Haber
2013-12-14 06:44:18
Geçici İşçi ve Personel Statüsünde Geçirilen Sürelerin Memuriyete Sayılmasını İstedik

Başbakanlığa yazılı müracaatta bulunarak, geçici işçi veya geçici personel statüsünde görev yapmaktayken, önce sözleşmeli personel, sonrasında ise memuriyet kadrolarına geçirilenlerin sigortalı (geçici işçi/geçici personel) olarak geçirdikleri hizmet sürelerinin memuriyet hizmet sürelerinden sayılmasını; üniversitelerde 632 sayılı KHK gereği memur kadrosuna geçirilen sözleşmeli personelin mali ve özlük haklarının, genel bütçeden üniversiteye ayrılan kısımdan karşılanması yönünde gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasını istedik.

Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici iş pozisyonlarında “geçici işçi” statüsünde ya da 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesi kapsamında “geçici personel” olarak göreve başlayıp, önce 5620 sayılı Kanun’a istinaden 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi kapsamında “sözleşmeli personel” statüsüne geçirilen, sonra da 632 sayılı KHK kapsamında memur kadrolarına geçirilen personel yönünden, 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesi ve geçici işçi statüsü kapsamındaki çalışmaları, sözleşmeli personel statüsünde geçen süre olarak kabul edilmediğinden, aynı kurumda farklı kadrolarda bilfiil görev yapan kişiler arasında mali ve özlük haklar bakımından farklılıklar oluşmuştur.

Bu durumda olanlar, görevde yükselme sınavına başvuru yaptıkları halde sınav hakkından mahrum kalmış; bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, yurt yönetim memuru gibi kadrolara başvuru yaptıkları halde, konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı’nın 02.12.2011 tarih ve 21936 sayılı olumlu görüş yazısına olmasına rağmen atamaları yapılmamıştır.

Diğer yandan bazı üniversitelerde, sözleşmeli personel pozisyonundan memur kadrosuna atananların maaşları, halen sözleşmeli personel olarak çalışıyormuş gibi, üniversitenin genel bütçesinden değil, öz gelirinden ödendiği müşahede edilmiştir. Bu nedenle, üniversitenin öz gelirinden maaşı ödenen memur ile üniversitenin genel bütçesinden maaşı ödenen memurun maaşı arasında farklılıklar oluşmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinin “Ortak Hükümler” kısmının (C) fıkrasında bazı kamu çalışanları yönünden özelde çalışmış olsa bile sigortalı olarak çalıştıkları yılları memuriyetten sayılmakta iken; üniversitede sözleşmeli personel olarak çalışmış ve sonradan aynı pozisyonda memur olarak çalışmaya başlamış personelin, sözleşmelilik öncesi sigortalı olarak çalıştıkları yıllar, memuriyette geçirilmiş olarak sayılmamıştır.

Bilindiği üzere, 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinde sayılan kurumlardaki bir kısım çalışanların (işçi, sözleşmeli, vekil vb.) statüleri ne olursa olsun kurumda geçen hizmet sürelerinin (fiilen çalışmış olması ve yükseköğrenim görmüş olması şartı ile) tamamı ya da büyük bir kısmı memuriyet hizmetinde dikkate alınmaktadır.

Özel bütçeli idareler arasında yer alan üniversitelerde ilk başta geçici işçi veya geçici personel kadrosu ile göreve başlamış, daha sonra 4/B’li olarak sözleşmeli personel statüsüne geçirilmiş ve daha sonra da memur kadrosuna geçirilmiş olan kişilerin memuriyetten önceki hizmetlerinin memuriyette geçirilmiş sürelerden sayılmaması ve bu vesile ile de mali ve özlük haklarında kayıplar oluşması, Anayasa’da yer alan eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

Devlet memurluğuna geçiş yapmış olan kişilerin kamuda geçen sigortalı sürelerinin değerlendirilmesi zaman zaman kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle yapılmıştır. Ancak, devlet memurluğu nasıl kamuda geçen süreleri kapsıyor ise, kamuda geçen sigortalı süreler de yine bir kamu hizmeti olarak görülmelidir. Bu nedenle, yukarıda yer alan örnekler dışında devlet memuru olmuş kişilerin de kamuda geçen sigortalı sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin yapılması ve bu düzenlemenin süreklilik kazanan bir düzenleme olması gerektiğini ve bunun da zaruri bir ihtiyaç olduğunu değerlendirmekteyiz.

Bunun yanında, üniversitelerde geçici işçi veya geçici personel kadrosunda çalışmaktayken sözleşmeli personel kadrolarına geçirilenlerin mali ve özlük hakları, üniversitenin öz gelirinden (döner sermaye) karşılanmaktaydı. Ancak bahsedilen sözleşmeli personel memur kadrosuna geçirilmesine rağmen, mali ve özlük hakları halen üniversitelerin öz gelirinden ödenmesine devam edilmekte, bu nedenle de aldıkları maaşlarda farklılıklar oluşmaktadır. Bu sebeple, üniversitede sözleşmeli personel olarak çalışırken memur kadrosuna geçirilen personelin, mali ve özlük hakları, genel bütçeye dahil diğer kurumlarda çalışan memurlarda olduğu gibi, üniversitelerin öz gelirinden (döner sermaye) değil, genel bütçeden üniversiteye ayrılan bütçeden karşılanarak mağdur edilmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Başbakanlığa gönderdiğimiz yazıda, yukarıda izah edilen nedenlerle, üniversitelerde sözleşmeli personel iken memuriyete geçen personelin, 632 sayılı KHK öncesi kamu kurum ve kuruluşlarında geçen 657 sayılı Kanun’un 4/C, 4/D ve diğer sigortalı sürelerinin memuriyette geçen hizmet sürelerinden sayılmasının ve sigortalı sürelerinin kazanılmış hak aylığında ve kıdemlerinde dikkate alınması; üniversitelerde 632 sayılı KHK gereği memur kadrosuna geçirilen sözleşmeli personelin mali ve özlük haklarının, genel bütçeden üniversiteye ayrılan kısımdan karşılanması yönünde gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasını talep ettik.  


Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen