Haber
2014-06-12 07:46:51
Görevde Yükselmeyle İlgili Yazımıza MEB'den Cevap

Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personelin, görevde yükselme sınavı ile unvan değişikliği sınavlarının farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi ve de söz konusu sınavlara ilişkin kılavuzun ivedilikle hazırlanarak, sınav konularının belirlenmesine ilişkin talebimize Millî Eğitim Bakanlığı’ndan cevap geldi.

 

Bakanlık, 2014 yılı sınav takviminin dolu olması nedeniyle bu yıl içinde ikinci bir sınav yapılmasının mümkün olmadığını, sınavlardan birinin 2015 yılına sarkmasının ise uzun süredir sınav beklentisi içinde bulunan personeli mağdur edeceğini ifade etmektedir. Ancak Bakanlık, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının her ikisine birden katılma hakkı ve imkânı bulunanların uğrayacağı mağduriyetin, zaten uzun zamandır beklenen sınavın birkaç ay daha geç gerçekleştirilmesinin yanında oluşacak mağduriyetten daha büyük olduğunu, dahası, bunun telafisi mümkün olmayacak bir kayıp olduğunu göz ardı etmektedir.

Yine Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik’in 10. maddesinde yer alan “Yazılı sınav, sınavın Bakanlıkça yapılması halinde, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce sınav tarihinden en ez bir ay önce duyurulur. Duyuruda atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı ile başvuru tarihi, süresi ve yeri belirtilir. Duyuruda, atama yapılacak kadrolara ilişkin sınav konularının başlıklarına ve sınavdaki ağırlıklarına da yer verilir” hükmünü gerekçe göstererek, sınava ilişkin kılavuzun sınav tarihinden bir ay önce www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacağını belirtmiştir.

 

Yönetmelik hükmü gayet açık ve net olup, sınav konuları ile ağırlıklarını içeren sınav kılavuzunun, sınav tarihinden bir ay önce değil, en az bir ay önce duyurulmasını öngörmektedir. Bu nedenle Bakanlığın gerekçesi, yönetmeliğe uygun olmadığı gibi, amaca da aykırıdır.

 

Bu itibarla, uzun zamandır beklenen ve bu zaman zarfında zaten yeterince mağduriyete sebep olmuş olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına ilişkin mevcut düzenlemenin başka mağduriyetlere neden olmaması açısından, Bakanlıkça görevde yükselme sınavı ile unvan değişikliği sınavlarının farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi ve de söz konusu sınavlara ilişkin sınav konuları ve ağırlıklarını da içeren kılavuzun vakit geçirilmeksizin hazırlanarak duyurulması gerekmektedir.

 

Nitekim Bakanlık cevabı üzerine Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, İnsan Kaynakları Genel Müdürü ile yaptığı görüşmede, yukarıda yer alan talep ve gerekçelerimiz izah ederek, önce görevde yükselme, arkasından unvan değişikliği sınavlarının gerçekleştirilmesi ve sınavlara ilişkin kılavuzun bir an önce yayınlanması talebinde bulunmuştur. 

 

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayını 1

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayını 2

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen