Haber
2012-03-11 06:29:46
Gönüllerdeki Vicdan Kelepçesi Bütün Siddetleri Önler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, kadina siddetin engellenmesi amaciyla hayata geçirilmesi amaçlanan elektronik kelepçe uygulamasina atifta bulunarak, “Aslinda biz gönüllerdeki, vicdanlardaki merhamet kelepçesini takmis olsak, hiçbir kelepçeye gerek yok. Kadinlarin, erkeklerin bir oldugunu biliyoruz” dedi.

Genel Merkez Kadinlar Komisyonumuz ve Memur-Sen Kadinlar Komisyonu tarafindan Baskent Ögretmenevi’nde düzenlenen “Insan Hakki Ihlali Olarak Kadina Siddet ve Toplumsal Etkileri” konulu toplantiya katilan Bakan Sahin, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde kadinlara hediye edilen kadina siddetin önlenmesi yasasina degindi. 

Bir insan olarak kadina verilen haklar konusunda Peygamber Efendimizin (S.A.V) Veda Hutbesi’nin Insan Haklari Evrensel Beyannamesi’nden çok daha ileri bir hak oldugunu kaydeden Sahin, “Siddetle mücadelede kadinlarin evlerindeki koruma kagidiyla yasam haklarinin ellerinden alindigini görünce nasil koruyacagiz, nasil önleyecegiz; koruyamazsak ve önleyemezsek nasil engelleyecegimize dair yasal altyapiyi olusturduk. Basta büyüksehir belediyeleri olmak üzere izleme merkezleri kuracagiz. Koydugumuz modelde siddet uygulayan esin stresini yenmek için tedavi uygulayacagiz” seklinde konustu.  

Yasa Çikti Diye Yarin Sabah Bu Isler Düzelmeyecek, 74 Milyonun Bilinçlenmesi Sart
Kadina siddetin önlenmesi yasasiyla kadinin dayak yemesinin hemen önlenemeyecegini anlatan Sahin, “Yasa çikti, sabah bu isler düzelmeyecek. 74 milyonun bilincinin güçlenmesi gerekiyor. Hepimizin insan hakkina saygili olacak zihinsel dönüsüm gerekiyor. Zihinsel dönüsüm zaman zaman Agri Dagi’ni oynatmaktan bile zor. Diyaneti Isleri, Milli Savunma Bakanligi, Genelkurmay ile seferberlik yürütecegiz. Kafalardaki zihinsel mayinlari patlatmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.  

Yeni Egitim Modeli Kiz Çocuklarini Eve Hapsetmeyecek
Hükümet olarak uyguladiklari projelerle temel egitimde kiz ve erkek çocuklarinin okullasma oraninin yüzde 98,5 ile esitlendigini kaydeden Bakan Sahin, “Yeni egitim modelinde asla kiz çocuklarini eve hapsetme degil, tam tersine temel egitimde yakaladigimiz basariyi ortaögretim ve yüksekögretimde yakalamak, dogru modeli hayata geçirmek istiyoruz” diye konustu.

Egitimde kiz çocuklarinin okumasi için 990 bin anneye 2 milyar liradan fazla sartli nakit destegi verdiklerini bildiren Sahin, sunlari söyledi: “Son 10 yilda koydugumuz iradeye baktigimiz zaman cehaletle mücadelede kiz çocuklarinin ve kadinlarin aktif ve etken olarak yönetimde yer almasini istedik. Saglikta bebeklere dogduktan itibaren sigorta imkani taniyoruz. Böylece 5 yas alti bebek ölümleri ve anne ölümlerinde büyük bir basari yakaladik.”  

Gündogdu: Merve Kavakçi’dan Özür Dilenmelidir
Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, konusmasina, Merve Kavakçi’ya ‘sayin vekilim’ diye hitap ederek basladi. Kavakçi’ya sayin vekilim demesinin gerekçesini de açiklayan Gündogdu, Silivri’de sanik olan vekillere haklari verilirken, Merve Kavakçi’dan özür dilenerek milletvekilligi haklarinin verilmesini talep etti. Gündogdu, “Silivri’de milletvekilligi özlük haklarina kavusmasina ragmen, en azindan sanik olduklari için haklari verildi. Merve Hanim sanik degildi. Yerel düsüncenin temsilcisi olarak Meclis’e girmisti. Hadsizler tarafindan haddi bildirilmisse; devletin, basta Merve Kavakçi olmak üzere, 28 Subat sürecinde görevinden atilmis basörtülü kamu çalisani kadinlara, okullardan atilan basörtülü ögrencilere hak ettigi degeri vermesi ve her açidan onlardan özür dilemesi gerekiyor. Bu çagrimi buradan TBMM’ye yapiyorum. Kendi vatandaslarini döven devletten özür dileyen devlete ve bir daha kusur islemeyen devlete geçmesini umuyor ve bekliyoruz” degerlendirmesinde bulundu. 

Topçuoglu: Kadina Yönelik Ayrimcilik Sona Ermelidir

Memur-Sen Kadinlar Komisyonu Baskani Arife Topçuoglu ise, Bakan Fatma Sahin’e, kadina yönelik siddetin önlenmesi ve kadinin korunmasi için, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde kabul edilen yasanin çikmasinda gösterdigi gayretten dolayi tesekkür etti.

Ülkelerin gelismislik seviyesinin “kadin-erkek” esitligiyle ölçüldügünü söyleyen Topçuoglu, Bu nedenle, kadinlarin kamusal alanda, parlamentoda, yerel yönetimlerde ve siyasi partilerin her bir biriminde etkin rol almasi gerektigini kaydetti.

Yasamin bütün alanlarinda, kadinlarin nüfus oraninda temsil edilmedigini ifade eden Topçuoglu, kadin istihdamini özendiren ve tesvik ettiren yasal düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi ve istihdami özendirici tedbirlerin alinmasi gerektigini vurguladi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen