ulastirma-haberlesmede, en çok kullanilan maddeler üstünden yapilan hesaplamaya göre, alti aylik enflasyon yüzde 6 degil, yüzde 11 olarak ortaya çikiyor.

6 aylik mercimek fiyatindaki artis  yüzde 80’i geçerken, pirinç ve bulgurda da yüzde 50’ye yaklasti. Ayçiçek yagi fiyati yüzde 48, tavuk eti ise  yüzde 30 zamlandi. En çok tüketilen ekmek alti ayda yüzde 26, makarna yüzde 20,  su yüzde 15, koyun eti yüzde 12, seker yüzde 11 artti. Alt ve  orta gelir gruplarinin toplam bütçesinde yüzde 30 paya sahip konut ve ulastirma genel fiyat artisinin üstüne çikti. Alti ayda kiralar yüzde 7, elektrik ve dogalgaz fiyati  yüzde 19 zamlandi.  Mazot fiyati yüzde 26, benzin yüzde 15, vapur ücretleri yüzde 48, belediye otobüsleri yüzde 9, dolmus fiyatlari  yüzde 12, metro fiyatlari yüzde 8, sehirlerarasi tren  yüzde 24, sehiriçi telefon yüzde 12 artti.

Türkiye Istatistik Kurumu’nun enflasyon sepeti içerisine pinpon topu, soba borusu gibi kalemleri ilave edilerek halkin temel ihtiyaçlarinda yasanan artislar örtbas edilmek istenmektedir.

Bilindigi gibi memur maas artislarinda enflasyon rakamlari baz alinmaktadir. Yapilan bu artislarla da  kamu çalisanlari ailelerini geçindirmeye çalismaktadirlar.

2007-2008 yilinda Kamu Isveren Kurulu ile Konfederasyonlar arasinda yapilan 6. Dönem toplu  görüsmelerinde Maliye Bakanligi koordinatörlügünde olusturulan 22-08-2007 tarihli Mali ve Sosyal Haklar Komisyon Raporu’nda, ‘aylik ve yan ödeme katsayilarinin ocak ve temmuz aylarinda yüzde 2+ yüzde 2 oraninda arttirilmasinin maliyeti bizzat Maliye Bakanligi bürokratlarinca 920 milyon YTL olarak’ hesaplanmistir.

Türkiye’de bir yilda sadece faize ödenen para 48.732 milyon YTL’dir. Son 25 yilda faize harcanan para 433 milyar YTL’dir.  Bu tablo ülkenin kaynaklarinin  adil dagitilmadigini göstermektedir.

10 YTL olan taban ayligi artisi  ve 20 YTL olan denge tazminati ile birlikte memur maaslarinda yüzde 5.2 artis  olmustu. Bu durumda hükümet alti aylik dönemde enflasyon genel seviyesinin yüzde 6 arttigini söyleyerek memur maaslarinda yüzde 3.96  artis olacagini açikladi. Bu gerçekçi degildir. Çünkü taban ayligi ve denge tazminati  düsük ücretlerde iyilestirmeye,  ücretler arasindaki makasin daralmasina yönelik bir düzenlemedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen