Haber
2012-07-27 07:31:32
Il Emri ve Ögrenim Özrü Konusundaki Hak Kaybi Kabul Edilemez

Ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degisikligi kilavuzu yayimlandi. Bu kilavuzda yer degistirmede 30 Eylül tarihini esas alinmistir. Böylece uzun süre üzerinde durdugumuz yer degistirmede 30 Eylül tarihinin esas alinmasi talebimiz karsilanmistir. Bu noktada, Milli Egitim Bakanligi’nin gerekli uyarilarimizi dikkate aldigini görmekteyiz. 30 Eylül tarihinin esas alinmasi ile Haziran, Temmuz ve Agustos 2011’de atamasi yapilan ancak Eylül 2011’de göreve baslatilan ögretmenlerin magduriyeti giderilmis oldu. Ancak diger yandan kazanilmis hak olan il emri uygulamasi ve ögrenim özrüne bagli yer degisikligi hakkinin kaldirilmis olmasi kabul edilemez. Il emrinin kaldirilmasi nedeniyle ögretmenlerin aile bütünlügünü saglama konusundaki magduriyetleri giderilmemektedir. Diger yandan, ögrenim özrünün kaldirilmasini anlamak mümkün degildir. Ögrenim özrüne bagli yer degisikligi hakkinin kaldirilmasiyla ögretmenlerimizin kariyer yapmalarinin önü kesmektedir.

Egitim-Bir-Sen olarak, Bakanligin il emri ve ögrenim özrü konusunda olumlu bir adim atmasinin yerinde olacagini düsünüyoruz. Bu çerçevede kilavuzda degisiklik yapilmasi muhtemel magduriyetleri engelleyecektir. Olumlu bir adim atilmadigi ve magduriyetler devam ettigi taktirde  konu yargiya tasinmak zorunda kalinacaktir.

Öte yandan, kilavuzda saglik özrü, es özrü, görevli oldugu yerlesim yeri disinda bir ortaögretim kurumunu merkezi sinavla kazanan çocugunun ögrenim görecegi yerde yatili ögrenim görme imkâni olmadigini belgelendirenler ile genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degisikligi hususlarinda basvuru hakki verilmistir.

Kilavuzda öne çikan basliklari su sekilde degerlendirebiliriz:

Özür Durumuna Bagli Yer Degistirmeler Iki Asamada Yapilacak  

I. Asama

- Basvurularin kabul edilmesi ve onay süreci:  13-17 Agustos

II. Asama

- Tercihlerin yapilmasi ve onay süreci: 22-27 Agustos

- Atamalarin yapilmasi ve kararnamelerin gönderilmesi: 28 Agustos

- Tebligat ve ilisik kesme islemlerinin tamamlanmasi: 29 Agustos tarihinde.

Ögretmenler, saglik ve es durumu özrü ile genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli olarak özür gereklerinin karsilanabilecegi yerlere 40 tercihte bulunmak suretiyle yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Alanlarinda atanabilecekleri 40’tan fazla egitim kurumu bulunan ögretmenler, basvurularinda belirttikleri tercihlerine atanamamalari durumunda 41. seçenek olarak atanmak istedikleri yerdeki bos normu bulunan diger egitim kurumlarindan birine atanmak isteyip istemediklerini belirterek bos normu bulunan kurumlara atanabilirler.

Yer degistirme basvurusunda bulunacaklarda, ögretmenlik ve devlet memurlugunun her ikisinde de adayliklarinin kaldirilmis veya 30 Eylül tarihi itibariyla kaldirilabilecek durumda olmalari sarti aranmaktadir.

2011 yili içerisinde tüm atama çesitlerine göre atanip halen ögretmen kadrolarinda bulunanlardan, bulundugu ilde ya da egitim kurumunda 30 Eylül tarihi itibariyla en az 1 (bir) yil süreyle ögretmenlik yapmis olanlar yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama yoluyla Bakanlik ögretmen kadrolarina atananlarin saglik durumu özrü atamasina basvurularinda 1 (bir) yil süreyle ögretmenlik yapmis olma sarti aranmamaktadir.

632 sayili Kanun Hükmünde Kararname kapsaminda sözlesmeli ögretmenlikten kadrolu ögretmenlige geçenlerin sözlesmeli ögretmenlikte geçen hizmet süreleri 1 (bir) yillik sürenin hesabina dâhil edilecektir.

Saglik durumu ve es durumu özrü bulundugu halde, 2012 yili yaz döneminde il içi ya da iller arasinda istege bagli olarak görev yeri degistirilen ögretmenler, bir sonraki özür grubu yer degistirme dönemine kadar yer degistirme basvurusunda bulunamayacaktir.

Her ikisi de ögretmen olan eslerden birinin, saglik durumu özrü ya da genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli olarak yer degistirme basvurusunun uygun bulunmasi ve esinin talebi hâlinde, yer degisikligi basvurulari birlikte degerlendirilecektir.

Ögretmenler, basvurularini sahsen yapacaklardir. Görev yaptigi il ya da ilçe disinda bulunan ögretmenler, kadrolarinin bulundugu okul müdürlügüne özürlerine iliskin belgeleri uygun araçlarla basvuru süresi içinde gönderecek ve iletisim araçlariyla egitim kurumu müdürlügünü bilgilendirmek suretiyle basvurularinin onaylanmasini isteyeceklerdir. Egitim kurumu yöneticileri basvurulari süresi içinde onaylayacaklardir. Basvurusu onaylanan ögretmenlere ait Basvuru Formunun çiktisi okul müdürlüklerince onay günü alinarak ögretmenlere göreve basladiklarinda imzalattirilacaktir.

Müstakil müdürlügü bulunmayan okullarda görevli ögretmenler basvurularini bu okullarin bagli oldugu il/ilçe millî egitim müdürlüklerine, kadrolari il/ilçe millî egitim müdürlüklerinde bulunan ögretmenler basvurularini kadrolarinin bulundugu il/ilçe millî egitim müdürlüklerine yapacaklardir.

Saglik Durumu Özrüne Bagli Yer Degistirmeler

Ögretmenlerin saglik durumu özründen yer degistirebilmeleri için ibraz edecekleri saglik kurulu raporunda;

a) Ögretmenin görev yaptigi yerde kalmasi hâlinde; kendisi, esi veya çocuklarinin saglik durumlarinin tehlikeye gireceginin belirtilmis olmasi kaydiyla tedavi olmak istedigi,

b) Anne, babasi ya da yargi karariyla vasi tayin edilmesi kaydiyla kardeslerinden birisi için “Baskasinin güç ve yardimi olmaksizin hayatini devam ettiremez” ibaresi bulunanlar ise, anne, baba veya kardesinin Adres Kayit Sistemi’ne (AKS) kayitli adresinin bulundugu ilçe/ildeki egitim kurumlarina atanmak üzere yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Ögretmenin kendisinin hastaligi nedeniyle yer degistirme basvurusunda bulunmasi durumunda, ibraz ettigi saglik kurulu raporunda hastaliginin ögretmenlik yapmasina engel teskil etmeyeceginin de belirtilmesi gerekir.

Özel egitim gerektiren çocugu bulunan ögretmenler, rehberlik ve arastirma merkezlerince çocuklari için verilen özel egitim degerlendirme kurulu raporu ve görev yaptigi ilde çocuklarinin özrüne iliskin özel egitim alabilecegi resmî egitim kurumu bulunmadigina dair il millî egitim müdürlüklerinden alinacak belge ile yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Saglik Durumu Özrü Basvurusunda Istenecek Belgeler

a) Basvuru tarihi itibariyla son alti ay içinde, resmî ve özel saglik kurum ve kuruluslarindan alinan saglik kurulu raporu,

b) Kardesine vasi tayin edilenlerden mahkeme karari,

c) Çocugu özel egitim gerektirenlerden; özel egitim degerlendirme kurulu raporu ve görev yaptigi il millî egitim müdürlügü tarafindan verilecek bulundugu ilde özel egitim alabilecegi egitim kurumunun bulunmadigina dair belge.

Saglik kurulu raporunun; es, anne, baba ve çocuklarindan birine veya kardesine ait olmasi veya vasi tayini hâlinde aile kütügüne islenmis kisisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayit örnegi onay birimlerince elektronik ortamda temin edilerek uygunlugu kontrol edilecektir.

Es Durumu Özrüne Bagli Yer Degistirmeler

Ögretmenlerden esi;

Sosyal güvenlik kurumuna bagli olarak çalisan ve basvurularin son günü itibariyla son iki yil içinde 360 gün sigortasi bulundugunu ve sigortaliliginin hâlen devam ettigini belgelendirenler,

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4/A ve 4/B maddesi kapsaminda çalisanlar,

506 sayili Kanun’un 20. maddesine göre, bankalar için kurulmus özel emeklilik sandigina tabi olarak çalisanlar (Esi özel bankalarda çalisan ögretmenlerin magduriyeti bu fikra ile giderilmistir),

Kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinda çalisanlar (TOBB, Odalar vb.),

Avukat olup baroya kayitli ve vergi mükellefi olanlar eslerinin görev yaptigi yere, yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Esi emekli olan ögretmenler, esinin emekli oldugu tarihten itibaren 6 ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere esinin ikamet ettigi yere yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.   

(Esi 14/09/2011 tarihinden sonra emekli olan ögretmenlerin de basvurulari kabul edilecektir.)

Es Durumu Özrü Basvurusunda Istenecek Belgeler

Esi; yasama organi üyeligi, belediye baskanligi, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayili Bakanliklar ve Bagli Kuruluslarda Atama Usulüne Iliskin Kanun’a ekli I ve II sayili cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayili Hâkimler ve Savcilar Kanunu, kamu kurum ve kuruluslarinda 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu kapsaminda memur veya bu kanunun 4/B ve 4/C maddeleri kapsaminda sözlesmeli personel statüsünde çalisanlar, bunlarin disinda özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluslarinda çalisanlar ile kamu kurum ve kuruluslarinda sürekli isçi olarak çalisanlardan; esinin çalismakta oldugu kurumdan/kurulustan alinacak görev yeri belgesi (Kamu kurum ve kuruluslarinda çalisan ve baska bir ile atamasinin yapildigini belgelendirenlerden görev yeri belgesi aranmadan atama kararlari yeterli kabul edilecektir),

Esi; kamu kurum ve kuruluslari disinda 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’nun 4. maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsaminda sigortali olarak çalisanlardan;

Esinin çalismakta oldugu is yerinden alinacak görev yeri belgesi,

Esinin çalismakta oldugu is yerinin halen faaliyette oldugunu gösterir bagli bulundugu vergi dairesinden veya ilgili meslek kurulusundan alinacak belge,

Basvuru tarihinden itibaren geriye dönük son iki yillik süre içinde en az 360 gün sigortali hizmeti oldugunu ve sigortaliliginin hâlen devam ettigini gösterir belge.

Esi, ülke genelinde faaliyet gösteren, ancak merkezi belli bir ilde yerlesik olan sirketlerde çalisan ögretmen eslerinin, sirketlerin bu merkezleri disinda bulunan bir is yerinde çalisiyor olmalari hâlinde ögretmenlerden istenilen belgelere ilave olarak, atanmak istedigi yerde esinin is yerinin faaliyette olduguna dair belge (Anonim sirketlerde çalisanlar, bu belgeyi kendi is yerlerinden, diger sirketlerde çalisanlar da çalistiklari ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kurulusundan alacaklardir).

Es durumu özrüne bagli olarak yapilacak yer degistirmelerde aranan 360 gün sigortalilik süresinin hesabinda, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’nun 4. maddesi kapsaminda geçen hizmet süreleri birlikte degerlendirilecektir.

Esi emekli olan ögretmenlerden, esinin emekli olduguna dair belge istenecektir.

Esleri sigortali olarak çalisan ögretmenlerin yer degisikligi basvurularinda, eslerinin sigortalilik süresinin yeterli olmamasi durumunda borçlanilmasi kaydiyla son iki yillik süre içinde askerlikte geçen süreleri de sigortali olarak geçirilen süreler kapsaminda degerlendirilecektir.

Ögretmenlerden;

Kendisi ya da memur esi yurt disi görevde bulunanlar,

Esleri geçici görevli olanlar,

Esleri istege bagli sigortali olanlar yer degistirme basvurusunda bulunamayacaklardir.

Genel ve Özel Hayati Etkileyen Nedenlere Bagli Yer Degistirmeler

Ögretmenlerden; genel hayati etkileyen deprem, sel, yangin ve benzeri dogal afetlerin meydana geldigi yerlesim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü oldugu yakinlarindan birisinin maddi veya manevi zarara ugradigini belgelendirenler, olay tarihinden itibaren bir yil içinde (Van depremi ve Samsun’da meydana gelen sel felaketinden dolayi kendisinin veya bakmakla yükümlü oldugu yakinlarindan birisinin maddi veya manevi zarara ugradigini belgelendirmeleri halinde yer degisikligi talebinde bulunabileceklerdir),

Esi ölenler, eslerinin ölüm tarihinden itibaren 6 ay içinde,

Eslerinin sehit ya da malul gazi olmalari durumunda, olayin meydana geldigi tarihten itibaren 6 ay içinde,

Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle kardeslerinden ya da kanunen bakmakla yükümlü oldugu çocuklari ile anne ve babasindan birinin sehit ya da malul gazi olmasi durumunda olayin meydana geldigi tarihten itibaren 6 ay içinde,

Görev yaptiklari yerde özel hayatinda açikça tehlike olusturan olay oldugunu belgelendirenler,

Görevli oldugu yerlesim yeri disinda bir ortaögretim kurumunu merkezî sinavla kazanan çocugunun ögrenim görecegi yerde yatili ögrenim görme imkâni olmadigini belgelendirenler yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.

Bu kapsamda basvuruda bulunacaklardan;

Genel hayati etkileyen durumlarda:

Kendisinin veya bakmakla yükümlü oldugu kisilerin kriz masasindan alacagi maddi ve manevi zarara ugradigina dair belge,

Özel hayati etkileyen durumlarda:

Ögretmenlerin görev yaptiklari yerde özel hayatinda açikça tehlike olusturduguna iliskin belge ile birlikte görev yaptigi ilin en üst mülki amirinin teklifi,

Esinin öldügünü gösterir belge,

Eslerinin sehit ya da malul gazi olduguna dair belge,

Çocugunun merkezî sinavla kazandigi yeri gösterir belge ile çocugunun ögrenim görecegi yerde yatili ögrenim görme imkâni olmadigina dair belge istenecektir.

Basvurular Iki Asamali Yapilacaktir

Ögretmenlerin ayrilacaklari egitim kurumlarina da bu atama döneminde özür grubu atamasi yapilabilmesi bakimindan basvurular, yer degistirme takviminde belirtilen tarihler arasinda iki asamali olarak kabul edilecektir.

Birinci asamada; ögretmenler, özürlerine uygun Elektronik Basvuru Formunu doldurduktan sonra, özür durumuna ait belgelerdeki bilgilere dayali olarak atanmak istedigi il ve ilçeyi seçerek basvuru formlarini onaylatacaklardir.

Ikinci asamada ise; ögretmenin atanmak istedigi il ve ilçede bos norm kadrosu bulunan egitim kurumlari ile ögretmenlerin yer degistirmesi nedeniyle muhtemelen bosalacak egitim kurumlarinin listesi Bakanligin http://ikgm.meb.gov.tr internet adresinde yayimlanacak, birinci asamada basvurusu onaylanan ögretmenlerin, atanmak istedikleri egitim kurumu tercihleri alinacaktir. Ögretmenler, atanmak istedikleri egitim kurumlarinin kurum kodlarini tercih önceliklerini dikkate alarak isaretleyeceklerdir.

Tercih asamasinda muhtemelen bosalacak egitim kurumu olarak ilan edilen ancak bu kurumlardan ayrilacak ögretmenlerin istedikleri yere atanamamasi nedeniyle bosalmayan kurumlari tercih eden ögretmenlerin tercihleri degerlendirmeye alinmayacaktir.

Tercihler     

Ögretmenler, yer degistirmek amaciyla 40 tercihte bulunabileceklerdir. Alanlarinda atanabilecekleri 40’tan fazla egitim kurumu bulunan ögretmenler, basvurularinda belirttikleri tercihlerine atanamamalari durumunda 41. seçenek olarak atanmak istedikleri yerdeki bos normu bulunan egitim kurumlarindan birine atanmak isteyip istemediklerini mutlaka belirteceklerdir.

Ögretmenler, Bakanlikça taninan tercih haklarinin ve seçeneginin tamamini kullanmalarina ragmen hizmet puani yetersizliginden dolayi atanamamalari durumunda istekleri olmasi halinde ayliksiz izin kullanabileceklerdir.

Tercihine sunulan egitim kurumlarindan daha az sayida tercih yapanlar ile tercih disi atanmak istemeyen ögretmenler sadece tercihlerine atanabileceklerdir.

Il Içi ve Iller Arasi Yer Degistirme Basvuru Esaslari

Yer degisikligi islemlerinde; ilçe teskilati bulunmayan il merkezleri ve bu illerin diger ilçeleri, büyüksehir belediyesi statüsünde olan illerin ilçeleri, beldeleri ve köylerinin her biri ayri bir yerlesim yeri olarak degerlendirilecek ve bu yerlesim yerleri arasinda yer degisikligi basvurusu yapilabilecektir. Bu yerlesim yerlerinin sinirlari içindeki egitim kurumlari arasinda özür durumundan yer degisikligi basvurusu yapilamayacaktir.

Il içinde yer degistirme basvurulari

a) Ayni yerlesim yerleri veya ayni ilçe içindeki (köy ve beldeler hariç) egitim kurumlari arasinda özür durumundan yer degisikligi basvurusu yapilamayacaktir.

b) Büyüksehir belediyesi statüsünde olmayan illerde görev yapanlar, yalnizca özrünün bulundugu il merkezi/ilçedeki (belde ve köyler dâhil) egitim kurumlarini tercih edeceklerdir. Esi ayni ilçenin köy veya beldelerinde görev yapanlar, öncelikle esinin oldugu yerdeki egitim kurumlarini tercih edeceklerdir.

c) Kendisi ve esi büyüksehir statüsünde olan illerin büyüksehir belediyesi sinirlari disindaki farkli ilçelerinde görev yapanlar, esinin görev yaptigi büyüksehir belediye sinirlari disindaki ilçede bulunan (belde ve köyler dâhil) egitim kurumlarini tercih edeceklerdir.

ç) Istanbul, Ankara, Izmir, Kocaeli ve Adana, Büyüksehir belediyeleri hariç büyüksehir belediyeleri sinirlari disindaki ilçelerde görev yapanlar, özürlerinin bulundugu büyüksehir belediye sinirlari içindeki ilçelerde bulunan egitim kurumlarini tercih edebileceklerdir.

Iller arasinda yer degistirme basvurulari

a) Büyüksehir statüsünde olmayan illere atanmak isteyenler, özrünün bulundugu il merkezi/ilçedeki (belde ve köyler dâhil) egitim kurumlarini tercih edeceklerdir.

b) Istanbul, Ankara, Izmir, Kocaeli ve Adana, Büyüksehir belediyeleri hariç; Büyüksehir statüsünde olan illerin büyüksehir belediye sinirlari içindeki ilçelerinden birine atanmasini gerektiren özrü bulunanlar, büyüksehir belediyesi kapsaminda bulunan tüm ilçelerdeki, büyüksehir belediyesi sinirlari disina atanmasini gerektiren özrü bulunanlar ise sadece özrünün bulundugu ilçedeki (belde ve köyler dâhil) egitim kurumlarini tercih edeceklerdir.

Yer degistirmeler kapsaminda, görev yerleri degistirilen ögretmenlerin yer degistirme islemleri iptal edilmeyecektir. Yer degisiklikleri gerçeklestikten sonra yönetmelikte belirtilen özür durumlarindan birinin olusmasi veya atamaya esas özrünün ortadan kalkmasi hâlinde ve eski görev yerinden ayrilmamis olmalari kaydiyla yer degistirme suretiyle atamalar iptal edilebilecektir. Bu sekilde atamasi iptal edilenlerden görev yerine atama yapilanlar, il içinde alanlarinda ihtiyaç duyulan diger egitim kurumlarina valilikçe atanacaklardir. 

Kilavuza ulasmak için tiklayiniz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen