Haber
2011-04-15 07:23:07
Gündogdu ‘Üniversiteler Bulusmasi’na Katildi

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, YÖK’ün anayasal bir kurum olmaktan çikarilmasi ve üniversitelerin özgür olmasi için çalisilmasi gerektigini ifade ederek, “Mesele, YÖK’ün basina getirilen isimler meselesi degildir. Eger bu ülke demokratiklesecekse, sivillesecekse; kanunlari, mevzuati normallestirmek, kisiye göre olmaktan çikarmak gerekmektedir. En kötü niyetlinin bile geldiginde kötülük yapamayacagi bir kurumsal yapiya kavusturmak lazim” dedi.

 

Ahmet Gündogdu, Ankara 1 No’lu Subemizin düzenledigi “Üniversiteler Bulusmasi”na katildi. Burada konusan Gündogdu, Egitim-Bir-Sen’in ve Memur-Sen’in öncelikli görevinin vesayeti desifre etmek oldugunu belirterek, “Bizim sendikacilik tanimimiz, çerçevesini devletin çizdigi sendikaciliga da, çerçevesi devlete karsi çizilen sendikaciliga da ‘hayir’ demekle baslar. Esasen neye hayir dediginizi biliyorsaniz, ‘evet’ demeniz kolaylasir” seklinde konustu.

 

Öncelikle, ekmegin ve özgürlügün kayitdisiliktan, darbe aliskanliklarindan, oligarsik bürokrasinden, vesayetçi anlayistan kurtarilmasi mecburiyetinin oldugunu kaydeden Gündogdu, söyle devam etti:

“Iste Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen bu amaçla yola çikti ve 1992’de baslattigi yolculukta, özelde üyelerinin özlük haklarini genelde ise ülkenin ve insanligin gelecegini dert edinerek sendikacilik yapmayi önemsedi. Toplu görüsmeden kurtulmak için bedel ödemek gerekiyordu. ‘Ya bu yasayi degistirirsiniz ya da bu masaya bir daha oturmayacagiz’ seklindeki kararliligimizla, Abat’ta yapilan Toplu Sözlesme Çalistayi’nda, is güvencesine dokundurtmadan toplu sözlesme hakkini söke söke aldik.”

 

“YÖK’ün anayasal bir kurum olmaktan çikarilmasi ve üniversitelerin özgür olmasi için çalismaliyiz” diyen Gündogdu, “Mesele, YÖK’ün basina getirilen isimler meselesi degildir. Eger bu ülke demokratiklesecekse, sivillesecekse; kanunlari, mevzuati normallestirmek, kisiye göre olmaktan çikarmak gerekmektedir. En kötü niyetlinin bile geldiginde kötülük yapamayacagi bir kurumsal yapiya kavusturmak lazim. Iste yeni Anayasa’da 73 milyonu kucaklayan, ötekilik olusturmayan, temel hak ve özgürlüklerinin alanini genisletecek, dünya görüsü ne olursa olsun, herkesin görüsünü istedigi gibi ifade etmesine ve inancinin geregini yerine getirmesine olanak saglayacak yeni bir Anayasa’ya ihtiyacimiz var. Anayasa’daki demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti tanimlamasi Anayasa’nin niteligi boyutuyla sorunlu degil gibi gözükebilir ama laikligin standart ve objektif bir tanimi olmadigi için; o laiklik, bizim sürgün ettigimiz kizlarin Fransa’da özgürce okumasinin teminatiyken, bizde mütedeyyin insanlari dövmenin sopasi olmaya devam ediyor. O zaman keyfiyete yol açmayacak, mesruiyet debisi yüksek, sade, anlasilir, evrensel degerleri esas alan, bütün insani degerleri bünyesinde barindiran bir anayasa yapmanin zamani gelmistir” degerlendirmesinde bulundu.

 

 

Gündogdu, 12 Eylül referandumuyla bu ülkeye olan borçlarinin önemli bir kismini ödediklerini, bundan sonra da sivil bir anayasanin hazirlanmasi için mücadele ederek, Türkiye’ye olan borçlarini ödemeye devam etmek istediklerini vurguladi.

15 Mayis’ta yetkili sendikanin belirlendigini hatirlatan Ahmet Gündogdu, Egitim-Bir-Sen’in Milli Egitim Bakanligi’nda yetkili oldugunu, genel yetkiyi almak için 15 Mayis’a kadar yogun bir sekilde üye kaydetmeleri gerektigine dikkat çekti.

 

Diger sendikalari elestirmeyi sevmedigini dile getiren Gündogdu, “Onlari elestirerek sendikacilik yapmak istemiyoruz ama 12 Eylül referandumda, bizler, içinde toplu sözlesme hakki da olan Anayasa degisikligine ‘evet’ için çalisirken, sagimizdaki ve solumuzdaki sendikalar ‘hayir’ kitapçigi basarak, bir de ‘hayirda hayir var’ gibi söylemlerle daha önce elestirdikleri darbecilerle kola kola girmislerdi” diye konustu.

 

Gündogdu, sözlerini, “Birlikte oldugumuzda çözemeyecegimiz bir konu olmaz” diyerek tamamladi.

 

Ankara 1 No’lu Sube Baskanimiz Mustafa Kir’in da bir konusma yaptigi ‘Üniversiteler Bulusmasi’na, Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Murat Bilgin, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Ali Yalçin, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Teyfik Yagci da katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen