Haber
2015-01-07 06:52:56
Engelli Öğretmenlere Engellilik Durumları Nedeniyle Yer Değişikliği Hakkı Verilmelidir

Eğitim-Bir-Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, engelli öğretmenlerin de engelli memurlara tanınan ve yönetmelik taslağında öngörülen haklardan (engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değişikliği) 2015 yılı Ocak ayı özür grubu yer değiştirmeleri kapsamında faydalanabilmeleri için düzenleme yapılmasını istedik.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görüşe açılan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağının engellilik durumuna bağlı yer değişikliğine ilişkin 39. maddesinde, “(1) İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen öğretmenler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan öğretmenler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. Bu kapsamdaki talepler kadro imkânları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.

 

(2) Öğretmenlerin, kendileri veya eşleri ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliği taleplerinin, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin engellilik durumuna uygun olması esastır.

 

(3) Öğretmenlerin bu maddeye göre değiştirilen görev yerleri, engellilik durumu devam ettiği sürece isteği dışında değiştirilemez. Engellilik durumu ortadan kalkan öğretmenler hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır” hükümleri yer almıştır. Fakat taslak halindeki yönetmelik henüz yürürlüğe girmediği için mevcut yönetmeliğe göre gerçekleştirilecek olan 2015 yılı özür durumuna bağlı yer değişikliği atamalarında engelli öğretmenler, engellilik durumu dolayısıyla yer değişikliğinde bulunamayacaklardır.

 

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 10.07.2014 tarih ve 41289672/903.02/2920977 sayılı “2014 Engelli Personel Yer Değişikliği” konulu genelgesinde ise, “Bakanlığımızın taşra teşkilatında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki hizmet sınıflarında istihdam edilen engelli personelden;

 

1-Adaylıkları kaldırılmış olanların, hizmet süresi şartı aranmaksızın,

 

2-Hâlen aday konumunda olanların, adaylıklarının kaldırılmasını müteakip hizmet süresi şartı aranmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere istedikleri il emrine kadroları ile birlikte yer değiştirmelerinin yapılması ilgi Makam Onayı ile uygun görülmüştür” ibarelerine yer verilmek suretiyle, “…il emrinde engelli personel olarak görev yapanlardan adaylığı kaldırılmış olanların tek il/ilçe tercihinde bulunmasının sağlanarak özürlü sağlık kurulu raporu ile birlikte, halen aday olan engelli personelin taleplerinin ise adaylıkları kaldırıldıktan sonra İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerektiği, … yapılan değerlendirme sonucu yer değişikliği uygun görülenlerin kadroları ile birlikte aktarımları yapılarak, kararnamelerinin eski ve yeni görev yerlerine gönderileceği, atamalarının iptalinin yapılmayacağı ve engelli personelin bu haktan bir defaya mahsus faydalanacağı; daha sonraki yer değişikliği iş ve işlemlerinin genel hükümlere göre yürütüleceği…” belirtilmiştir.

 

Anılan genelgede de belirtildiği üzere, verilen bu haktan eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında istihdam edilen engelli personel, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri, “Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” esaslarına göre yapıldığından yararlanamamaktadır.
 

Bu nedenle, Bakanlığa müracaatta bulunarak, engelli öğretmenlerin de bahse konu genelgeyle engelli memurlara tanınan haklardan ve yönetmelik taslağında öngörülen haklardan, 2015 yılı Ocak ayı özür grubu yer değiştirmeleri kapsamında faydalanabilmeleri için yukarıdaki hükümler doğrultusunda Öğretmenlerin 2015 Ocak Ayı İl İçi ve İller Arası Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunda gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettik.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen