Haber
2012-04-03 07:30:12
Ikna Odalari ve MGK Dayatmalari Tarihe Karismistir

Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas, Hakkari ve Van subelerimizin il divan toplantilarina katildi. Hakkâri Sube binasi toplanti salonunda ve Van Ögretmenevi’nde gerçeklestirilen toplantilarda konusan Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas, “Bölge insanimizin sikintilarini biliyoruz. Tüm sikintilar demokratik hukuk zemininde ve Islam kardesligi anlayisiyla asilacaktir. Oynanan tüm oyunlari hep birlikte bozacagiz. Hiçbir güç ve oyun kardesligimize ve birlikteligimize zarar veremeyecektir. Hakkâri ve Van’daki Egitim-Bir-Senli yürekli dostlarimizin katkilari bu ülke için bu anlamda oldukça önemlidir” dedi. 

Gelismis ülkelerde egitim-ögretimle ilgili karar ve politikalarin demokratik ortamlarda; bilimsel, pedagojik veriler ve degerler isiginda belirlendigini ifade eden Tektas, sunlari söyledi:

“Ülkemizde de bu kararlarin alinacagi yer, bu politikalarin belirlenmesi gereken en uygun platform milli egitim suralaridir ve simdiye kadar da hep böyle olagelmistir. Çünkü milli egitim suralari, ilgili taraflarin neredeyse tamaminin davetli olduklari ve katildiklari en büyük istisare organidir. Milli egitim suralari siyaset, sendika, vakif, dernek, dershane, özel egitim kurumu temsilcisi, belediye baskani, vali, rektör, dekan, muhtar, ögrenci, okul/kurum yöneticileri, okul aile birlikleri temsilcileri, bakanliklarin bürokratlari ve akademisyenler gibi çok sayida egitimin paydasinin delege olarak katildigi platformlardir. Ülkemizdeki bu gelenek, bu anlayis maalesef 1997 yilinda bozulmus; 28 Subat sürecinin dayatmasi sonucu MGK karariyla sekiz yillik kesintisiz zorunlu egitime geçilerek, egitim sistemi felç edilmistir. Imam hatip liselerini kapatmak ugruna mesleki egitim cezalandirilmistir. Adaletsiz katsayi uygulamasiyla basarili ögrencilerin yüksek ögretim hayalleri ellerinden alinmistir. Tüm bunlar yetmiyormus gibi, küçük yasta Kur’an ögrenmeye yasak getirilmis; ikna odalari uygulamalariyla genç kizlarimiza zulüm yapilmis, birçogunun yüksekögrenim görmeleri engellenmistir. ‘Siyasi hayatima mal olsa da bu ülkeye kesintisiz egitimi getirecegim, Kur’an ögrenimini yasaklayacagim’ diyenler her ne kadar siyasi mevta olmus, cezalarini bulmuslarsa da maalesef esas cezalandirilan ülkemiz ve insanimiz olmustur. ‘Besikten mezara kadar ilim’ anlayisini önemseyen örgütümüz, egitimin süresinin uzun olmasina dün de karsi degildi bugün de. Bizim itirazimiz, egitimin kesintisiz olmasina, 28 Subat postmodern zihniyetinin dayatmasinadir. Bu ülke her konuda oldugu gibi, 28 Subat’in dayatmaci organi MGK kararlarlariyla da yüzlesmelidir.” 


Egitimi felç eden kesintisiz egitim modelinden ülkemizi kurtarmak için konuyu 18. Milli Egitim Surasi’na tasidiklarini, 1+4+4+4 seklinde kademeli egitim önergemizin 800’den fazla sura delegesinin yüzde 90’inin destegiyle kabul edildigini hatirlatan Tektas, “18. Milli Egitim Surasi’nda aldirdigimiz karar AK Parti’nin verdigi kanun teklif ile TBMM’de 4+4+4 olarak yasalasmistir. Adaletsiz katsayi uygulamasina da son veren bu teklifi vererek sura kararinin yasalasmasina katki sunan siyasilere tesekkür ediyoruz. Siyasetin bu tavrini 27 Nisan e-muhtirasina karsi sergiledigi; 12 Eylül referandumunda sergiledigi tavri kadar önemli ve anlamli buluyoruz” seklinde konustu. 


4+4+4 kademeli egitime geçise direnen siyasetçi ve sendikacilari da elestiren Tektas, “18. Milli Egitim Surasi’na, sura toplanti salonunun kapi önüne gelerek, toplanti salonlarina bile girmeden AK Partili Milli Egitim Bakani ne yaparsa yanlis yapar ön yargisiyla basin açiklamasi yaparak orayi terk eden ve simdi kendince eylem yapmaya, söz söylemeye kalkisan Egitim-Sen’i anlamakta zaten zorlanmiyoruz. Egitim-Bir-Sen’in önergesine itiraz etmeyip zimnen kabul eden ve herhangi bir önerisi olmayan diger sendikanin durumu ise daha vahim. Zira bu sendika kademeli egitime evet dese agababalarindan yiyecegi tokattan, hayir dese milletten yiyecegi tokattan çekinerek kendince formül sunmakta; sinif ögretmenlerinin kafasini karistirarak kendince uyaniklik yaparak ILKSAN’i bir dönem olsun yeniden kotarma hesabini yapmaktadir. Buradan onlara seslenmek istiyorum: Bu manevralar beyhudedir. Tüm egitim çalisanlarinin oldugu gibi, sinif ögretmenlerinin de güvencesi Egitim-Bir-Sen’dir” ifadelerini kullandi.


‘Kademeli egitime geçis karari neden tartisilmamistir, bu karar nerede tartisilmistir’ diyen CHP Genel Baskani’na seslenen Esat Tektas, “Sayin Kiliçdaroglu ikna odalarinda, MGK toplantilarinda verilen kararlara alisik oldugu için, istisareyi bundan ibaret gördügü için, böyle arzuladigi için milli egitim suralarinda alinan kararlari, TBMM komisyonlarinda alinan kararlari, TBMM Genel Kurulu’nda alinan kararlari yapilan müzakereleri görmezden gelmektedir. Sayin Baskan, ikna odalari kararlarinin, MGK dayatmalarinin bir daha gelmemek üzere günü çoktan geçmistir. O tür dayatmalar tarihin karanliklarina itilmistir; bu duruma artik sizlerin alismasi lazim” diye konustu. 


Tektas, Hakkâri Sube Baskanimiz Nihat Gür ve Memur-Sen Genel Basin ve Iletisim Sekreteri Halit Ortaköy ile birlikte Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Belenli ve Il Milli Egitim Müdürü M. Sena Yakut’u makamlarinda ziyaret ederek, çalismalar hakkinda bilgi alisverisinde bulundu. 


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen