Haber
2010-08-12 07:21:40
Gündogdu: Medeniyet Tarihi, Ayni Zamanda Insan ve Egitimin Tarihidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, medeniyet tarihinin ayni zamanda insanin ve egitimin tarihi oldugunu, bu anlamda medeniyetin, mede- nilesmenin izini sürerken ayni zamanda insan ve egitimle ilgili zihniyetlerin ve sorunlu alanlarin da izinin sürülecegini söyledi.

Ahmet Gündogdu, Anadolu Egitim ve Davet Gönüllüleri Platformu’nun düzenledigi 5. Kuzuluk Sempozyumu’na konusmaci olarak katildi.

 

Konusmasinda, egitim ve medeniyetin birlikteligine dikkat çeken Gündogdu, medeniyet tasavvuru içinde, egitimin rolünün ‘iyi insan’ yetistirmek oldugunu kaydetti. 12 Eylül (1980) öncesi pek çok konunun ideolojik bir  hoyratlikla asli zemininden uzaklastirilarak çatisma konusu haline getirildigine dikkat çeken Gündogdu bunun sonucu olarak da hoyratça yüceltilme veya hoyratça küçümsenme sonucunun dogdugunu belirtti. Bu anlamda en çok hirpalananlarin arasinda tarih ve medeniyet kavramlari oldugunu da ifade eden Ahmet Gündogdu, “Her meselede oldugu gibi ele aldigimiz konuda hirs, hinç, kan davalarinin kör edici duygusalligina düsmeden, atalari ve dedeleri insanlik tarihinin en benzersiz imparatorlugunu ve medeniyetini kurmus iken; torunlarin düsman edilme süreçlerini, kirilmalari açikça görmek zorundayiz. Açikça görmek zorundayiz, çünkü ne zaman yakin ve uzak geçmisimizin sahici yüzünü görmek istesek yalanlarla örülmüs bir tarihin duvarlarina çarptik. Bu ülke insaninin gerçek bir tarih ve toplum suuru olusturmasinin engellenmesi bugüne kadar bir derin proje olarak planlanmistir” seklinde konustu.

 

Medya, Degerlerin Tüketilmesinde Etkin Rol Oynuyor

Insanlarin en kutsal degerlerini çok ucuza elden çikardiklarina da dikkat çeken Ahmet Gündogdu bu konuda medyanin rolünü ise su sekilde özetledi: “Belki de inanmak istemedigimiz baska gerçek yasaniyor. Medya veya medyayi kiralayan sermaye sinifi,  kendilerini mutlak güç sahibi gördükleri için, dünyada kendi kanunlarini,  kendi arzu ettikleri türden insan ve dünya insa ederken bu durum sorumlulugumuzu elbette bin kat artiriyor.”

 

Bizim kâinat anlayisimizda en belirleyici yer konum yaraticiya, yaratilanlarin arasinda sahip oldugu yetenekler ve tasidigi sorumlulukla insana ayrilmistir. Dolayisiyla insanin yolcugu, iyi insan ve iyi toplum bizim medeniyet algimizin temelinde yer alir.

 

Medeniyet, Baslangiç Degil, Sonuçtur

Bizdeki medeniyet algisinin, batili devletlerin ve yönetici elitin kendi toplumlarini medenilestirme çabasinda, ayni zamanda yayilmaci ve sömürgeci egilimlerini de mesrulastirmada etkin bir sekilde kullanilmasina karsi çikis olarak yansidigini da ifade eden Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskan Ahmet Gündogdu, “Bizim için Medeniyet, bir baslangiç degil sonuçtur. Is din ile baslar Medine ile devam eder, medeniyet ile sonuçlanir. Islam tarihi açisindan baktigimizda din Mekke'de dogmus, Yesrib'de Medine olmus, Kufe, Sam, Bagdat, Tahran, Buhara, Istanbul vs. ile medeniyete dönüsmüstür. Her çagin bir kitabi, söylemi ve idraki vardir. Ve her çagin idrakinden bizzat o çagin mensuplari sorumludur. Bu baglamda Asimin Nesli, Dirilis Nesli, Altin Nesil ve Büyük Dogu Nesli tasavvurlari birer arayis ve adanistir” dedi.

 

Çözümler, Bazen Yikimi Da Beraberinde Getiriyor

Insanligin çözüm diye ürettiklerinin beraberinde bazi yikimlari da getirdigine belirten Ahmet Gündogdu, sözlerini su sekilde tamamladi: “Bize düsen ahlakta, hukukta, sanatta, yönetimde insanligin dayanacagi saglam temeller insa etmek ve bunu insanliga duyurmaktir. Özellikle gençlerimize potansiyelleri ve yapabilecekleri hakkinda güçlü inançlar ve degerler kazandirmaliyiz. Onlarin etik deger sahibi,  özgür ve özgün bireyler olarak yetismeleri için hiçbir fedakârliktan kaçinmamaliyiz. Bunun için de kalkinmis, demokrasinin evrensel standartlariyla savasmayan bir Türkiye’ye ihtiyacimiz vardir. Ve elbette insanlarin hem yüreklerini hem akillarini hedef alan bir strateji izlemeliyiz.”

 

Oturum açilisini Egitim Bir-Sen Genel Teskilatlanma Sekreteri Erol Battal’in yaptigi konferansa, platformu olusturan vakif ve dernek yöneticileri büyük ilgi gösterdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen