Haber
2012-12-08 06:33:56
Esas Dönüşüm İçin Yeni Anayasa Şart

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye’de ‘devletin milleti’ anlayışından referandumla ‘milletin devleti’ anlayışına geçildiğini belirterek, “Referandumdaki yüzde 58’le bu sağlandı. Ama esas dönüşüm yeni bir anayasa ile sağlanır” dedi.

Erzincan Şubemizin Kule Park Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği “Medeniyet Davamız ve Demokrasi Mücadelemiz” konulu konferansta konuşan Gündoğdu, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Türk edebiyatındaki güzel kavramların darbe girişimleri ile kirletildiğini ifade eden Gündoğdu, darbeleri, darbelerin kirlettiği alanları görmeden, onunla yüzleşmeden demokrasiden bahsetmenin mümkün olmayacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“28 Şubat Postmodern darbe süreci, katsayı engeli, başörtüsü yasakları, ikna odaları, ‘falancının oyunu ile benim oyum bir mi? denilen dönem’... 2002’de bunlara millet tokadı vurdu ama yeni girişimler devam etti: Ayışığı, Sarıkız, Balyoz planı, Ergenekon, e-muhtıra, ıslak imza, kuru imza. Edebiyatımızda ne kadar güzel kavram varsa tamamı darbe girişimleri ile kirletildi.”

 

Referandum Kırılma Noktası

12 Eylül 2010’daki referandumun Türkiye’de kırılma noktası olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Referanduma kadar Türkiye’deki sistem, devletin milletini inkar etmiştir. Devletin milletinde, devlet kutsaldır, vatandaşın devlete karşı görevi vardır. Devletin vatandaşa karşı ‘görevi’ yoktur. Devlet; döver de, sever de. Ama bu milleti, devlet hiç sevmemiştir, hep dövmüştür. Bu süreçte sözde sendikalar, ya 28 Şubat’ta değişik şeylerin içerisinde yer almakla milli iradede yerini almaya girmiştir, ya Ergenekon’a ev sahipliği yaparak derin devletin yanaşması ve onun kucağında besleme olarak zarar vermiştir ya da İmralı’ya selam çakarak, milletin değerlerini parçalayan, satan kirli ilişkiler içerisinde yer almıştır. Burada devlet ‘benim devletim’ ama ‘devlet milletin devleti’dir anlayışını hakim kılmak gerekiyordu. Yüzde 100 değildi ama referandumda yüzde 58 ile sistem millete döndü. Devletin milletinden, milletin devletine geçildi. Elbette bunun tamamlanması topyekûn yeni bir Anayasa ile mümkün” şeklinde konuştu.  

 

Başörtüsü Yasağına Son Verilmelidir

Başörtüsü yasağından yana tavır alanların Eğitim-Bir-Sen’in ve Memur-Sen’in dik duruşu ve özgürlükçü tavrı sonrası, sözde bile olsa özgürlükten bahsediyor olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Gündoğdu, düne kadar başörtüsü yasağını savunan sendika ve konfederasyonların Memur-Sen sayesinde bile olsa, sözde özgürlükçü söylemlerinin sevindirici olduğunu belirterek, ülkenin demokratikleşmesi ve özgürleşmesi adına mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Gündoğdu, inancı gereği başını örten bayanların önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istedi.

Sendikacılığı araklama sendikacılığı ve mevsimlik sendikacılık olarak anlayanların bulunduğunu söyleyen Gündoğdu, “Toplu sözleşmeye referandumda ‘hayır’ diyenler, bugün toplu sözleşmeye sahip çıkıyor. Düne kadar başörtüsü için ‘devlet yasaklamışsa bir bildiği vardır’ diyenler, başörtüsüne sahip çıkmaya başladılar. Kamu-Sen’i başörtüsüne özgürlük konusunda hizaya getiren Memur-Sen’dir. Türkiye’de sendikacılık, ya kutsal devlet, derin devlet ve bu devlete karşı bireyin itaati ve görevlerinde devlete-güce yanaşmalık şeklinde ya da milletin inancına ve devletine düşmanlık şeklinde gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu diye Sadi Somuncuoğlu’nu dövenler, bu töreyi yansıtanlardır. 10. Cumhurbaşkanı Sadi Somuncuoğlu olsaydı daha mı kötü olurdu? Biz önce insan, özne insan diyoruz, milletin devletini önemsiyoruz ve devletin insana karşı görev ve sorumluluklarını önemsiyoruz. Bizde töre olmaz, bizde evrensel değerler olur. Biz KCK’ya da, PKK’ya da, JİTEM’e de karşıyız. Bu milletin değerlerine bağlıyız” diye konuştu.

12 Eylül Referandumu’nun Türkiye için bir kırılma noktası olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Referandumla ‘devlet millet içindir’ anlayışına geçilmiştir. Yeni anayasa ile daha fazla özgürlüklere kavuşacağımız şüphesizdir” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, daha sonra katılımcılara, sendika olarak yaptıkları çalışmaları ve faaliyetleri anlattı.

 

Vali Yenigün’e Ziyaret

Gündoğdu, Erzincan programı kapsamında Vali Selman Yenigün’e nezaket ziyaretinde bulunarak, sendikal çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ziyarette Gündoğdu’ya  Memur-Sen Erzincan İl Temsilcisi Temel Çiçek ve Şube Başkanımız Nebi Gül eşlik etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yenigün, Memur-Sen’in kamu çalışanları nezdinde yürüttüğü çalışmaları çok anlamlı bulduğunu, kurumların yöneticileriyle kurulacak koordine sonrası hem çalışanların sorunlarının daha kolay çözüleceğini, hem de sunulan hizmetin kalitesinin artacağını kaydetti. Vali Selman Yenigün, kamu çalışanlarının, ülkemizin, milletimizin ve insanlığın geleceğinin daha iyi, daha güzel olması için sendikacılık yapan Memur-Sen’i çalışmalarından dolayı kutladı.

Ahmet Gündoğdu ise, emekten ve ekmekten yana, kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini koruyan bir sendikacılık yaptıklarını belirterek, “Bunları yaparken insanlığın sorunlarına da sessiz kalmıyoruz. Mazlumun, haksızlığa uğrayanın her zaman yanındayız. Sahip olduğumuz değerler, bizim sendikal anlayışımızı ülkemiz sınırları içinde hapsetmiyor. Dünyanın neresinde ihtiyaç sahibi bir insan varsa, onun sesi olmaya çalışıyor, elimizi uzatıyoruz” dedi.

Gündoğdu ve beraberindekiler, buradaki temaslarını tamamladıktan sonra Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu’yu ziyaret etti. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen