Haber
2013-12-05 06:44:07
İlave Eğitim-Öğretim Tazminatı Sorunu Çözülüyor

Eğitim-Bir-Sen olarak, 2013 yılı toplu sözleşme görüşmelerine taşıdığımız, alan adı değişen atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenlerinin ilave eğitim-öğretim tazminatının, Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi konusunda, Maliye Bakanlığı yetkileriyle bir çalışma gerçekleştirdik.

Toplantıya Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale katıldı. Çakırcı, Maliye Bakanlığı’nın sunduğu düzenleme taslağını genel olarak olumlu bulmakla birlikte bazı elzem değişikliklerin gerçekleştirilmesini talep etti.

2014-2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmenin eğitim hizmet koluna ilişkin 15. maddesinde, “17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvelin A/II bölümünün, Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır” hükmüne yer verilmişti.

Bu kapsamda, toplu sözleşmenin hemen akabinde 29.08.2013 tarihinde Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa başvurarak, toplu sözleşme hükmü gereği ilave eğitim-öğretim tazminatında gerekli düzenlemelerin yapılması için sendikamızın da dâhil olacağı ortak çalışmanın bir an evvel başlatılmasını istemiştik.

Girişimlerimiz neticesinde konuyla ilgili olarak Bakanlıkça hazırlanan taslak düzenlemeyi, Maliye Bakanlığı yetkileri ile birlikte müzakere ettik. Bakanlık taslağına göre, Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda değişen alan adları ve yeni oluşturulan alanlar dikkate alınarak, önerilerimiz çerçevesinde tazminata dair Bakanlar Kurulu Kararı eki cetvelde alan adları bütünüyle değiştirilecek. Yine karara ekli, ilave eğitim-öğretim tazminatı yapılmasını gerektirir okul adlarının, tüm mesleki ve teknik eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi de sağlanacak.

Mevcut metinde ve taslak metinde de yer alan, “Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat ödenmez” ibaresinin çıkartılmasını da talep ettik. Zira bu durum, karara ekli (V) sayılı Cetvelde ismi geçmeyen bir kısım eğitim kurumlarında görev yapanlara, bu tazminatın ödenememesine neden olacaktır.

Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alan adlarının değiştirilmesi halinde, alanları değişenlere yeni alanları, alan adları değişenlere eski alanları dikkate alınarak ödeme yapılması gerektiğini; aksi halde Talim ve Terbiye Kurulu kararları neticesi alan adları kararda yer almayanların mağduriyetlerine sebebiyet verileceğini de dile getirdik.

Müzakereler neticesinde ortaya çıkan, Bakanlığın ve sendikamızın görüşlerini içeren çalışma, Başbakanlığa sevk edilecek. Akabinde 2006/10344 sayılı Zam ve Tazminatlar Kararnamesi’nin ilave eğitim-öğretim tazminatına ilişkin bölümünde değişiklik gerçekleştirilecek. Bu sayede yüzlerce meslek dersi öğretmeninin ilave eğitim-öğretim tazminatından doğan mağduriyeti de giderilmiş olacak. 

Karar Taslağını Görmek İçin Tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen