Haber
2010-12-21 06:22:07
Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine Ögretmen Atama Yönetmeligi ile Ilgili Degerlendirme

19/12/2010 tarihli ve 27790 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Millî Egitim Bakanligina Bagli Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Ögretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Egitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Ögretmenlerinin Seçimi ve Atamalarina Dair Yönetmelik ile Millî Egitim Bakanligina Bagli Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Ögretmenlerinin Seçimi ve Atamalarina Dair Yönetmelik yürürlükten kaldirilmistir. Yeni yönetmeligin isminden de anlasilacagi üzere her türdeki Anadolu liselerine yapilacak ögretmen seçimi ve atamasi artik sinavsiz olarak gerçeklestirilecektir.  

 

-Sendikamizca bugüne kadar her firsatta dile getirilen ve Kurum Idari Kurulu Nisan 2010 Çalisma Raporu’nda da imza altina alinan “Anadolu Liselerine dönüstürülen okul ve egitim kurumu ögretmenlerinin dönüstürülme ile birlikte normlarinin dönüstürülen okul ile iliskilendirilmesi” talebimiz yerine getirilerek, Anadolu statüsüne dönüstürülen egitim kurumlarinda halen görev yapan ögretmenlerin normlarinin bu egitim kurumlari ile iliskilendirilerek buralarda görev yapan ögretmenlerin magdur olmalari engellenmistir.

 

-Bu egitim kurumlarina atanabilmek için aranilan ‘Bakanlik kadrolarinda en az iki yil ögretmenlik yapmis olmak’ sarti, yeni yönetmelik ile ‘alaninda en az 3 yil ögretmenlik yapmis olmak’ seklinde degistirilmis, ayrica ‘son iki yillik sicil notu ortalamasi en az iyi derece olmak’ sarti ise yönetmelikten çikarilmistir.

 

-Seçme sinavi için duyuru ve basvuru baslikli dokuzuncu maddeye bir fikra eklenerek, basvuru süresinin 5 isgününden az olamayacagi vurgulanmis, basvurularda yasanacak bir problemin daha önüne geçilmesi amaçlanmistir.

 

-Seçme sinavi konulari ve agirliklari Türkçe %15’ten %20’ye, özel alan bilgisi %45’ten %50’ye çikarilmis, Ögretmenlik Meslek Bilgisi ise %25’ten %15’e düsürülmüstür. Atatürk Ilkeleri ve Inkilâp Tarihi %15 seklinde kalarak, daha önceki halini korumustur.

 

-Önceki yönetmelikte seçme sinavindan 40 puan ve daha yukari puan alanlar basarili sayilirken, yeni yönetmelik ile mahkeme karari dikkate alinarak, seçme sinavindan 60 puan ve daha yukari puan alanlar basarili sayilmislardir.

 

-Yönetmeligin 14’üncü maddesinin üçüncü fikrasina eklenen bir ibare ile güzel sanatlar ve spor liselerinin beden egitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim ögretmenliklerine atanmak isteyenler için öngörülen seçme sinavindan sonra yapilan uygulama sinavindan 60 puan ve daha üzeri puan alanlarin basarili sayilabilecekleri hükme baglanmistir. Ayrica daha önceki yönetmeligin 20’nci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Egitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Ögretmenligine; adaylarin seçme sinavi ve Ek-2 Degerlendirme Formu üzerinde yapilacak degerlendirmenin %60’i ile uygulama sinavindan almis olduklari puanin %40’inin toplami sonucunda olusan atamaya esas puanlarina göre tercihleri de dikkate alinarak atama yapilir” hükmü, Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden egitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim ögretmenligine; adaylarin seçme sinavi ve bu Yönetmeligin ekinde yer alan EK-1 Degerlendirme Formu üzerinde yapilacak degerlendirmenin %40’i ile uygulama sinavindan almis olduklari puanin %60’inin toplami sonucunda olusan atamaya esas puanlarina göre tercihleri de dikkate alinarak atama yapilir” seklinde düzenlenerek, daha önce atamaya esas puanlarin hesabinda seçme sinavi ve degerlendirme formunun %60’i, uygulama sinavinin ise %40’i seklinde yapilan uygulama; seçme sinavi ve degerlendirme formunun %40’i, uygulama sinavinin ise %60’i seklinde degistirilmistir. Buna göre uygulama sinavinin ön plana çikmasi ve daha belirleyici olmasi yönünde bir düzenleme yapildigi görülmektedir.

 

-Önceki yönetmelikte yer alan ‘uygulama sinavi sonuçlarina, sinav sonuçlarinin ilan edildigi gün ya da ertesi is günü içinde il millî egitim müdürlügü araciligiyla itiraz edebilirler’ hükmü, yeni yönetmelik ile ‘adaylar, uygulama sinavi sonuçlarina, sinav sonuçlarinin ilan edildigi günden itibaren üç isgünü içinde il millî egitim müdürlügü araciligiyla itiraz edebilirler’ seklinde düzenlenerek, itiraz süresi uzatilmistir.

 

-Yeni yönetmelikle, iller arasi yer degistirme suretiyle yapilacak atamalarin Bakanlikça yapilabilecegine açiklik getirilmis olup, il içinde yapilacak atamalarin önceden oldugu gibi Valiliklerce yapilmasi öngörülmüstür.

 

-Önceki yönetmelikte yer alan, Adaylar, bu Yönetmelik kapsaminda sayilan egitim kurumlarina atanmak üzere en fazla yirmi egitim kurumu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda basvuruda bulunurlar”  hükmü, Adaylar, bu Yönetmelik kapsaminda sayilan egitim kurumlarina atanmak için duyurusu yapilan egitim kurumlarini tercih etmek suretiyle elektronik ortamda basvuruda bulunurlar” seklinde düzenlenerek, 20 egitim kurumu tercih edilmesi sinirlamasi ortadan kaldirilmistir.

 

-Yeni yönetmelikle adli sorusturma veya disiplin sorusturmasi sonucunda görevli olduklari egitim kurumunda kalmalarinda sakinca görülenlerden görev yerleri degistirilenlerin, aradan üç yil geçmedikçe daha önce ayrildiklari kuruma özür durumu da dahil herhangi bir sekilde yer degistirme isteginde bulunamayacaklari hükmü getirilmistir.

 

-Yönetmeligin geçici birinci maddesinin üçüncü fikrasinda yer alan, “Bu Yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten önce ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazili, sözlü ya da mülakat/uygulama sinavlari sonucuna göre atanarak bu liselerde görev yapan ögretmenler, 19’uncu madde kapsamindaki atamalar için bu Yönetmelik kapsaminda sayilan egitim kurumlarina basvuruda bulunabilirler. Bu ögretmenlerin basvuru ve atamalari, 19’uncu madde kapsaminda belirtilen adaylar ile birlikte degerlendirilir” hükmü ile yönetmelik yürürlüge girdigi tarihten önce Anadolu liselerine yazili, sözlü ya da mülakat/uygulama sinavlari sonucuna göre atanarak bu liselerde görev yapan ögretmenlerin yeni yönetmelik kapsaminda bulunan güzel sanatlar ve spor liselerinin beden egitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim ögretmenlikleri ile fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine yeniden atama seklinde basvuru yapabilmelerine imkan verilerek, kazanilmis haklarinin korunmasi saglanmistir.

 

-Ayrica yönetmelik eki degerlendirme formunda yer alan, ‘alaninda doktora yapan ögretmenlere verilen 14 puan’ 13 puan olarak yeniden düzenlenmis ve son iki yillik sicil notu ortalamasindan gelen %10’luk puan degeri tamamen degerlendirme formundan çikarilmistir.

 

-Uygulama sinavi formunda yer alan ve 100 puan üzerinden 15 puan olarak degerlendirilen tutum ve davranis konulari formdan çikarilarak sadece uygulama/beceri/yorumlama yetenegi konularindan sinav yapilmasi öngörülmüstür.

 

-Önceki yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 seçme sinavi elektronik basvuru formu ile Ek-3 atama basvuru formu tamamen yürürlükten kaldirilmistir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen