Haber
2012-11-21 06:33:31
Gündoğdu, ILO Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hoffmann ile Biraraya Geldi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Susanne Hoffmann, memur sendikaları konfederasyonları genel başkanlarıyla bir araya geldi. Görüşmeye katılan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanunu, memurların özlük hakları ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Memur-Sen, Sendikacılığa Yeni Bir Boyut Kazandırdı

Türkiye’deki kamu sendikacılığının tarihsel sürecine değinen Gündoğdu, 1992’de sendikalar yasası olmadığı halde çalışanların kendi imkanlarıyla örgütlendiklerini anlattı. 2001 yılında çıkarılan 4688 sayılı Kanun ile kamu çalışanlarının sendikal haklarının yasal güvence altına alındığını ifade eden Gündoğdu, ancak söz konusu yasanın bekledikleri düzeyde yenilik getirmediğini kaydetti. 2010 yılında yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle memurların ilk kez toplu sözleşme hakkını kazandıklarını belirten Gündoğdu, çok tartışılmasına rağmen iş güvencesinden taviz vermeden toplu sözleşme masasına oturduklarını söyledi. Gündoğdu, çalışanların özlük haklarına yönelik mücadelelerinin devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye’deki memur sendikacılığına yeni bir boyut kazandırdıklarını dile getirdi.

 

ILO İnsanlığa Dair Konularda Sessiz Kalıyor

Görüşmede, ILO’yla ilgili eleştiride de bulunan Gündoğdu, söz konusu oluşumun sorumluluklarının gerektirdiği gibi hareket etmediğine dikkat çekti. Gündoğdu, Birleşmiş Milletler’in (BM) bir alt bileşeni olan ILO’nun çalışanların özlük haklarını dünya ölçeğinde korumasının yanında, özellikle insanlığa dair gelişmelerde de aynı duyarlılığı göstermesini beklediklerini ifade etti. ILO’nun son günlerde Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Gündoğdu, emeğin dünyanın her yerinde kutsal bir değer olarak kabul edildiğini, ancak can güvenliğinin olmadığı bir yerde de bu kutsalın gerektiği itibarı bulamayacağının altını çizdi.

Gündoğdu, şunları kaydetti: “İnancı ve benlik değerleri ne olursa olsun, gözyaşlarının renginin aynı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Arakan ve Gazze gibi yerlerde insanlık trajedisinin yaşandığı bugünlerde, BM’nin bünyesinde yer alan ILO’nun sadece seyirci kaldığını görüyoruz. En azından bir kınama yayınlayabilirdi. Unutmayalım ki, Filistinli çocukların anne ve babaları olmadığı gibi çalışma hakları da yok! Can güvenliğinin olmadığı bir yerde çalışma hakkından nasıl söz edebileceksiniz ki?”

 

ITUC’un Tutumu Ciddiyetten Uzak

Memur-Sen’in, Türkiye’nin en büyük kamu çalışanları sendikaları konfederasyonu olduğunu anlatan Gündoğdu, evrensel ölçekte sendikacılık yaptıklarını vurguladı. Bu kapsamda Memur-Sen’in Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC) üyelik için başvurduğunu belirten Gündoğdu, beklemedikleri bir cevapla karşılaştıklarını söyledi. Kendilerine gönderilen cevabın ciddiyetten uzak bir anlayışla yazıldığını dile getiren Ahmet Gündoğdu, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Üyelik başvurumuza gelen cevap, ITUC’un bize karşı nasıl bir bakış açısına sahip olduğunu ortaya koydu. Zira gelen cevap, 2000 yılında Hakk’a uğurladığımız kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan adına düzenlenmişti. Bizi şaşırtan bu manzara, ITUC’a üyelik için hazırladığımız dosya ve raporların incelenmediğini gösteriyordu. Kurulun bizimle ilgili ciddi ve yerinde bir araştırma yapmadan böyle bir karar verdiği aşikâr.”

ITUC’un, işçi sendikacılığında da yer alan toplu sözleşme primini gerekçe göstererek, ‘sendikacılık bağımsızlığına’ gölge düşüreceği savıyla üyelik başvurusunu reddettiğini söyleyen Gündoğdu, bu tutumun çifte standart olduğunu kaydetti. Dünyanın birçok yerinde benzer uygulamanın olduğunu ifade eden Gündoğdu, ITUC’un Memur-Sen’e yönelik bu tutumunun yanlı bir anlayışın tezahürü olduğunu ifade etti.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen