Haber
2012-01-20 06:29:21
Hizmet Kolu Toplu Sözlesmesi Olmazsa Olmazimizdir

20 Ocak 2012 tarihli Bugün Gazetesi’nde yer alan haberde, yetkili sendikalarla hizmet kolu toplu sözlesmesi yapilmasi yerine toplu görüsme yapilmasi, buradan çikan sonucun genel toplu sözlesme masasina getirilmesi ve anlasma saglanmasi halinde toplu sözlesme hükmünde sayilmasiyla mutabakata varildigi yönünde görüslere yer verilmistir. Ancak, ‘hizmet kolu toplu sözlesmesi’nin olmazsa olmazlarimizdan biri oldugu bu kadar asikar ve kamuoyunca bilinmekte iken, haberde söz konusu düzenlemenin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik ile Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu arasinda yapilan görüsme sonrasi gerçeklestigi yönünde yorumlanmaya müsait açiklamalara yer verilmistir.

‘Memur zammina ara formül’ baslikli haberde bahsedildigi gibi, Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik arasinda hizmet kolu toplu sözlesmesinin olmamasi yönünde bir mutabakat olmamistir. Memur-Sen, hizmet kolu toplu sözlesmesini israrla talep etmektedir.

Bilindigi gibi, kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakki veren anayasa degisikligi, 12 Eylül 2010’da gerçeklestirilen referandumla kabul edilmisti. Ancak aradan geçen bunca zamana ragmen, anayasa degisikligini hayata geçirecek uyum yasalari henüz çikarilamamistir. Bir önceki hükümet zamaninda 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda yapilacak degisiklikle ilgili birçok konuda mutabakata varilan görüsmeler yapilmasina karsin, bu görüsmeler yok sayilarak Agustos ayindan beri de, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile memur sendikalari konfederasyonlari arasinda birçok görüsme yapilmistir. Memur-Sen olarak, toplu sözlesme yapilmasini saglayacak yasal degisikliklerin bir an önce yapilmasi gerektigini, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bagimsizligini, hizmet kolu toplu sözlesmesinin mutlaka olmasi gerektigini, toplu sözlesmeyi imzalama ve anlasilamamasi halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na basvurma hakkinin yetkili konfederasyonda olmasi gerektigini her platformda dile getirdik, getirmeye de devam edecegiz.

 

Basbakanlik tarafindan TBMM’ye gönderilecek taslakta;

1-Hizmet kolu toplu sözlesmesine tasarida yer verilmeli,

2-Yerel yönetimlerde isyeri toplu sözlesmesine yer verilmeli,

3-Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani Yargitay, Danistay veya Sayistay baskanlari arasindan, kanunla belirlenmeli,

4-Cumhurbaskanligi, TBMM, TSK ve Emniyette çalisan sivil personele sendika üyesi olma imkani verilmeli,

5-Sendika üyesi olmayanlarin toplu sözlesmeden yararlanmak için dayanisma aidati ödemesini saglayacak hükümlere yer verilmelidir.

Kamuoyunca yukarida saydigimiz bilinen görüslerimizin, yanlis anlasilmamasi için bu açiklamanin yapilmasi bir zaruret haline gelmistir. Tasarinin bütünüyle ilgili olarak, daha sonra daha genis çapli bir açiklama yapilacaktir.

Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen