Haber
2012-05-08 07:30:32
Genel Merkez Yöneticilerimiz Bafra’da Ögretmene Siddeti Protesto Etti

Samsun’un Bafra Ilçesi’nde ögrencisinin yakinlari tarafindan dövülerek hastanelik edilen Beden Egitim Ögretmeni Suat Salim Güner ve siddete maruz kalan bütün egitimciler için ögretmenler, veliler ve ögrenciler biraya gelerek siddeti protesto etti.

Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Teyfik Yagci ve Genel Merkez avukatimiz da protesto eylemine katildi. Gençlik Caddesi’nde toplanan ögretmen, veli ve ögrenciler, “Bakan Uyuma, Ögretmenine Sahip Çik”, “Her Türlü Siddete Hayir”, “Egitimi Siddete Kurban Etmeyelim”, “Siddete Son”, “Ögretmen Kiyimina Son”, “Ögretmen Burada, Bakan Nerede”, “Ögretmene Uzanan Eller Kirilsin”, “Hepimiz Suat Hocayiz” dövizleri tasiyarak ve sloganlar atarak Cumhuriyet Meydani’na kadar yürüdü.



 


 

 

Imam Hatip Lisesi Beden Egitimi Ögretmeni Leyla Varol bir açiklama yapti. Varol, açiklamasinda, egitimciler olarak bu tür olaylarin tekrar etmesi durumunda ortak tavir almaktan kaçinmayacaklarini belirterek, “Kizilirmak Lisesi Ögretmeni Suat Salim Güner’e ve ülke genelinde meslektaslarimiza karsi yapilan saldiriyi kiniyor, bütün kamuoyunu duyarli davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Siddet Bir Gün Failini de Vuracak

Bafra’da bulunan bütün sendikalarin ilçe temsilciliklerinin destek verdigi yürüyüsün ardindan, Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas ve Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Teyfik Yagci, Samsun Sube Baskanimiz Nejdet Güneysu ve Sube Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, Ilçe Temsilciligimize geçerek, üyelerimizle bir araya geldi. Tektas, burada egitimcilere yapilan saldirilarla ilgili bir basin açiklamasi yapti.

Samsun, Kütahya, Istanbul, Bursa ve Sakarya’da oldugu gibi, ülkemizin birçok yerinde hizla yayginlasmaya baslayan ve ögretmenlerin hayatina kasteden saldirilarin yasandigina dikkat çeken Tektas, “Tek suçu, 50-60 kisilik siniflarda her bir ögrencisine ayri sevgi gösteren, daha iyi egitim almalari adina hiçbir fedakârliktan kaçinmayan ögretmenlerimize uygulanan siddeti kabul etmemiz mümkün degildir. Ögretmene yapilan bu menfur saldirilarin, daha iyi bir gelecek saglamak için ter döktükleri ögrencileri ve veliler tarafindan yapilmasi, egitim çalisanlarini hayal kirikligina ugratmis ve onlarin vicdanini yaralamistir” dedi.

Siddetin lokal bir sorun olmaktan çikip toplumsal bir sorun haline geldigini ifade eden Tektas, “Aklini ve duygularini yönetmekte zorlananlar siddeti seçiyor. Gerekli tepki verilmediginde, failler bedelini ödemediginde, siddet olagan bir olaymis gibi kaniksaniyor, masum bir hak arama yöntemi gibi yayginlasiyor. Bu gidise dur demek lazim” seklinde konustu.

“Televizyon dizileri, bilgisayar oyunlari, filmler siddeti masumlastirmaya çalisiyor. Hâlbuki siddetin masumu degil, magduru vardir. Magdur bazen doktor, bazen ögretmen, bazen kadin, bazen de çocuklardir; maalesef siddetin magduru bu defa Suat Hocamiz olmustur” diyen Tektas, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu tür müessif olaylarin yasanmamasi için toplum olarak daha hassas davranmaliyiz. Bu konuda, basta toplumun bütün kesimleri olmak üzere, Milli Egitim Bakanligi’na büyük görevler düsmektedir. Bafra’da yasanan bu üzücü olay, Milli Egitim Bakani’nin suskunlugunu bozmasi için insallah yeterli gelir. Umarim Alo 147 hatti yeniden gözden geçirilir ve Milli Egitim Bakani tarafindan egitimcilere yönelik kullanilan dil bundan sonra özenle seçilir. ‘Ögretmenlik kutsal meslek’ diyerek ögretmenlerin gururunu oksamaya çalisan ve bu sözü ögretmenlerin sorunlarini ötelemek için seçenlere, ‘kutsaliniz hedef haline gelmistir’ diyoruz. Buradan bütün yetkililere sesleniyoruz: Ögretmenlik meslegi bütün mesleklerin anasidir. Ögretmenlere yapilan saygisizlik bütün topluma yapilan saygisizliktir. Ögretmenler saygisizlik degil, sayginlik bekliyor. Sayginligi saglamak için ögretmenler dahil herkese görev düsmektedir. Ama en önemli görev Milli Egitim Bakani’na ve hükümete düsmektedir. Ekonomik sayginligi olmayan meslegin asli sayginligi da asinacaktir. Öncelikle ekonomik sayginliktan baslanmali ve meslek, reva görülen ücretlerle ayakaltina düsürülmemelidir.”

Daha iyi gelecek için çocuklarini ögretmenlere emanet edenlerin, yasanilan sorunlara iliskin ögretmenlerle konusmayi degil, anlamadan, dinlemeden ögretmenlerle tartismayi ve ögretmenlere saldirmayi seçmesinin çok üzücü bir durum oldugunu vurgulayan Esat Tektas, “Bütün velilere sesleniyoruz: Ögrenciler sizlerin parmak isaretinizi degil, ayak izlerinizi takip ediyor. Sizin yaptiklariniz, sizin davranislariniz onlara rehberlik ediyor. Siddeti yol olarak seçecek bütün yetiskinler bu bumerangin bir gün kendilerine dönecegini bilmelidir” diye konustu.

Sorunun sadece güvenlik politikalari yönünden ele alinmamasi, siddetin nedenlerini ortadan kaldiracak tedbirlere de agirlik verilmesi gerektigini kaydeden Tektas, “Bu olay bize göstermistir ki, bugüne kadar gerek ögretmenlerimizin karsilastigi gerekse toplumun genelinde gözlemledigimiz siddet olaylari, gerekli önlemler alinmazsa, ilk olmadigi gibi son da olmayacaktir. Toplumsal siddetin geldigi noktayi gösteren ve gelecegimizin insa edildigi en önemli alan olan okullarda ortaya çikan bu tür menfur olaylarin önlenmesi için gereken adimlar, vakit kaybetmeksizin atilmalidir” degerlendirmesinde bulundu.

Esat Tektas, beraberindekilerle birlikte, 19 Mayis Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Suat Salim Güner’i ziyaret ederek, her türlü destegi vereceklerini ifade etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen