Haber
2011-07-27 07:24:09
Gündogdu: Özerklik Ilanini Milletimiz Masum ve Makul Görmemektedir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, yeni Anayasa çalismalarinin arefesinde oldugumuz bir dönemde, hangi nedenle, hangi amaçla ve neye dayanarak yapildigi belirsiz sözde özerklik ilaninin, milletimiz tarafindan masum ve makul görülmedigini söyledi.

Memur-Sen 4. Dönem 1. Baskanlar Kurulu Toplantisi, Van'da toplandi. DSI Tesisleri'nde yapilan Baskanlar Kurulu'nda konusan Ahmet Gündogdu, gündeme ait konularda degerlendirmelerde bulundu.

Konusmasinda, BDP'nin sözde özerklik ilanina yönelik elestirilerde bulunan Gündogdu, yapilanin milletimiz tarafindan da kabul görmedigini ifade etti. "Milletimiz, hukuki, siyasi ve fiili geçerliligi olmayacak özerklik iradesini ilan etme gafletine düsenlerden, "terör örgütü PKK'dan özerk olduklarini" ilan etmesini beklemektedir" seklinde konusan Gündogdu, BDP'ye milleti bölecek çalismalar yapmak yerine milletin partisi olma yolunda adimlar atmalari çagrisinda bulundu. Milletimizin kan dökmeyi meziyet, terörü hak arama olarak gören örgütlerle iliskisini kesemeyenlerin baris ve demokrasi söylemlerini inandirici bulmadigina dikkat çeken Ahmet Gündogdu, bu ülke üzerinde oyunlar oynanmaya devam ettigini vurguladi. Allah'a inanmayanlarin, sanki müslümanmis gibi, kürtçe ezan okuma girisimlerinin, bu milletin genetik kodlariyla oynamak olduguna dikkat çeken Gündogdu, "Ezanin dili Arapça'dir. Bu oyunlarin karsisinda her zaman en önemli örgüt olarak Memur-Sen olacaktir. Bu milleti birlestiren dindir, uhuvvettir. Bu milletin irklarinin birbirine üstünlük saglamadiginin reçetesi de dindedir. Irklari tokusturarak, irklarda kalite aramak cahilliktir, mürteciliktir, millete zarar vermektir" dedi.

Toplumun Yeni Anayasaya Yönelik Beklentisini Ögreniyoruz

Memur-Sen olarak yeni Anayasa çalismalarina yönelik olarak, 54 bin kisi ile anket yaparak toplumun her kesiminin taleplerini aldiklarini belirten Genel Baskan Ahmet Gündogdu, kanaat önderi 100 kisi ile derinlemesine bir mülakaat yaparak degerlendirmede bulunacaklarini ve çikan sonucu 12 Eylül günü düzenleyecekleri bir panelle açiklayacaklarini ifade etti. Ekim ayi sonunda düzenleyecekleri uluslararasi anayasa kongresi ile siyasi parti, sivil toplum kuruluslarinin katilimini saglayarak görüslerini alacaklarini söyleyen Gündogdu, bu sonucu bir kitap haline getireceklerini kaydetti.

Demokratiklesme Adimlari Önemli, Ancak Yeterli Degil

Demokratiklesme yönünde son 10 yilda yasanan seviyeyi önemsediklarini; ancak yeterli görmediklerini söyleyen Ahmet Gündogdu, "Daha fazlasi için, bütün milletin iradesinin yer aldigi ortak bir yol haritasi gerekiyor. Milleti olusturan bütün renklerin; çizimine katki sundugu, iradelerinin yansidigi, kendisini gördügü, "ölçegi demokrasi, pusulasi kardeslik" olmasi gereken bu yol haritasinin adi, 'Yeni Anayasa'dir." seklinde konustu.

30 Yil Önce Yazilan, 40 Dikis Atilan Anayasa, Beklentileri Karsilamiyor

5 generalin dayattigi militarist ruhla 30 yil önce yazilmis ve 40 dikis atilmis 1982 anayasasinin ülkemize ve insanimiza yakismadgini vurgulayan Gündogdu, "Darbe yetkisi içeren, darbecileri dokunulmaz kilan, darbe kanunlarini kutsal sayan bir Anayasayi ne kadar degistirirsek degistirelim Türkiye'yi gelistiremeyiz." dedi.

 

Özgür Birey Ve Türkiye'ye 'Merhaba' Deme Zamani Geldi

Demokrasinin, özgürlügün, insanca yasamanin, insan onurunun hakim oldugu, demokratik Türkiye sürecini hizlandirma zamani oldugunu kaydeden Gündogdu, özgür Türkiye'ye ve özgür bireylere merhaba deme zamaninin geldigini vurguladi.

TBMM'nin yeni Anayasa'nin yapiminda ve yaziminda merkez olmasi gerektigini ifade eden Gündogdu, sadece siyasi partilerin degil söyleyecek sözü, dile getirecek talebi, ifade edecek elestirisi olan herkesin katilimi ve katkisinin saglanmasi gerektigini ifade etti.

Yeni Anayasa'nin hiçbir ideolojiye ev sahipligi yapmamasi gerektigini dile getiren Ahmet Gündogdu, yeni Anayasanin, çok özneli egemenlik yetkisi garabetine son vermesi gerektigini de dile getirdi.

Baslangiç Bölümü, Güven Ve Umut Vermeli

Gündogdu, yeni Anayasanin baslangiç bölümünün sirtini millete dönen kararlara aracilik etmek yerine, milleti ve degerlerini esas alan, bireyi önceleyen, insan onurunu dayanak gören bir baslangiçla herkese güven ve umut vermesi gerektigini kaydetti. Cumhurbaskaninin tek basina yaptigi islemler ile HSYK ve YAS kararlarinin istisnasiz bir sekilde yargi denetimine tabi olmasinin yeni anayasada olmasi gerektigini de söyleyen Ahmet Gündogdu, yönetim islevinin tamamiyla sivil iradede olduguna isaret edecek sekilde Genelkurmay Baskanligi'nin Milli Savunma Bakanligi'na baglanmasi gerektigini kaydetti.

Yargida Çift Basliliga Son Verilmeli

Sivil-askeri yüksek yargi ayirimina son verilmesi gerektigini de söyleyen Ahmet Gündogdu, siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru oldugu anlayisina dayali olarak parti kapatma rejimi, parti kapatma yaptirimi siki kayitlar ve sinirli nedenler içerecek biçimde dizayn edilmesi gerektigini ifade etti.

Yeni anayasayla kamu görevlilerinin grev ve siyaset hakkina sahip kilinmasi gerektigini de ifade eden Gündogdu, din egitimi ve ögretimini devletin tekelinden ve devlet diliyle verilmesi dayatmasindan da kurtulmak gerektigini kaydetti.

Memur-Sen'in Kazanimlari

Memur-Sen'in kazanimlariyla ilgili olarak da bilgi veren Ahmet Gündogdu, elde ettikleri zaferlerden birinin toplu sözlesme hakki oldugunu söyledi. Grev hakkinin eksikliginin farkinda olduklarini ve yeni anayasada siyaset yasaginin kaldirilmasinin yani sira, grev hakkinin verilmesinin en önemli talepleri oldugunu hatirlatan Gündogdu, "Onu elde etmek için de çalisiyoruz. Herkesin kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakkini istemesine ragmen bunu Memur-Sen basarmistir. Kamu çalisanlarinin is güvencesine dokunmadan toplu sözlesme hakkini elde ettik" seklinde konustu.

Millete Borcumuzu Ödüyoruz

Referandumda demokratiklesme ve toplu sözlesme için seferberlik ilan ettiklerini ve Memur-Sen olarak kendilerine düseni fazlasiyla yaptiklarini söyleyen Gündogdu, Uluslararasi Demokrasi Kongresi ile de demokratiklesmenin yol haritasina katki sunduklarini kaydetti.

Memur-Sen'in yetkili sendika sayisinin 5'ten 7'ye çiktigini söyleyen Gündogdu, emegi geçen herkese tesekkür etti.

En acil gündem maddelerinden birinin 4688 sayili yasanin ikincil mevzuatinin çikarilmasi oldugunu söyleyen Gündogdu, "Buradan hükümete sesleniyorum; 'acaba yasayi degistirmeden anlasmis gibi yapabilir miyiz' gibi bir anlayisa asla siginmayin. Daha önce memurlarin maasini belirleme makami Bakanlar Kurulu iken, referandumla yapilan toplu sözlesme sonrasi anlasma saglanamazsa, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun karari baglayici olacaktir. Bu sebeple, TBMM açilir açilmaz ilk ikincil mevzuati çikarmalidir." dedi.

4-C'liler Için Çalisacagiz

Bu yil ayrica, kadrolu olamayan sözlesmeli kamu çalisanlarinin kadroya geçirilmesi için çalisacaklarini ifade ede Gündogdu, 4-C'lilere bu toplu sözlesmede özel önem vereceklerini, 4-C'lilerin es ve çocuk yardimindan faydalanmasi için çalisacaklarini ve kadro taleplerini dile getireceklerini kaydetti.

Türkiye'nin en önemli sikintilarindan birinin de issizlik olduguna dikkat çeken Gündogdu, "Issizligi önlemede kamunun istihdama öncülük etmesini isteyecegiz. 150 bin ögretmen açigimiz var, hizmetli açigimiz var, yardimci saglik personeline ihtiyaç var. Bunu yaparken, taseronlasmayla da mücadele edecegiz. Kimin dudaginin arasinda oldugu belli olmayan is güvencesini kabul etmiyoruz." dedi. 

MEMUR-SEN GENEL BASKANI AHMET GÜNDOGDU'NUN KONUSMASININ TAMAMI IÇIN TIKLAYINIZ

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen