Haber
2013-04-01 07:37:57
İbadet İçin Mekân Tahsis Etmek Sosyal Devletin Görevidir

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, okullarda mescit olmasının gerekli olduğunu ifade ederek, “Ekseriyeti Müslüman olan bir ülkede devlet dairelerinde namaz kılmak isteyen veli, öğretmen, öğrenci ve memurlara namaz kılacak mekânların tahsis edilmesi sosyal devletin zaruri görevidir. Avrupa ülkelerinde adamların donanmasında, gemisinde bile ibadet yapacakları mekânları var” dedi.

Memur-Sen Düzce İl Temsilciliği tarafından düzenlenen il divan toplantısı Hızel Otel’de yapıldı. Toplantıya Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Esat Tektaş, Memur-Sen Düzce İl Temsilcisi Orhan Kılıç, Memur-Sen’e bağlı sendikaların başkanları ile üyeler katıldı.

Ahmet Gündoğdu, toplantının basına açık bölümünde bazı konular hakkında açıklamalar yaptı. Demokratik bir anayasanın hazırlanmasının önemli olacağını ve bu anayasanın her kesimi kucaklaması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, “Demokratik ve anayasal atılımların bir an önce atılması gerekiyor. Herkesi, her kesimi içeren kapsamlı bir anayasa bekliyoruz ve istiyoruz; dileğimiz bu yönde. Genel seçimde, dört parti de anayasada düzenli bir değişiklik istiyor, yine milletimiz eski düzene dayalı anayasadaki bazı maddelerin kaldırılmasını ve daha özgür bir anayasa sistemi ile ülkenin yönetilmesini istiyor. Bunlar milli egemenliği ve laikliği benimseyen global ülkelerin eşit ve paydaş haklarının başında geliyor. Hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yargının daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Terör örgütünün anayasa ve ülkenin gelişmişliğine vereceği zararların önüne geçilmelidir. Bu konuda toplumumuzun uyanık olması ve provokasyona gelmemesi gerekiyor. Demokrasi yolculuğu devam etsin. Kardeşlik Projesi hayata geçsin ve bu konuda herkes destek versin” şeklinde konuştu.

Okullarda Mescit Olmalı

Gündoğdu, okullarda mescit olmasının gerekli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ekseriyeti Müslüman olan bir ülkede devlet dairelerinde namaz kılmak isteyen veli, öğretmen, öğrenci ve memurlara namaz kılacak mekânların tahsis edilmesi sosyal devletin zaruri görevidir. Mescide karşı çıkanlar Avrupa’ya bir baksın. Avrupa ülkelerinde adamların donanmasında, gemisinde bile ibadet yapacakları mekânları var. Başörtüsü ve dini duyduğunda kırmızı görmüş boğaya dönenler, bu milletin mayasını anlayamayan zavallılardır.”

Vali İstifa Etsin

İzmir Valiliği’nin tarafından yayınlanan bir genelgeyle kamu kurumlarına başörtüsü yasağı getirildiğini ve bu konuyla ilgili İzmir Valisi ile görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Gündoğdu, “Sayın valimle görüştüm. Yaptığının yanlış olduğunu ve bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledim. Sayın Vali 28 Şubat sürecinde mi atandı? Darbeciler hala iktidarda mı zannediyor? Yoksa bu iktidarın ve gerçek sivil toplum örgütlerinin referandum başta olmak üzere oluşturduğu yeni iklimde valilik yaptığını bilmiyor mu bilemiyorum. Ama ya darbecilere hizmet etsin ya da millete. Millete hizmet, kılık-kıyafet yönetmeliğine sığınılarak olmaz. İstifa etsin, çünkü Türkiye’ye yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Yönetmeliği Yok Sayıyoruz

Başörtüsü yasağına da değinen Gündoğdu, “Burada önümüzde duran, anayasayla yasaklanmış bir hüküm yok. Yasal bir yasak da yok. Sadece bir yönetmelik var. Yönetmelik 82 model. Bu yönetmelik, kadına başı açık olmayı, erkeğe bıyığı üstten almamayı, favorileri uzatmamayı, ense tıraşını, kadınların ayakkabı topuk boyunu neredeyse ayakkabı numarasını belirlemeye yeltenecek kadar ucube bir yönetmelik” diye konuştu.

Eğitim, çalışma ve siyaset hakkının Anayasa’da koruma altına alındığına dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekili eşi olabilirsiniz ama başörtüsüyle kendiniz olamazsınız diyorlar. Bu dayatmadır. Bugün Merve Kavakçı Belçika meclisinde ayakta alkışlanıyor. Bosna-Hersek’in merkezinde başörtülü belediye başkanı var. Artık Nazlı Ilıcak’a kimse ‘Neden başını örtmüyorsun’ diyemediği gibi, Merve Kavakçı’ya da kimse ‘Neden başın örtülü’ diyemez. Kimse, inanan kadınlara inancı gereği başını örttüğünde, milletvekili ya da memur olmak istediğinde Nesrin Ünal olmaya zorlanamaz.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen