Haber
2012-05-15 07:30:43
Hükümetin Teklifi Alanlara Davettir

Kamu Isveren Heyeti’nin 2012 yili için yüzde 3+3 ve 2013 yili için yüzde 2+3’lük zam teklifini ülke genelinde gerçeklestirdigimiz eylemlerle protesto ettik. Ankara’daki eylemi ise Güvenpark’ta gerçeklestirdik. Eyleme, Genel Yönetim Kurulumuz, çok sayida üyemiz ve Memur-Sen’e bagli sendikalarin yöneticileri ve üyeleri katildi.

Burada konusan Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, 2.5 milyon kamu görevlisi ve milyonlarca emekli adina, en kisa zamanda Kamu Isveren Heyeti’nden yeni ve gerçekten degerlendirmeye degecek oranda maas zammi teklifi beklediklerini söyledi.


Hükümetin teklifinin yok hükmünde oldugunu ifade eden Kaya, yeni teklif beklentilerinin karsilanmamasi halinde alanlari isitmaya hazir olduklarini kaydetti. Üretim ve örgütlenmeden gelen güçlerini masada görmezden gelenlerin, alanlara çiktiklarinda o gücü göreceklerini ve kabul edeceklerini vurgulayan Kaya, “Kamu Isveren Heyeti, hizmet kollarina iliskin görüsmelerde takindigi ‘benim dedigim olur’ dayatmasini, genel toplu sözlesme görüsmelerinde de sürdürmektedir. Maalesef ‘ekonomik büyümede Dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduk’, ‘ekonomik gelismede Avrupa’ya örnek ülke durumundayiz’ diyen hükümetin, Kamu Isveren Heyeti araciligiyla kamu görevlilerine önerdigi 2012 yili için yüzde 3+3, 2013 yili için yüzde 2+3 zam teklifi komiktir. Komik oldugu kadar da Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini yansitmamaktadir. Biz, toplu sözlesme masasinda oldugumuzu saniyorduk. Ancak, bu teklifle karsilasinca bir an kendimizi Cem Yilmaz’in gösterisinde gibi hissettik” dedi. 


Hükümetin Hiçbir Enflasyon Tahmini Tutmadi

Hükümetin, Kamu Isveren Heyeti kanaliyla masaya getirdigi teklifte hedeflenen enflasyonu dikkate aldigi iddiasinda bulundugunu belirten Günay Kaya, son yillarda hükümetin enflasyon hedefi ile gerçeklesen enflasyon rakamlari arasinda yüzde 100’lere varan farklar olustuguna dikkat çekti. 2012 yilinin ilk çeyreginde, yani ilk dört aylik enflasyonun yüzde 3.05 oldugunu dile getiren Kaya, getirilen teklifin dört aylik enflasyonu bile karsilamaktan uzak oldugunu vurguladi.

 

Hizmet Kolu Talepleri Görmezden Gelinemez

Toplu sözlesme sürecinde Kamu Isveren Heyeti’nin, hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplu sözlesmenin kapsamina alirken, dogrudan kamu görevlilerini etkileyen ve hakli gerekçelerle toplu sözlesme masasina getirilen bazi tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsaminda olmadigi yönünde görüs beyan ettigini kaydeden Kaya, bu yaklasimin Kamu Isveren Heyeti’nin yeterince sorun çözme ve kamu görevlilerinin haklarini koruma ve gelistirme endeksli bir yaklasim içinde olmadiginin göstergesi oldugunu ifade etti. Memur-Sen olarak, hizmet kollarinin sorunlarina yönelik tüm teklifleri 21 Mayis aksamina kadar masada tutacaklarini anlatan Kaya, kamu görevlilerine yeni hak ve kazanimlar saglayincaya kadar mücadele edeceklerinin altini çizdi.

Kamu Isveren Heyeti’ne, geçmiste büyümeden verilmeyen paylarini hatirlatan Kaya, 2003 yilindan bu yana ekonominin yüzde 48,3 büyüdügünü, ancak hükümetin 9 yildir kamu görevlilerine büyümeden hiç pay vermedigini kaydetti.

 

Maliye Bakanligi Alacaklarina Daha Fazla Zam Yapti

Maliye Bakanligi’nin 2012 yili için Vergi Usul Kanunu kapsaminda bulunan vergilerdeki artis oranina iliskin yeniden degerleme oraninin yüzde 10.26 olarak belirlendigini söyleyen Günay Kaya, buna ragmen vatandastan alinan bazi vergi ve harçlara yeniden degerleme oraninin da üstünde yüzde 11 ile yüzde 15, pasaport gibi degerli kagitlara yüzde 15’lere varan zam yapan hükümetin kamu görevlilerinin maas zammina gelince cimri davrandigini vurguladi.


Ek Ödeme Magduru Ögretmen ve Ögretim Elemanlarini Memnun Edecek Bir Öneri Bekliyoruz 

Toplu sözlesme masasina 666 sayili KHK magduru ögretmenleri, ögretim elemanlarini, hekim disi personeli ve din görevlilerini memnun edecek, hükümetin hatasini telafi edecek bir öneri gelmedigini dile getiren Kaya, hükümetten, en düsük memur maasi ile en yüksek memur maasi arasindaki makasi açan bu hatayi düzeltmesini istediklerini belirtti. 

Tarihte ilk kez, kamu görevlilerinin 5 aydir zamsiz maas aldiklarini hatirlatan Kaya, gecikmeden kaynaklanan magduriyeti giderecek gecikme zam farkini kamu görevlilerine ödenmesi çagrisinda bulundu.

Kaya, konusmasinin sonunda, Memur-Sen’in taleplerini bir kez daha katilimcilarla paylasti. 

































































































































MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen