Haber
2011-12-03 06:28:47
Heyetimiz Van ve Ercis’te Zor Günler Yasayan Depremzedelerle Biraraya Geldi

Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Murat Bilgin ve Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, Memur-Sen ve bagli sendikalarin yönetim kurulu üyelerinden olusan bir heyetle birlikte depremin yiktigi Van ve Ercis’te çesitli ziyaretlerde bulunarak, depremzedelerle biraraya geldi.

 

Teslimatina baslanan Memur-Sen TOKI Konutlari’ni gezen heyetimiz, Il Milli Egitim Müdürü Ali Ihsan Sayilir’i, Tarim Il Müdürlügü’nü, AFAD’i, SGK Il Müdürlügü’nü, Müftülügü, ardindan da çadirkenti ziyaret etti.

 

Daha sonra, Memur-Sen’e bagli sendikalarin sube baskanlari ve il temsilcileri ile çadirda bir toplanti gerçeklestiren heyetimiz, durum degerlendirmesi ve yapilabileceklere iliskin bir degerlendirme yapti. Geceyi çadirda geçirdikten sonra Ercis’e geçen heyetimiz, Ilçe Milli Egitim Müdürü Celalettin Bilik’i ziyaret ederek, bassagligi dileklerini ilettikten sonra Ercis Meslek Yüksekokulu’ndaki üyelerimizle bir araya geldi. Akabinde ise Ilçe Temsilcilik Yönetim Kurulu üyeleriyle bir toplanti yapti.

 

Heyetimiz, hizmet binalari kullanilamaz halde olan Van subelerimize iki adet konteynir teslim etti.

 

23 Ekim 2011 tarihinde Van ve Ercis merkezli vukuu bulan ve çok sayida vatandasimizin ölümüne ve agir yaralanmasina; çok sayida binanin yikilmasina, çogunun ise agir hasara ugramasina neden olan deprem felaketinin artçi sarsintilarla devam ediyor olmasinin, Van ve Ercis’te yasayanlarin hayatini oldukça zorlastirdigi gözlendi.

 

Heyetimizin, gerçeklestirdigi ziyaretler ve yaptigi görüsmeler neticesinde edindigi izlenimler; genelde bölge halkinin ve kamu çalisanlarinin, özelde ise ögretmenlerin ve egitim çalisanlarinin içinde bulunduklari durum ve sorunlarinin çözümüne iliskin tespit ve önerileri söyle:

-Memur-Sen Van Temsilciligi tarafindan üyelerimize yaptirilan bin 58 adet konutun hasar görmemis olarak sahiplerine teslim edilmesi Van’a bir parça nefes aldirarak bizleri mutlu etmis olsa da, Van ve Ercis’te, depremde hasar görmeyen bina yok denecek kadar azdir. Her ne kadar devlet deprem bölgesine ulasmis olsa da depremin büyüklügü ve kis sartlarinin olumsuzlugu nedeniyle yaza kadar ciddi sorunlar yasanacagi açiktir.

-Van ve Ercis’te su an en önemli ihtiyaç malzemeleri konteynir, battaniye ve isiticidir. Deprem bölgesinde -15, ­20 dereceyi bulan agir kis sartlari altinda çadirlarda yasamak mümkün görünmemektedir. Acilen çadirdan prefabrik evlere geçilmelidir.

-Halk, yaza kadar hizli bir sekilde çevre illere ve bati bölgelerine yerlestirilmelidir.

-Profesyonel ekip sayisi artirilarak hasar tespit çalismalari ivedilikle tamamlanmalidir.

-Sivil toplum kuruluslari daha etkin ve koordineli bir sekilde çalisma yürütmelidir.

-Yardimlar sürekli olmali ve ihtiyaç sahiplerine koordinasyon dâhilinde ulastirilmalidir.

-Van ve Ercis’te egitim kurumlarinin önemli bir kismi hasar gördügü için okullar ikinci dönem basi veya havalar isinincaya kadar tatil edilmelidir. Bu nedenle Van’da kalan ögrencilerin magdur olmamasi için çevre illerdeki pansiyonlu okullarda egitimlerinin sürdürülmesine imkân saglanmalidir.

-Çadirkentlerin yakininda prefabrik okullar ve ögretmenlerin kalacagi prefabrik konutlar yapilmalidir.

-Depremi yasamis ve günlerce her türlü fedakârligi yapmis devletin sicak yüzü olarak Van’da olaganüstü gayret sarf eden devlet memurlarinin Marmara ve Bingöl depreminde oldugu gibi, istedikleri illere yer degisikligi hakki verilmelidir. Bölgede kalacak olanlardan ise gelir vergisi alinmamali, SGK primleri devletçe karsilanmali ve en az 3 maas ikramiye ödenmelidir.

-Deprem bölgesine 6 ay boyunca diger illerden tesvik edici (ek ücretlendirmeyle) görevlendirmeler yapilmalidir.

-Mevcut mevzuat ögretmenleri magdur etmektedir. Deprem nedeniyle egitim-ögretime ara verilmis olmasindan dolayi ögretmenlerin ek ders ücretleri kesilmistir. Deprem bölgesinde görev yapan ögretmenlerin ek ders ücretleri kesilmemelidir.

-Van’da çalisan ögretmen ve egitim çalisanlarina 3 yil boyunca aylik ek tazminat verilmelidir.

-Milli Egitim Bakanligi’nin merkez teskilatindan il ve ilçelerde görevlendirdigi yönetici sayisi yetersizdir. Bu görevlendirme sayisi artirilmali ve yaz dönemine kadar devam etmelidir.

-Ailelerini diger illere tasiyan ögretmenlere ve yöneticilere belli araliklarla ailelerini ziyaret etmek üzere mazeret izni verilmelidir.

-YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan’in, depremden sonra, üniversite çalisanlarinin prefabrik konut ihtiyacini giderecekleri yönündeki açiklamasinin geregi yerine getirmelidir.

-TOKI tarafindan Van’da yapilacak afet konutlarindan deprem nedeniyle maddi-manevi zarara maruz kalmis tüm kamu çalisanlari yararlandirilmalidir. TOKI’den ev almis ve ödemesi olan personele TOKI toplam borçtan indirime gitmeli ve ödemeyi yaymalidir.

-Evi yikilan veya hasar gören tüm kamu personeline yaralarini sarabilmeleri için sifir faizli kredi verilmelidir. Yine deprem nedeniyle evi ya da esyalari hasar gören kamu çalisanlarina 15 bin TL karsiliksiz yardim yapilmalidir.

-Van’da çalisan 4/C statüsündeki kamu personeline çikis verilmemeli, 12 ay çalismalari saglanmalidir.

Depremin ilk günlerinde bölgeyi ziyaret eden Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ve Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, deprem sonrasi olusan durumla ilgili tespitlerde bulunarak, sikintilarin giderilmesine yönelik önerilerimizi ilgili kurumlara iletmisti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen