Haber
2010-11-11 06:21:55
Hukuka Aykiri Atamalar Yargidan Dönüyor

Üyemizin, norm kadro fazlasi oldugu gerekçesiyle, istegine bakilmaksizin, Nigde Merkez Fatih Lisesi’nden Mehmet ve Emet Aydogan Ilkögretim Okulu’na atanmasina yaptigi itiraz basvurusuna olumsuz cevap verilmesi üzerine yürütmenin durdurulmasi ve devaminda iptaline karar verilmesi istemiyle açtigimiz davada, Aksaray Idare Mahkemesi, dava konusu islemin yürütmesini durdurdu.

 

Mahkemenin kararinda su ifadelere yer verildi:

“…Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik’in 35. maddesinin 3. fikrasi uyarinca, davacinin öncelikle norm kadro fazlasi durumunda oldugu Nigde Merkez Fatih Lisesi’nde bir sonraki norm kadro tespit dönemine kadar tutularak baska okullara görevlendirilmesi yoluna gidilmesi, yeni dönemde de norm kadro durumunda bir artis olmamasi halinde atamasinin yapilmasi gerekmekte iken, ayni yönetmeligin 35/5. maddesi uyarinca, istekli olmadigi ve tercihte bulunmadigi halde Nigde Mehmet ve Emet Aydogan Ilkögretim Okulu’na atanmasi yönünde tesis edilen islemde ve bu isleme karsi yapilan itirazin reddine iliskin islemde hukuka uyarlik bulunmamaktadir. Dolayisiyla norm fazlasi durumuna gelen davacinin istemi olmadan atamasinin yapilmasi, daha sonra ayni dönem içerisinde yeni norm olusmasi halinde söz konusu normla iliskilendirme imkanini ortadan kaldirarak yönetmeligin amaci disinda, kisisel uygulamalara ve haksizliklara yol açabilecektir.”

 

Milli Egitim Bakanligina Bagli Okul ve Kurumlarin Yönetici ve Ögretmenlerinin Norm Kadrolarina Iliskin Yönetmelik’in 18/b maddesinde, “Ögretmen norm kadrosu: Bulunduklari okul ve kurumlarda hizmet puani az olanlar fazla konumdaki ögretmen olarak belirlenerek bu okul ve kurumlarda norm kadro fazlasi olarak birakilirlar. Bu konumdaki ögretmenlerden istekli olanlar il içinde veya il disindaki okul ve kurumlarin açik bulunan ögretmen norm kadrolarina yer degistirme suretiyle atanabilirler” denilerek, norm kadro fazlasi ögretmenlerin atanmalari için istekli olmalarina dikkat çekilmistir.

 

Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik’in (Üyemizin atamasinin yapildigi dönemde yürürlükte olan yönetmelik) 35/3. maddesinde, “Herhangi bir nedenle istihdam alani daralan ögretmenler ile görevli olduklari okullarda norm kadro esaslari çerçevesinde ögretmen norm kadro sayisinin azalmasi üzerine hizmet puani üstünlügüne göre yapilacak degerlendirme sonucunda norm kadro fazlasi olarak belirlenen ögretmenler, görevli olduklari okullarda norm kadro fazlasi olarak görevlerine devam ederler. Bu kapsamda ögretmen fazlaligi bulunan egitim kurumlarina, norm kadro fazlasi ögretmenler bu egitim kurumlarinin norm kadrolariyla iliskilendirilinceye kadar ögretmen fazlaliginin bulundugu alanda ögretmen atamasi yapilmaz ve ders dagilimi, mevcut norm kadrolarla iliskilendirilen ögretmenler ile norm fazlasi ögretmenler arasinda ders bütünlügü dikkate alinarak esit sekilde dagitilir” hükmü yer almaktadir.

 

35/5. maddesinde ise, “Ihtiyaç fazlasi ögretmenlerden istekli olanlar, alanlarinda ihtiyaç bulunmasi hâlinde öncelikle il içinde, ihtiyaç bulunmamasi hâlinde ise il disinda alanlarinda ihtiyaç duyulan egitim kurumlarina tercihleri de dikkate alinmak suretiyle atanabilirler” hükmüne yer verilmisken, norm kadro fazlasi oldugu gerekçesiyle, ögretmelerin istegine bakilmaksizin atamalarinin yapilmasinin hukuka uyarliginin bulunmadigi, atamalarin hukuka ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapilmadigi durumlarda yanlisin yargidan geri döndügü, Aksaray Idare Mahkemesi’nin bu karariyla bir kez daha ortaya konulmustur.

 

 Ilgili Yargi Karari

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen