Haber
2010-09-25 07:21:46
Genel Idare Hizmetleri Sinifi’nda Görev Yapan Ancak Ek Ödeme Alamayan Egitim Çalisanlarinin Ek Ders Ücretinin Artirilmasini Istedik

2008’de kamu çalisanlarina en az 103 TL ek ödeme verilerek, ücretlerde iyiles- tirme yapilmisti. Milli Egitim Bakanligi’na bagli Genel Idare Hizmetleri Sinifi çalisan- larindan Il Milli Egitim Müdür yardimcilari, Ilçe Milli Egitim müdürleri, Sube müdürleri, Egitim müfettisleri ve seflere ek ödeme verilmedigi için, idari hiyerarside ücret dengesizligi olusmustu.

 

2008 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nde, ‘esit ise, esit ücret’ ilkesi geregi idari hiyerarsideki ücret dengesizliginin giderilmesi karari alinmisti. Bu kararla, Il Milli Egitim Müdür yardimcilari, Ilçe Milli Egitim müdürleri, Sube müdürlerinin ek ders ücretlerinde 10 saat, Egitim müfettislerinin ek ders ücretlerinde ise 5 saat artis yapilmisti. Seflerin ek ders ücretlerine ise herhangi bir artis yapilmamisti.

 

Söz konusu karar dikkate alinarak, Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarinda Düzenlemeler ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda 631 sayili Kanun Hükmünde Kararname ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 3’üncü Maddesi Uyarinca Yapilacak Ek Ödemeye Iliskin Karar uyarinca düsük maas alan memurlarin maaslarinda iyilestirmeler yapilmistir.

 

Anilan düzenlemenin Resmî Gazete’de yayimlanarak uygulanmasindan sonra Millî Egitim Bakanligi merkez ve tasra teskilati kadrolarinda görev yapan Sube müdürlerinin ve Egitim müfettislerinin ücretlerinin diger kurumlardakinden düsük oldugu ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 3’üncü maddesindeki ek ödemeden yararlanamadiklari gerekçesiyle 26 Aralik 2006 tarihli ve 2006/11350 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Millî Egitim Bakanligi Ögretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nda, 23 Ocak 2009 tarihli Resmî Gazete’de yayimlanan degisiklikle, (anilan Kararin 25’nci maddesi degistirilmis ve Karara bir ek madde eklenmek suretiyle) Il Milli Egitim Müdür yardimcilari, Ilçe Milli Egitim müdürleri, Sube müdürleri ve Egitim müfettislerinin haftalik ek ders saatleri yeniden düzenlenmis; Il Milli Egitim Müdür yardimcilari, Ilçe Milli Egitim müdürleri ve Sube müdürlerinin ek ders ücreti, haftada 10 saat daha eklenmek suretiyle, haftalik 25 saate, Egitim müfettislerinin ek ders ücreti ise, haftada 5 saat daha eklenmek suretiyle, haftalik 20 saate çikarilarak iyilestirilmistir.

 

Millî Egitim Bakanligi’nda görev yapan sefler ise, gerek 631 sayili Kanun Hükmünde Kararname’den gerekse 375 sayili Kanun Hükmünde Kararname’den yararlandirilmadiklari gibi, Millî Egitim Bakanligi tarafindan bugüne kadar ek ders ücretlerine iliskin yapilan tüm düzenlemelerde ‘yönetim kademeleri’ ifadesi kullanilmis ve yönetim kademelerinin en alt ve birinci basamaginda da seflik sayilmisken, son yapilan degisiklikte sadece Il Milli Egitim Müdür yardimcilari, Ilçe Milli Egitim müdürleri, Sube müdürleri ve Egitim müfettislerine yönelik iyilestirme yapilarak, ayni kapsamda bulunan sefler bu iyilestirme disinda tutulmustur.

 

2010 yili toplu görüsmelerinde 2011 yili için memurlara birinci alti aylik dönem için yüzde 4 zam ve ek ödemenin en az 80 TL artirilmasi kararlastirilmis, bu artisla birlikte yüzde 4 de zam eklendiginde, ek ödemeden yararlanan personel ile Milli Egitim Bakanligi emrinde Sef olarak görev yapanlar arasindaki fark kapanmis olacaktir. Buna ragmen Milli Egitim Bakanligi’na bagli birimlerde çalisan Genel Idare Hizmetleri Sinifi’na mensup yöneticiler ile diger kurumlardaki emsali kadrolarda görev yapan yöneticilerin almis olduklari ücretler arasinda da ciddi fark mevcuttur. Maliye Bakanligi’nda bir Sef en yüksek devlet memuru ayliginin yüzde 115, Sube Müdürü yüzde 100 oraninda ek ödeme almaktadir. Diger kurumlarda çalisanlara degisik adlar altinda ödenen ek ödemelerde de; örnegin, Saglik Bakanligi’nda döner sermaye gelirleri, Sanayi Bakanligi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nda ise benzer uygulamalarla Sef ve Sube Müdürü kadrolarinda görev yapan personelin ücretleri bu oranlar seviyesinde iyilestirilmistir. Bahse konu kurumlarda çalisan Sef ve Sube müdürlerinden ek ödeme dahil Sef’in eline 1.800-2.000 TL arasinda, Sube Müdürü’nün eline ise, 2.500-2.700 civarinda bir ücret geçmekte iken, Milli Egitim Bakanligi’nda görev yapan Sef ve Sube Müdürü’nün ek ders ücreti dahil Sef’in eline 1.400, Sube Müdürü’nün eline ise 2.200 TL civarinda ücret geçmektedir. Diger kurumlarla bu oranlar kiyaslandiginda ise, Milli Egitim Bakanligi’nda Sef ve Sube Müdürü olarak görev yapan yöneticilerin diger kurumlarda görev yapan emsallerine göre 500 ila 700 TL daha az ücret aldiklari görülmektedir. Kaldi ki, Milli Egitim Bakanligi kadrolarinda görev yapan Egitim müfettisleri de benzer durumdadir.

 

Bu nedenle, Milli Egitim Bakanligi’na bagli Genel Idare Hizmetler Sinifi yönetici kadrolarinda çalisanlar ile diger kurumlardaki emsalleri arasindaki ücret dengesizliginin giderilmesi için Il Millî Egitim müdür yardimcilarinin, Ilçe Millî Egitim müdürlerinin ve sube müdürlerinin ek ders ücreti 35 saate, egitim müfettislerinin 30 saate,  seflerin ise en az 25 saate çikarilmalidir.

 

Basbakanliga, Milli Egitim Bakanligi’na ve Maliye Bakanligi’na yazili müracaatta bulunarak, çalisma barisi ve is verimi ile haklarin adil ve dengeli dagilimi bakimindan Millî Egitim Bakanligi’nda görev yapmakta olan Il Millî Egitim müdür yardimcilari, Ilçe Millî Egitim müdürleri, Sube müdürleri, Egitim müfettisleri ile seflerin idari hiyerarsideki ücret dengesizliginin giderilmesini ve ücretlerinin diger bakanliklardaki emsallerinin seviyesine çikarilmasini talep ettik.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, bu konunun takipçisi olacagiz.

 

 MEB, Maliye Bakanligi ve Basbakanliga gönderdigimiz talep yazisi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen