Haber
2011-05-23 07:23:21
Gündogdu, ‘Egitimin Ufuk Verme Boyutu’ Sempozyumuna Katildi

Anadolu Egitim ve Davet Gönüllüleri Platformu’nun hazirladigi ‘Egitimin Ufuk Verme Boyutu’ konulu 5. Ögretmen Sempozyumu, Gazikent Üniversitesi, Bülbülzade Egitim Saglik ve Dayanisma Vakfi, Gaziantep Subemizin isbirligi ile Gazikent Üniversitesi Hasan Kalyoncu Kampüsü Hukuk Fakültesi Amfisi’nde yapildi.

 

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu da sempozyuma katilarak bir sunum yapti.

 

Ögretmenlik Toplumun Kabul Ettigi Saygin Mesleklerden Olmustur

‘Ögretmenin Ufuk Siniri ve Misyonu’ konulu bir sunum gerçeklestiren Gündogdu, ögretmenlerin, ne kadar iyi niyetli, fedakar olurlarsa olsun, dün oldugu gibi, bugün de parçasi olduklari sistemi tek baslarina dönüstürmeye güçlerinin yetmeyecegini söyledi. Gündogdu, önemli dönüsümlerin gerçeklesmesinin asirlar sürdügünü, her köklü degisimin insanlarin düsünme, hissetme, eylemde bulunma biçimini etkiledigini ve yeni kisilik tiplerini ortaya çikardigini kaydetti. Gündogdu, kapitalin ve teknolojinin, sahipleri için degisimin bir firsat anlamina gelmesine karsin, bu konuda yetersiz kalanlar içinse sinirsiz bir tehdit anlamina geldigini ifade etti.

 

Ögretmenlerin, tarihin bütün dönemlerinde yüklendikleri misyon ve yaptiklariyla, toplumlarin en saygin kabul ettikleri meslekler arasinda yer aldigina dikkat çeken Gündogdu, “Çünkü onlar, hem tek tek bireylerin hem de topyekûn milletlerin geleceginin belirlenmesinde en stratejik görevler yüklenmis; dogru zamanda, dogru yerde olmasini bilmis birer fazilet ve adanmislik örnegidir. Ancak, bugün isleri her zamankinden daha zordur. Çünkü ögretmenlerimiz, iki farkli ufuk ve iki farkli misyonun hem fatihleri hem de tasiyicilari olmak zorundadir. Ilki, insanin var olus hikâyesiyle ilgilidir. Çünkü insanin serüveni bu alemde baslamadigi gibi, bu alemde de son bulmayacaktir. Bu yönüyle manevi bir ufuk ve misyon sahibi olmak zorundadir. Ikincisi, maddi dünya ile ilgili olmak zorundadir. Çünkü maddi dünya da, kendine özgü kosullariyla insani misyon ve ufuk yarisina sokar” dedi.

 

Rekabet Üstü Ögretmenlere Ihtiyacimiz Var

Bugüne kadar egitimin amaçlari açiklanirken, neredeyse andimiz gibi ezberletilen vizyon ve ufkun yakalanabilmesi için dünyadaki emsalleriyle yarisabilecek, uluslararasi üniversitelerde ögrenimine devam edebilecek, oralarda ders verebilecek, dünyanin her yerinden çagri alabilecek nesillere ihtiyacimiz oldugunu vurgulayan Ahmet Gündogdu, “Dolayisiyla küresellesmenin bize yükledigi rekabet kosullari ayni zamanda bizim misyonumuzun ve ufkumuzun baska bir boyutunu belirlemektedir. Küresellesen dünyada istenen insan profili ayni zamanda bizim de insan modelimizi, giderek ögretmenimizin ufkunu ve misyonunu belirleyecektir. Çünkü rekabetin kaçinilmaz oldugu bir dünyada, sadece kendi içinde bir yaris düzenleyerek varligimizi sürdürebilme ihtimalimiz kalmadi” seklinde konustu.

 

 

Gündogdu, yapilmasi gerekenleri ise söyle özetledi: “Ögretmenlerimiz, rekabete karsi rekabet üstü olmak zorundadir. Çünkü rekabet, varliginizi korumanizi, ayakta kalabilmenizi saglayacak temel çizgiyi güvence altina almak açisindan gereklidir. Rekabet üstü olmaksa, bu temel çizgiden daha yukari çikmalarina yöneliktir. Yani öyle degerlere sahip olacaksiniz ki,  kimse sizin karsiniza çikamasin. Iktisat terminolojisini kullanarak söylemek gerekirse, “deger tekelleri”niz olmalidir. Öyle bütünlesmis degerler sunmalisiniz ki, sundugunuz degerler, ögrencilerin ya da muhatap oldugunuz kitlenin karmasik, çok yönlü, çok boyutlu gereksinimleriyle bütünlesebilmelidir.”

 

“Bir Ufuk Verme Sanati Olarak Ögretmenlik” konulu panelin baskanligini Gaziantep Sube Baskanimiz Mithat Sevin yaparken; panelde, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Baskani Merdan Tufan “Ufuk Ögretmen Kimdir?”, MEB Ögretmen Yetistirme Genel Müdürü Ömer Balibey ise “Ufuk Ögretmen Nasil Yetisir?” baslikli konusmalar yaptilar.

 

Sempozyumun ilk sunumunu yapan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Özdemir, üniversite olarak toplumun her kesimiyle isbirligini çok önemsediklerini belirterek, degisen ve gelisen dünyada ülkelerin artik egitim vasitasiyla ilerleyebildigini, bu nedenle Gazikent Üniversitesi’nin isadamlariyla, hukukçularla, sivil toplum kuruluslariyla ve karar alicilarla sürekli istisare içerisinde oldugunu söyledi.

 

Sempozyuma, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Sahin, MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçin, Sehitkamil Kaymakami Mehmet Aydin, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Cafer Yilmaz, Il Milli Egitim Müdürü Ekrem Serin, Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Baskani Turgay Aldemir ile 47 ilin vakif-dernek temsilcileri ve egitimcilerden olusan kalabalik bir davetli toplulugu katildi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen