Haber
2011-12-24 06:28:58
Fransa’ya Siyah Çelenkli Protesto

Sözde soykirimi inkari suç sayan yasayi kabul eden Fransa Meclisi’nin kararini, Fransa’nin Ankara’daki büyükelçiligine siyah çelenk birakarak protesto ettik.

Burada bir konusma yapan Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, Fransa Senatosu’nu göreve çagirarak, söz konusu yasanin bir daha gündeme alinmamak üzere reddedilmesini istedi.

Türkiye’nin Fransa’ya karsi açikladigi yaptirimlari desteklediklerini ifade eden Kaya, Fransiz ürünlerine karsi ulusal çapta boykot yapilmasi ve kararlilikla sürdürülmesi çagrisinda bulundu.

Günay Kaya, soykirim yalani uyduran Fransa’nin, gerçek bir soykirim görmek için o kadar geriye gitmesine gerek olmadigini, kendi geçmisiyle yüzlesmesinin yeterli olacagini söyledi.

Önce sözde bir soykirim icat eden, sonra da sözde soykirimi inkari hapisle cezalandirma gayretindeki Fransa’yi, suçunu örtmek için baskalarina iftira eden yaramaz çocuklara benzeten Kaya, “Düsünceyi bile suç sayma anlayisi, kabul edilebilir bir olay degildir. Yüz yil önce yasanan ve tarihçilerin karar verecegi bir konuda soykirim yalani uyduran Fransa’nin, gerçek bir soykirim görmek için, o kadar geriye gitmesine gerek yoktur. 1830’dan 1962’ye kadar 132 yil isgal ettigi Cezayir’de sadece 1954-1962 yillari arasinda tespit edilebilen en az 1,5 milyon Cezayirliyi katletmistir” dedi.

Fransa’nin kanli tarihinin bununla da sinirli olmadigini belirten Kaya, Afrika ülkeleri Benin, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Gabon, Gine, Kamerun, Komor Adalari, Moritanya, Nijer, Senegal ve Tunus’un yillarca Fransa’nin sömürgesi oldugunu, bu cografyada kan ve gözyasinin hiç eksik olmadigini kaydetti.

1994 yilinda Ruanda’da yasanan ve yaklasik 100 gün içinde 800 bin kisinin öldügü katliamlar için dönemin Fransa Cumhurbaskani Mitterrand’in, “O ülkelerde bir soykirim yasanmasi o kadar da önemli bir sey degil” açiklamasini hatirlatan Kaya, inkar etse bile geçmisin kanli izlerinin, Fransa’yi takip etmeye devam edecegini dile getirdi. Günay Kaya, Almanlardan korkarak Osmanli’dan yardim isteyen Fransuva’nin torunlarinin geçmisi bu kadar kisa sürede unutup, kaybettikleri itibarlarini kazanmak için bir avuç Ermeni’nin oyu için Ermenistan’in emir erligine soyunmasinin acinasi hallerinin itirafi oldugunu vurguladi.

Günay Kaya, Türkiye ile Ermenistan arasindaki sorunun tarihçilere birakilmasini, Fransa’nin kendi isine bakmasini, yapacak isi kalmamissa da geçmisiyle yüzlesmesini önerdi.

Basin açiklamasinin ardindan, siyah çelenk, Büyükelçilik girisine birakilirken, Kanuni Sultan Süleyman’i temsil eden bir kisi tarafindan Fransa Krali Fransuva’ya gönderilen ferman okunarak, Fransa Büyükelçiligi’nin binasina asildi. 




MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen