Haber
2012-07-19 07:31:28
Il içi Yer Degistirme Klavuzu Degerlendirmesi

 1- Takvim

     - Duyuru yapilmasi 18 Temmuz 2012

     - Basvurularin kabulü ve onay süreci 19- 25 Temmuz 2012

     -Siralarin çalistirilarak atamalarin yapilmasi, sonuçlarin ilani ve kararnamelerin gönderilmesi 01-02 Agustos 2012

     -Tebligat ve ilisik kesme islemlerinin tamamlanmasi 03 Agustos 2012 tarihinden itibaren yaz tatili içinde.

 2- Il içi yer degistirmeler 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayili Resmi Gazetede yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi hükümlerine göre yapilacaktir.

 3- Ögretmenler tatillerini geçirdikleri yerlerden elektronik ortamda basvuruda bulunabilirler. Yer degisikligi gerçeklesen ögretmenler eski okullarindan ilisiklerini kestikleri sirada Elektronik Basvuru Formunun çiktisini imzalayacaklardir. Ögretmenler 3 Agustos’tan yaz tatilinin bitimine kadar ilisiklerini kesebilirler.

Özellikle yaptigimiz görüsmelerde ögretmenlerin tatillerini geçirdikleri yerden basvuru yapmalarinin saglanmasi tatilde olan ögretmenlerimizi kismen rahatlatmasi bakimindan olumlu bir adim olmustur.

 
4- Kilavuzun A./7 maddesinde “Il içi istege bagli yer degistirmesi yapilan ögretmenler, iller arasinda yer degistirmeye basvuruda bulunamaz. Il içinde atamasi yapilamayanlar ise iller arasi yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.” denilmektedir. Sendika olarak böyle bir sinirlamayi dogru bulmuyoruz. Bize göre bir ögretmenimiz il disina atanamayabilirim endisesi ile il içi tayin isteyebilmeliydi. Ayni sekilde il içinde yer degistirenlere de il disi yer degistirme hakki verilmeliydi.

5- Dönüstürülen ilkögretim okullarinda görevli ögretmenlerin yeni olusturulan ilkokul ya da ortaokullarda geçen hizmet süreleri ile hizmet puanlari birlikte degerlendirilecektir.

6- Norm kadro fazlasi konumundaki ögretmenler için bulundugu egitim kurumunda çalisilmasi gereken en az 3 (üç) yillik süreyi tamamlama sarti aranmayacaktir. Üç yillik sürenin hesabinda, ögretmenlerin kadrolarinin bulundugu egitim kurumunda fiilen ögretmen olarak geçirdikleri süreler ile diger egitim kurumlarinda ders okutmak üzere ya da egitim  kurumu yöneticisi olarak görevlendirildikleri süreler dikkate alinacaktir.

7- Kilavuzun B./8 maddesinde “Il içi yer degistirme ile görev yeri degistirilen ögretmenler, özür durumundan tekrar yer degistirme isteginde bulunamaz. Atamalarinin yapildigi tarihten sonra özür durumu olusanlar hariç bu durumda bulunan ögretmenler özür durumundan yer degistirmeye takip eden yilda basvurur.” denilmektedir. Bu madde beraberinde bazi haksizliklar getirebilir. Söyle ki henüz ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirme kilavuzunu görmeden özellikle Bakanligin il emri uygulamasinin kaldirilmasi gibi düsüncesinin olmasi ögretmenlerimizin magdur olmalarina sebebiyet verebilir. Ayrica burada il içi atamasi yapilan ögretmenin il disinda özrü varsa basvuruda bulunup bulunmayacagi konusuna açiklik getirilmelidir. Örnegin iki ilin ters istikametlerinde çalisan es ögretmenlerin il emri uygulamasi olmamasi halinde bu il içi yer degisikligi ile iki ilin komsu ilçelerine yer degistirme isteginde bulunabilmeleri hususunda olusabilecek kaygi giderilmelidir.

8- Müstakil müdürlügü bulunmayan okullarda görevli olanlar ile kadrolari il/ilçe millî egitim müdürlüklerinde bulunan ögretmenler, basvurularini bagli olduklari il/ilçe millî egitim müdürlüklerine yapacaklardir. Bu durumda olan ögretmenlerimizin basvurularini yaptiktan sonra ilçe/il müdürlüklerinde onaylamasini mutlaka takip etmeleri gerekmektedir.

9- Kilavuzun B./12 maddesinde “Ögretmenlerin basvurularinin geçerlilik kazanabilmesi için sirasiyla egitim kurumu müdürlügü, ilçe ve il milli egitim müdürlüklerinden onaylanmasi gerektiginden basvurusunu egitim kurumu, ilçe ve il millî egitim müdürlüklerinden birine onaylatmayanlarin basvurulari geçersiz sayilacaktir.” denilmektedir. Yer degistirme isteginde bulunanlar mutlaka basvurularini onaylatmalidirlar.

10- Il içi yer degisikligi talebinde bulunan ögretmenler, basvurularinda alanlarinda ögretmen ihtiyaci bulunup bulunmadigina bakilmaksizin en fazla 5 (bes) egitim kurumunu tercih edebileceklerdir. Basvurularda bes tercih sunulmasinin yetersiz oldugundan söz konusu tercih sayisinin artirilmasi gerekmektedir. Ayrica Bakanlik bos norm kadro bulunan egitim kurumlarinin da ilan edilmesini saglamak suretiyle ögretmenlerin alanlarinda bos norm bulunan bu egitim kurumlarina atanabilmelerine imkân tanimalidir.  

11- Kilavuzun F. Maddesinde “Alan degisikligi islemleri için Bakanlikça ayrica duyuru yapilacaktir.” denilmektedir. Bu yöndeki beklentiyi biliyoruz. Bakanlik yetkilileri ile yaptigimiz görüsmelerde alan degisikligi muhtemelen eylül ayinda yapilacaktir.

12- Ayliksiz izinli ve yurt disinda geçici görevli olan ögretmenler 15 Eylül tarihi itibariyla bu izinlerini ve görevlerini sona erdireceklerini belgelendirmeleri halinde yer degistirme isteginde bulunabileceklerdir.

13- Bakanlik veya diger kamu kurum ve kuruluslarinda görevlendirilen ögretmenler bu görevlendirmeleri sona ermedikçe yer degistirme isteginde bulunamayacaklardir. Ancak bunlardan egitim kurumlarindaki görevlerine dönenler, görevlendirildikleri tarihten önce  bulunduklari egitim kurumunda en az (3) yil çalisma sartini tasimalari halinde yer degistirme isteginde bulunabileceklerdir.

14- Kilavuzun B./4 maddesinde “(06.05.2010 tarihinden önce sözlesmeli ögretmen olarak görevli iken KPSS puani ile kadrolu ögretmenlige atananlar hariç olmak üzere, sözlesmeli ögretmenlikten 632 sayili Kanun Hükmünde Kararname kapsaminda kadrolu ögretmenlige geçenler ile 06.05.2010 tarihinde yayimlanan Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi ile yürürlükten kaldirilan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalisma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki egitim kurumlarina atananlar ile 06.05.2010 tarihi itibariyla kadrolu olarak görev yapmakta olan ögretmenler, bulunduklari egitim kurumunda çalismalari gereken sürelerini tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin il içinde yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir.)” denilmektedir.

632 sayili KHK öncesi KPSS puani ile kadrolu ögretmenlige atanan ögretmenlerimiz magdur edilmislerdir. Söyle ki 632 sayili KHK ile sözlesmeli ögretmenlikten kadrolu ögretmenlige atananlarin tüm yasal haklari korunurken 06/05/2010 tarihinden sonra kadrolu ögretmenlige atananlar magdur edilmistir.  632 sayili KHK ile atanan ögretmenlerin adayliklari ile zorunlu hizmet yükümlülükleri kaldirilmis ve bulunduklari egitim kurumu ya da ilde çalismalari gereken azami sürelerin hesabinda sözlesmeli ögretmenlikte geçirdikleri süreler dikkate alinmistir. Ancak büyük emek harcayarak KPSS sonucuna göre atanan ögretmenlerin söz konusu bu haklardan yararlandirilmamis olmasi özlük hakki anlaminda telafisi mümkün olmayan kayiplara neden olmustur. Bu nedenle Bakanlik bir an önce 06/05/2010 tarihi ile 632 sayili KHK’nin yürürlüge girdigi 04/06/2012 tarihleri arasinda KPSS sonucuna göre kadrolu ögretmenlige atananlarin bu haklarini vermelidir. Bu konuda su ana kadar açilan davalarinin olumlu sonuçlandigi dikkate alindiginda Bakanligin bu durumu tekrar degerlendirmesi ve yargi masraflarini ve zaman kaybini da göz önünde bulundurmasi gerekmektedir.

15- Kilavuzun G.3 maddesinde Il içi istege bagli yer degistirme kapsaminda görev yeri degistirilen ögretmenlerin yer degistirme islemleri iptal edilmeyecektir. Yer degistirmeleri gerçeklestirildikten sonra, Yönetmelikte belirtilen özür durumlarindan birinin olusmasi ve eski görev yerlerinden ayrilmamis olmalari kaydiyla yer degistirme suretiyle atamalari iptal edilebilecektir. Bu sekilde atamasi iptal edilenlerden eski görev yerlerine atama yapilanlar, il içinde alanlarinda ihtiyaç duyulan diger egitim kurumlarina ilgili valilikçe atanacaklardir.” denilmektedir. Bu sekilde atamasi iptal edilen ögretmenlerin, bulunduklari il içinde istekleri de alinarak atamalarinin yapilmasi saglanmalidir.  

16- Bulundugu egitim kurumunda çalisilmasi gereken 3 yillik sürenin hesabinda 15 Eylül tarihi yerine 30 Eylül tarihinin baz alinmasi gerekmektedir. Zira Sayin Bakanin bu konudaki açiklamalari da hep bu yönde olmustur. 30 Eylül tarihinin disinda bir tarih belirlemenin yerinde bir uygulama olmayacagi açiktir.

17-Il disi yer degisikligi ile özür durumuna bagli yer degisikligi takvimi de hemen açiklanmalidir. Özür durumuna bagli yer degistirmeler kapsaminda; es, saglik ve ögrenim özrü ile birlikte can güvenligi tehlikesi olan ve Van depremini yasayan ögretmenlerin de yer degisikligi yapmalari saglanmalidir. Magduriyetlerin yasanmamasi için de il emri uygulamasinin mutlaka sürdürülmesi gerekmektedir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen