Haber
2014-09-13 07:51:16
Gündoğdu, Talepleri Başbakan'a Sundu

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 62. Hükümet’ten taleplerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan iş güvenliği ve çalışma hayatıyla ilgili bilgilendirme toplantısına taşıyarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletti.

 

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen “İş Güvenliği ve Çalışma Hayatı” konulu bilgilendirme toplantısına katıldı. Gündoğdu, Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK) ve toplu sözleşme sürecinde üzerinde değerlendirme yapılan, büyük oranda da uzlaşma sağlanan konulara ilişkin teklif ve talepleri Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sundu.

 

Disiplin Cezaları Affedilsin

 

Disiplin cezalarının affedilmesi gerektiğini, bu konuda ciddi mağduriyetlerin yaşandığını ifade eden Gündoğdu, “Kamu görevlilerine yönelik son disiplin cezalarının affı düzenlemesi 2006 yılında gerçekleştirildi ve 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenmiş olan fiillere dayalı disiplin cezaları affedildi. Aradan geçen 8 yıllık sürenin sonunda kamu görevlilerinde disiplin cezalarının affına ilişkin düzenleme beklentisi üst düzeye çıktı. Bu kapsamda, 14 Şubat 2005 tarihinden sonra işlenen fiillere bağlı olarak verilen disiplin cezalarının affına yönelik bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.

 

Fazla Mesai Ücreti Talebi

 

Fazla mesai ücretine yönelik mağduriyetlerin yaşandığını kaydeden Gündoğdu, başta Adalet ve Maliye Bakanlığı personeli olmak üzere birçok kamu kurumunda, fazla mesai ücreti kaynaklı mağduriyet yaşandığını söyledi. Mağduriyetin 666 sayılı KHK’nın fazla çalışma ücretiyle ilgili sınırlayıcı ve sonlandırıcı hükümlerinden ötürü oluştuğunu vurgulayan Gündoğdu, “Fiilen yapılan fazla çalışmayla ilgili olarak, fazla çalışma karşılığı ücretlerin hemen ödenmesi ve buna ilişkin sınırlayıcı hükümlerin mevzuattan çıkarılması yanında fazla çalışma ücreti tutarının artırılması yönündeki beklentileri karşılayacak bir düzenleme yapılması uygun olacaktır. Torba Kanun’da yapılan düzenlemeyle, iş yoğunluğu fazla olan mahkemelerde görev yapan personele fazla çalışma ücreti ödenmesi öngörülmüş ancak fazla çalışma ücreti ödenecek personelin söz konusu düzenlemede mahkemelerde görev yapan toplam personelin yüzde 10’undan fazla olamayacağı hüküm altına alınmıştır. Hakim ve savcıların maaşlarında seyyanen zam yapılmak suretiyle ilave artış yapılmasının gündemde olduğu ve diğer adalet personeline yönelik maaş iyileştirmesinin düşünülmediği de dikkate alındığında fazla çalışma ücretinden bütün adalet çalışanlarının yararlanması yönünde bir düzenleme yapılması daha uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

4/C’lilere Kadro Verilmeli

 

4/C kapsamında istihdam edilen personelin kadroya geçirilmesi talebinde de bulunan Ahmet Gündoğdu, “Kamu personel sisteminde son dönemin en önemli gündem maddelerinin başında 4/C statüsündeki geçici personelin kadroya geçirilmesine ilişkin talep yer almaktadır. Buna bağlı olarak, söz konusu personelde yüksek bir beklenti oluşmuştur. Torba Kanun’da yapılan düzenlemeyle, 4/C’li personelin yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilmesine imkan sağlandı. Ancak, bu durum istihdam edilebilme imkanı getirmekle birlikte 4/C’li personelin kadroya geçiş beklentisini karşılamamaktadır. Bu çerçevede, 4/C’li personelin kadrolu (4/A) veya sözleşmeli (4/B)statüsüne geçirilmelerine yönelik düzenleme yapılması daha uygun olacaktır.  Bu yönde bir düzenleme yapılması kararı alınmazsa, TÜİK’te görev yapmakta olan 4/C’li personel ile diğer 4/C’li personelin (Torba Kanun’la son yapılan düzenleme dahil) aynı mevzuat ve uygulamalara tabi olması yönünde bir karara varılması da önemli bir eksikliğin giderilmesine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

 

Memurlar Arasında Ayırım Yapılmamalı

 

Gündoğdu, hakim ve savcılara verilen zammın önemli olduğunu ancak akademik zam bekleyen on binlerce akademisyen varken, disiplin cezalarının yaşattığı mağduriyetler henüz çözülmemişken ve fazla mesai ücretinde sıkıntılar yaşanırken sadece yargı mensuplarının göz önünde bulundurulmasının çalışma hayatında ayrımcılığa neden olduğunu vurguladı. Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitelerin akademik personel ihtiyacının karşılanmasına ilişkin riskin ortadan kaldırılması ile lisans eğitimini üst düzey başarıyla tamamlayanların akademik personel kaynağına dahil olma tercihinde bulunmalarını teşvik amaç ve hedefleriyle akademik personelin maaşlarında; üniversite ödeneğinin 2014 yılının Temmuz ayından geçerli olmak üzere 100 puan, 2015 Ocak ayından geçerli olmak üzere 100 puan artırılmak suretiyle (100 puanlık artış 731 TL’lik toplamda ise 1.462 TL’lik artış anlamına gelmektedir) veya profesörlerin maaşlarının genel müdür maaşına, doçentlerin maaşlarının genel müdür yardımcısı maaşına, yardımcı doçentlerin maaşlarının daire başkanı maaşına, asistan ve okutmanların maaşlarının uzman/uzman yardımcısı maaşlarına eşitlenmek suretiyle iyileştirme/artış yapılması uygun olacaktır.” 

 

Memurlar, Emekliliğe Sıcak Bakmıyor

 

Emekli ikramiyesinde 30 yıllık süre sınırının kaldırılması noktasında çalışma yapılması gerektiğini belirten Gündoğdu, memurların mutlu olmak için değil, daha fazla mutsuzluk yaşamamak için emekliliğe sıcak bakmadığını dile getirdi. Gündoğdu, “Kamu görevlilerinin emekli ikramiyeleri, çalıştıkları süre daha uzun olsa da maksimum 30 yıl üzerinden ödenmektedir. Diğer taraftan, ikramiye ödenmediği halde 30 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan sosyal güvenlik primi kesintisi yapılmaya devam edilmektedir. Bu ise kesinti yapılırken 30 yıl sınırının uygulanmaması, ikramiye ödenirken 30 yıldan fazla sürenin dikkate alınmaması çelişkisini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, emekli ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıl sınırının kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

1 Derece Talebi

 

2005 yılından sonra göreve başlayan memurlara 1 derece verilmesini isteyen Gündoğdu, şöyle konuştu: “Şubat 2005’te Resmi Gazete’de yayımlanan 5289 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun ile 15 Ocak 2005’te görevde bulunan memurlara bir derece verilmişti. Ancak 15 Ocak 2005 tarihinden sonra göreve başlayan memurlara ek derece verilmedi. Bu eşitsizliğin giderilmesi için 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan/başlayacak devlet memurlarına da ilave bir derece verilmelidir.”

 

Yükseköğretim Mezunu İşçiler Memur Kadrosuna Geçirilmeli

 

Gündoğdu, yükseköğretim mezunu işçilerin memur kadrosuna geçirilmesi konusunda Başbakan Davutoğlu ve Bakan Çelik’ten talepte bulunarak, “Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi kadrosunda görev yapan, görevleri memurlarla aynı özellikleri taşıyan yükseköğretim mezunu mühendis, avukat, doktor benzeri işçi personelin bulundukları kurumlarda memur kadrolarıyla ilişkilendirilmesi uygun olacaktır. Bu şekilde statü ve kadro değişimi kamu maliyesine ek külfet getirmemekte, hatta bu konumdaki personelin bu işleme bağlı olarak maaşlarında düşme meydana gelmektedir” dedi.

 

Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK) üzerinde değerlendirme yapılan ve büyük oranda uzlaşmaya varılan konularda bir an önce adım atılması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, talepleri şu şekilde sıraladı:

 

- Yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmeli,

- Yıllık izinler iş günü esasına göre düzenlenmeli,

- KİT sözleşmeli personelin yıllık izinleri memurlarla paralel hale getirilmeli,

- Özel sektörde geçen (işçilikte) hizmet sürelerinin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeli,

 

Kadın istihdamının artırılmasına yönelik konu başlıkları

 

a. Analık izni 18 haftaya çıkarılmalı,

b. Üçüncü çocuğa asgari geçim indirimi yüzde 100 uygulanmalı (mevcut durumda 4 çocuğa uygulanıyor),

c. Süt izni süresi uzatılmalı ve süt izni süresince nöbet ve gece vardiyası verilmemeli,

d. Evlilik yardımı verilmeli,

- Misafir sanatçıların iş güvencesi sağlanmalı,

- Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde ücret sistemi değerlendirilmeli, temel ücret gruplarının sayıları azaltılmalı ve kurumlar arası ücret dengesizliği giderilmeli,

- Kadroya geçirilen sözleşmeli personele getirilen 5 yıllık kurumlararası nakil yasağı eş durumu ve sağlık mazereti yönünden değerlendirilmeli,

- GATA sağlık personeline sağlık hizmetleri tazminatı verilmeli,

- Yurt dışı 4/B statüsündeki sözleşmeli personel kadroya alınmalı ve aile yardımından faydalandırılmalı,

- Emekli kamu görevlilerine aile yardımı verilmeli,

- Fazla çalışmalar, geçici olması halinde, ücret veya izinle karşılanmalı, süreklilik arz etmesi durumunda ise istihdam artışı yoluna gidilmeli,

- Merkez teşkilatlara servis hizmeti sunulmalı. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen