Haber
2012-04-30 07:30:28
Eyleme Katilmak Sendikal Haktir Ceza Verilemez!

Sendika Genel Yönetim Kurulu’nun 27.04.2012 tarihli ve 203 sayili  karariyla son günlerde ögretmenlerimize yönelik artan siddet olaylarini kinamak ve toplumun ve Bakanligin konuya gereken duyarliligi göstermesi için 30 Nisan 2012 Pazartesi günü törenden sonraki ilk derse girmeme karari alinmistir.

Üyelerimiz bu karar geregi gönül rahatligi içerisinde eyleme katilabilir ve kendilerine taninan sendikal haklarini kullanabilirler. Söyle ki;

Anayasanin 90. maddesine göre; “Usulüne göre yürürlüge konulmus Milletlerarasi Antlasmalar kanun hükmündedir.” hükmünü içermekte olup, Sendikal faaliyetleri güvence altina alan; “Sendikal Örgütlenme ve Örgütlenme Hakkinin Korunmasina iliskin 87 sayili Sözlesme”, “Kamu Hizmetlerinde Örgütlenme Hakkinin Korunmasina ve Istihdam Kosullarinin Belirlenmesi Yöntemlerine iliskin 151 sayili Sözlesme”, “Insan haklari ve Temel Özgürlüklerin Korunmasina iliskin Sözlesme” gibi usulüne göre yürürlüge konulmus Milletlerarasi Andlasmalarin Anayasanin 90. Maddesi uyarinca iç hukuktaki bir hüküm gibi uygulanmasi gerektigi kabul edilmektedir.

4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanununun 5198 sayili Kanunla degisik 18. maddesinde; “Kamu görevlileri, is saatleri disinda veya isverenin izni ile is saatleri içinde sendika veya konfederasyonlarin bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katilmalarindan dolayi farkli bir isleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.” hükmü yer almaktadir.

5237 sayili TCK “MADDE 118- (1) Bir kimseye karsi bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanin faaliyetlerine katilmaya veya katilmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrilmaya zorlamak amaciyla, cebir veya tehdit kullanan kisi, alti aydan iki yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir. (2) Cebir veya tehdit kullanilarak ya da hukuka aykiri baska bir davranisla bir sendikanin faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yildan üç yila kadar hapis cezasina hükmolunur.” Seklindedir.

Danistay ve AIHM’in de sendikal faaliyetlere katilanlar hakkinda disiplin sorusturmasi açilamayacagi ve disiplin cezasi uygulanamayacagi yönünde kararlari bulunmaktadir.

Bakanligin 27.02.2012 tarih ve 17848 sayili sendika eylemi konulu yazisinda sendikal faaliyetlere katilimin özür olarak kabul edilmesi gerektigi belirtilmektedir.

Yukarida yer alan hükümler, yargi kararlari ve Bakanligin söz konusu yazisi birlikte degerlendirildiginde; Sendikal faaliyetlerin yasal bir hak oldugu ve bu hakkin engellenemeyecegi açiktir.

Bu nedenle; bir saatlik is birakma eylemine katilacak tüm üyelerimize sendikal faaliyete katilmalarindan dolayi haklarinda hiçbir disiplin islemi uygulanamaz.

Ayrica; Sendikamiz Genel Yönetim Kurulu’nun 09/04/2012 tarihli ve 159 sayili karariyla; 

a) 19/04/2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasinda 81 ilde  sehir meydanlari ve halka açik alanlarda derslere yaka kokartlariyla girilmesi ve ek ödeme, maas zammi ve özlük haklarina iliskin talepleri seslendirme, 

b)25/04/2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasinda 81 ilde  postane binalari  önünde Maliye Bakanligi, Basbakanlik, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi ve il milletvekillerine faks çekilmesi ek ödeme, maas zammi ve özlük haklarina iliskin talepleri seslendirme, 

c) 25.04.2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasinda  Ankara’da Maliye Bakanligi merkez binasi önünde ek ödeme, bordlarin imha edilmesi, maas zammi ve özlük haklarina iliskin talepleri seslendirme, konularinda es zamanli olarak kitlesel basin açiklamasi düzenlenmesine karar verilmesi üzerine eyleme katilan üyelerimize de ayni sekilde eyleme katilamalarindan dolayi ceza verilemez. 

Buna ragmen savunma istenirse, 

Eyleme katilanlara hiçbir sekilde ceza verilemeyecegine iliskin yukarida yer alan hukuki düzenlemelere ve yargi karalarina ragmen; bu düzenleme ve yargi kararlarindan haberdar olmayan  yöneticiler tarafindan bir savunma istenirse eyleme katilan üyelerimiz, asagida yer alan savunma metnini kullanabilirler. Sonrasi için gereken her türlü hukuki destek Sendika Avukatlari tarafindan verilecektir.        

Savunma 1

Savunma 2

Danistay karari

Sendika Yönetim Kurulu Karari-1

Sendika Yönetim Kurulu Karari-2

MEB Yazisi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen