Haber
2009-08-25 07:19:34
Il Emri Uygulamasini Istiyoruz

2009 yilindan önce ögretmenler, özür durumuna bagli yer degistirmelerde, özürlerinin bulundugu il sinirlari içerisine tayin isteyebiliyor, bos kadro olmamasi halinde il emrine atanabiliyor; il emrine atananlar, Valilik tarafindan degerlendirilerek ihtiyaç bulunan okullara atamalari yapiliyor ve bu suretle magduriyetler yasanmasinin önüne geçiliyordu.

 

Bu yil yayinlanan özür durumuna bagli yer degistirme kilavuzunda; il emrine atama uygulamasina yer verilmeyerek, özür durumuna bagli yer degistirme talebinde bulunan ögretmenlere, özürlerinin bulundugu ilde ihtiyaç gösterilen okullara puan üstünlügü esasina göre atanma uygulamasi getirilmistir. Puan üstünlügü esasina göre illerde ihtiyaç gösterilen sayidan fazla basvuru yapilmis olsa da, ancak belirlenen ihtiyaç kadar atama yapilabilmistir. Bu sebeple Subat ayinda ve geçtigimiz hafta yapilan özür durumuna bagli yer degistirmelerde bazi ögretmenlerin, özürlerinin oldugu illere ihtiyaç gösterilen sayi ve puanlarin yetersizligi nedeniyle atamalari yapilamamistir.

 

Bakanligin, atamasi yapilmayan ögretmenleri ögretmen atama ve yer degistirme yönetmeliginin 40. maddesi uyarinca ayliksiz izne zorlamasi dogru bir yaklasim degildir.

 

Özür durumundan atamasi yapilmayan ögretmenlerin özürlü bulundugu illerde ücretli ögretmen çalistirildigi, yine bu illere branslarinda ilk atama yapildigi degerlendirildiginde, sistemin adalet, esitlik ve hakkaniyet ölçülerine göre isletilmedigi apaçik ortaya çikmaktadir.

 

Il emri uygulamasinin kaldirilmasi neticesinde, Anayasa’nin 41. maddesinde güvence altina alinan ailenin bütünlügü ilkesine aykiri durumlar ortaya çikmistir. Bakanlik yetkilileri, ögretmenlerin magduriyetlerini dikkate alarak, il emri uygulamasini geri getirmelidir.

 

Geçen hafta, il emrinin kaldirilmasindan sonra magdur olan bir üyemiz adina açtigimiz davada almis oldugumuz yürütmenin durdurulmasi kararini kamuoyu ile paylasmistik. Ek yerlestirmede de magduriyeti devam eden üyelerimiz bireysel davalar açabileceklerdir. Üyelerimize hukuk büromuz tarafindan gerekli hukuki destek verilecektir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen