Haber
2012-09-12 07:31:49
Es Durumu Özründen Atanamama Isleminin Yürütmesi Durduruldu!

Mardin Idare Mahkemesi, üyemizin es durumu özründen Eskisehir’e atanamamasi isleminin yürütmesini durdurdu.

Açtigimiz davada, Mardin’in Nusaybin Ilçesi Fatih Sultan Mehmet Ilkögretim Okulu’nda sinif ögretmeni olarak görev yapan ve esi Eskisehir’in Odunpazari Ilçesi’nde Türkiye Odalar ve Boralar Birligi çalisani olan üyemizin Eskisehir’e naklen atanma talebiyle Aralik 2011 tarihindeki özür grubu atamalari için yaptigi basvurunun reddine iliskin islemin; daha önce özür grubu atamalarinda yayimlanan kilavuzlarda esi özel emeklilik sandigina tabi olarak çalisanlara es durumu nedeniyle tayin hakki verildigi halde, 2011 yili Aralik dönemi özür grubu atamalari kilavuzunda buna iliskin bir düzenlemeye yer verilmedigi ve bu durumun esitlik ilkesine aykiri oldugu iddiasiyla iptalini talep etmistik.

Mardin Idare Mahkemesi, 2012/565 Esas sayili kararinda, Anayasa’nin 41. maddesinde yer alan, “Aile Türk toplumunun temelidir ve esler arasinda esitlige dayanir. Devlet, ailenin huzur ve refahi ile özellikle ananin ve çocuklarin korunmasi ve aile planlamasinin ögretimi ile uygulamasini saglamak için gerekli tedbirleri alir, teskilati kurar” hükmüne dikkat çekerek, “657 sayili Kanun’un 72. maddesinin 2. fikrasinda yer alan, ‘Yeniden veya yer degistirme suretiyle yapilacak atamalarda aile birimini muhafaza etmek bakimindan kurumlar arasinda gerekli koordinasyon saglanarak memur olan diger esin de istegi halinde atamasi, atamaya tabi tutulan memurun atandigi yere 74 ve 76. maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapilir” ifadelerine yer verdi.

Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin “Özür Durumuna Bagli Yer Degistirmeler” baslikli 35. maddesinin 1. fikrasinda yer alan,  “Ögretmenler, saglik, es ve ögrenim durumu özürleri nedeniyle özür gereklerinin karsilanabilecegi yerlere yer degistirme isteginde bulunabilirler. Ancak bu özürler nedeniyle yer degisikligi istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarinin birlikte karsilanmasi temelinde degerlendirilir” seklindeki hükümlere atifta bulunan mahkeme, mülga 506 sayili Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsaminda üyemizin Eskisehir Ticaret Borsasi’nda görev yapan esinin SGK’ya bagli çalisan olarak kabul edilmek suretiyle islem tesisi gerekirken, aksi yönde tesis edilen islemde hukuka uyarlik bulunmadigi sonucuna vararak, dava konusu islemin yürütmesinin durdurulmasina karar verdi. 

Karari Görebilmek Için Tiklayiniz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen