Haber
2010-03-22 06:20:44
Farkli Istihdam Biçimlerine Son Verilmelidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, farkli istihdam bi- çimlerine karsi olduklarini ifade ederek, “Aidiyet duygusunun en üst seviyede oldugu ögretmenlikte, sözlesmeli ög- retmenlik, vekil ve ücretli ögretmenlik gibi farkli istihdam biçimlerine bir an önce son verilmelidir” dedi.

 

Mersin ve Adana’da Memur-Sen Il temsilcilikleri ile subelerimizin Il Divan toplantilarinda konusan Ahmet Gündogdu, Türkiye’nin en sicak gündeminin yeni anayasa paketi oldugunu belirterek, Memur-Sen olarak öteden beri Türkiye’nin sikintilarini çözmesi için topyekûn bir anayasa degisikligi olmasi gerektigini savunduklarini kaydetti.

 

CHP’nin seçimden önce, çarsaflilari, rozet takarak ümitlendirirken, seçim sonrasi örtülerin ayaklar altina alindigini belirten Gündogdu, CHP’nin siparisi üzerine 411 oya karsi 7 yargicin basörtüsü kararini engelleyerek Meclis’i devre disi biraktigini hatirlatti.

 

Basörtüsü gibi dogal hukukun konusu olan özgürlük alanlarinin Anayasa Mahkemesi ile yasalarla, mahkemelerle yasaklanip serbest kilinamayacagini kaydeden Gündogdu, “Burada Anayasa Mahkemesi Anayasa’yi çignemistir, Meclis’i devre disi birakmistir. Meclis’e, ‘Siz ancak çöp toplayabilirsiniz, maaslari verebilirsiniz. Asfalt döseyebilirsiniz ama özgürlüklerle ilgili karar alamazsiniz’ demistir. Keske bütün milletvekilleri bu karar üzerine sine-i millete dönebilseydi. Bu Meclis’in iradesine sahip çikma zorunlulugu vardir, ki bu ülke yargiçlar devleti olmasin” seklinde konustu.

 

Çekincesiz ‘Evet’ Demeyecegiz

Anayasa degisikligi paketinin referanduma gideceginin göz önüne alinmasi gerektigine dikkat çeken Gündogdu, kamu görevlilerinin, dogrudan kendilerine yönelik bir hakki tesis ve temin etmeyen degisiklige, çekincesiz ‘evet’ demek gibi tavir sergilemeyecegini söyledi. Memur-Sen olarak, mevcut anayasanin mini paketlerle islah edilmesini gereksiz bir zaman kaybi olarak gördüklerini dile getiren Gündogdu, söyle konustu:

“Darbe ürünü anayasanin varligina bir bütün olarak son verilmelidir. Demokratik, hukuk devletini gerçek anlamiyla var eden yeni bir anayasanin daha fazla zaman kaybedilmeden yapilmasi ve yazilmasi gerekiyor.”

 

Geçmis iktidarlara kizgin olduklarini anlatan Gündogdu, siyaset yasagini getirdigi için, memuruyla toplu sözlesmeden kaçindigi için kizgin olduklarini, esas sitemi, memuruyla sözlesme imzalamaktan kaçinan hükümete yaptiklarini ifade etti.

 

Gündogdu, kamu görevlilerinin sendikal haklarinin anlamli bir bütünlüge kavusturulmasi için toplu sözlesme ve grev haklarini hayata geçirecek düzenleme yapilmasina isaret ederek, bu konunun insan haklarina saygili, demokratik ve sosyal bir devlet olmanin geregi oldugunu kaydetti.

 

Farkli Istihdam Biçimlerine Karsiyiz

Egitimde yasanan sorunlara da deginen Gündogdu, farkli istihdam biçimlerine karsi olduklarinin altini çizerek, “Aidiyet duygusunun en üst seviyede oldugu ögretmenlikte, sözlesmeli ögretmenlik, vekil ve ücretli ögretmenlik gibi farkli istihdam biçimleri, çalisma barisini bozmaktadir. Farkli istihdam biçimlerine bir an önce son verilmelidir” ifadelerini kullandi.

 

Hizmetli ve memurlarin, ögretmenlerde oldugu gibi, yer degistirme yönetmeliginin çikarilmasini isteyen Gündogdu, Milli Egitim Bakanligi’nda yetkili sendika olarak katildiklari Kurum Idari Kurulu toplantisinda egitim çalisanlari adina önemli kararlari imza altina aldiklarini ve bunlarin hayata geçirilmesi konusunda mücadele ettiklerini anlatan Gündogdu, promosyonlarin tamaminin egitim çalisanlarina dagitilmasini sagladiklarini, mücadeleleri sonucunda hizmetli ve memurlarin görevde yükselme sinavinin bu yil yapilacagini söyledi.

 

Egitim hizmet kolunda görevli tüm egitim çalisanlarinin sorunlarinin çözümü noktasinda büyük bir çaba içerisinde olduklarini vurgulayan Gündogdu, buna ragmen Milli Egitim Bakanligi’nda ve üniversitelerde çalisanlarin ugradigi haksizliklarin bir türlü sonunun gelmedigini ifade etti.

 

Haksizliklarin sistematik, bizzat sistemin yapisindan kaynaklandigini dile getiren Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Ayni isi yapan iki kisi; biri Milli Egitim Bakanligi’nda, digeri bir baska bakanlikta çalisiyor. Ne ücretleri ne özlük haklari birbirine esit. Egitim sisteminin yapi taslari olan egitim çalisanlarinin, ne yazik ki, önemli bir kismi, kendilerine yüklenen her türlü angaryayi yerine getirmekle yükümlü görülmektedir. Sistemden kaynaklanan sorunlari en fazla yasayanlar, egitim çalisanlaridir.”

 

Memur-Sen Mersin Il Temsilciligi’nin Mersin Kültür Merkezi’nde düzenledigi ‘Kusatilmis Demokrasi ve Sivil Toplum’ konulu konferansta bir konusma yaptiktan sonra Adana’ya geçen Gündogdu, burada bir basin toplantisi düzenledi.

 

Gündogdu, daha sonra, Memur-Sen Il Temsilciligi’nin Il Divan Toplantisi’na ve subelerimizin divan toplantilarina katildi.

 

Toplantilara, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci da katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen