Haber
2012-04-30 07:30:29
Ilk Toplu Sözlesme Maratonu Basladi

Milyonlarca kamu çalisani, emeklisi ve ailelerinin merakla bekledigi toplu sözlesme görüsmeleri, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nda basladi. Kamu Görevlileri Sendikalari Heyeti Baskani olarak konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kamu çalisanlarinin taleplerinin karsilanmasi gerektigini söyledi.

Toplantinin açilisinda konusan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, toplu sözlesme görüsmelerinin ilk toplantisini yaptiklarini belirterek, “Bugün kamu görevlileri sendikaciligi ve çalisma hayati açisindan tarihi bir gün yasamaktayiz. Çünkü kamu görevlileri sendikaciliginda ilk kez toplu sözlesme görüsmesi yapilmaktadir. Bu tarihi günün, 2009 yilinda hükümetimiz tarafindan Emek ve Dayanisma Günü ilan edilen 1 Mayis’in hemen arefesinde gelmesi de ayrica sevindiricidir” dedi.

Kamu Görevlileri Sendikalari Heyeti Baskani olarak konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, referandumun önemli bir dönüm noktasi oldugunu ifade ederek, “Referandumla toplu sözlesmeye adim attik. Ancak yasal düzenleme bir türlü gerçeklesmedi. Gecikmenin sorumlusu memurlar ve sendikalar degildir. Toplu sözlesmenin gecikmesinin stres ve sikintisini yasadik. Sayin bakanla birçok konuda çalistik, anlastik. 3 ay sonra ayni noktaya geldik. Hizmet kolu toplu sözlesmesinde, burada anlasmisken, basa döndük. Bunun gibi gecikmeler de yasadik. Gecikmeden kaynaklanan kayiplar mutlaka telafi edilmelidir. Siyasi irade ve bürokrasi, toplu görüsme ve toplu sözlesme arasindaki farki idrak etmis bir sekilde toplu sözlesme sürecine katki saglamalidir” seklinde konustu.

Bazi bakanlarin, Türkiye’nin sürekli büyüdügü, ekonomide dünyanin kutup yildizi oldugu yönünde demeçler verdigini hatirlatan Gündogdu, bu muhtesem tabloda kamu görevlilerinin emegi ve katkisina dikkat çekti. Büyümede ikinci olan Türkiye’deki kamu çalisanlarinin ekonomik yönden ikinci olamasa bile ilk 5’e girmesi gerektigini dile getiren Gündogdu, “16 milyon insanimizi ilgilendiren bu masanin amaci, bu insanlarimiz için iyi sonuçlar çikarmaktir. Üç hafta önce açiklanan tesvik paketi ile sermayenin motivasyonu yükseltildi. Birçok kalemde sermayenin gider kalemleri azaltildi. Bu her azalis, gelir hanesinde artis demektir. Kamu görevlileri de bu ülkenin temel direkleri ve emek verenleridir. Kamu görevlilerine verilecek artis, dogrudan piyasaya yansiyacaktir” dedi.

Bütçe disiplinleri açisindan bakarak, kamu çalisanlarina yapilacak zam konusunda ‘vergi tehdidi’ üretenlerin tehlikeli bir strateji izlediklerini kaydeden Ahmet Gündogdu, “Kamunun bütün kaynaklarini kamu görevlilerine isteyecek kadar aç gözlü olmadigimizi belirtirken, tamaminin sermayeye verilmesine de kayitsiz kalmayacagiz” ifadelerini kullandi.

Tekliflerine bakildiginda, ‘bütçeden en büyük payi biz alalim’ anlayisinin olmadiginin görüldügünü vurgulayan Gündogdu, toplu sözlesme masasinin konusuna yönelik degerlendirmelerde de bulundu. Gündogdu, “Kamu çalisanlarini ilgilendiren her sey toplu sözlesme masasinin konusudur. Kamu görevlilerini, insan hakki ile ekmek arasinda tercih yapmaya zorlayan bütün konular toplu sözlesme masasinin konusu olmalidir. Insan onuru ile çalisma sartlari arasindaki tercih gerektiren her sey, toplu sözlesme masasinin konusudur. Biz, tekliflerimizi özgürce sunduk. Kamu isveren heyetinin taleplere bakisi, onlarin özgürce bakislarini ortaya koyacaktir” diye konustu.

Bir hafta önce tekliflerini Devlet Personel Baskanligi’na sunduklarini hatirlatan Gündogdu, kamu isveren heyetinin de, ilk toplantiya kendi teklifleri ile gelmemislerse bile, bir sonraki toplantiya mutlaka tekliflerini getirmelerini beklediklerini kaydetti. Konfederasyonlarin mali taleplerinin farkli olabilecegine dikkat çeken Ahmet Gündogdu, her konfederasyon veya sendikanin kendi temel degerleri açisindan önceliklerini farkli sekilde sunmasinin bir çeliski olmadigini söyledi.

‘Ek ödeme kapandi’ yönünde beyanlarda bulunuldugunu belirten Gündogdu, 666 sayili KHK’nin esitligi saglamadigini, çalisma barisini bozdugunu ifade ederek, bazi üst düzey kamu çalisanlarina 772 TL’ye varan artis yapilirken, ögretmen, ögretim elemani, din görevlisi gibi kamu çalisanlarinin kapsam disi tutuldugunu anlatti. Gündogdu, ‘esit ise esit ücret’ amaciyla çikarilan kararname kapsami disinda kalan kamu çalisanlarinin magduriyetini toplu sözlesme masasinda gidereceklerini dile getirdi. Devletin, üst düzey kamu görevlilerine fabrikatör Hulusi Kentmen, kamu çalisanlarina ise Turist Ömer tarziyla yaklastigini söyleyen Gündogdu, bu yaklasimin asla tasvip edilemez oldugunu kaydetti.

2012 yili öncesi son 3 yila bakildiginda, maliye bürokrasisinin enflasyon tahmininin hiç tutmadigini hatirlatan Gündogdu, “3 yildir kamu çalisanlarina enflasyon farki ödeniyor. Fark, en az iki kati kadardir. Bu, bir hesap hatasi mi, sark kurnazligi mi, bunu da kamuoyu vicdanina birakiyorum. TÜIK verilerine göre yapilan arastirmada açlik siniri 1040, yoksulluk siniri ise 2769 TL’dir. Bunun anlami sudur: Kamu çalisanlarina ‘ya açliga dayan ya da yoksulluga sükret’ denilecektir” seklinde konustu.

Memur-Sen’in tekliflerini açiklayana kadar, siyasilerin ve bürokrasinin, dünyanin 3. büyüyen ülkesi oldugunu söylediklerini belirten Gündogdu, “Biz tekliflerimizi açikladiktan sonra, sanki Afrika ülkesiymisiz gibi açiklamalarda bulundular. Afrika ülkesi degiliz. 2011 yili büyümemiz yüzde 8,5’dir. Ona göre davranilmalidir” degerlendirmesinde bulundu.

Talepleri açiklamak için daha sonra sözü alan Memur-Sen Temsilcisi Haci Bayram Tonbul ise, son yillarda memurun alim gücünün açik bir sekilde düstügünü kaydetti. Memur maasinda yasanan bu degisimi rakamlarla anlatan Tonbul,  tespitini su örnekle açikladi: “2002 yilinda bir hizmetli aylik ve yan ödeme ayliginin brüt toplamiyla 17 gram altin alirken, bugün için bu miktar 11 grama düsmüstür. Yani memurun alim gücü de düsmüstür. Ayni yillar içerisinde en yüksek devlet memuru ayligi 287 liradan 628 TL’ye  yükselmis ama 2002 yilinda en yüksek devlet memuru ayligi ile 23 gram altin alinirken, 2012 yilinda 7,38 grama düsmüstür.”

Tonbul, daha sonra, Memur-Sen’in kamuoyuna açikladigi taleplerini tekrarladi. 

Milyonlarca Memur Adina Masaya Oturdugumuzun Farkindayiz

Ilk oturumdan sonra Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik basin mensuplarina açiklamalarda bulundular.

Bakan Çelik, 21 Mayis’ta memurlarin toplu sözlesme tutanaginin imzalanacagini, anlasma saglanamadigi takdirde hakem heyeti sürecinin baslayacagini söyledi.

Ahmet Gündogdu, ise, diger konfederasyon baskanlarinin, gündem belirlemede Memur-Sen ile Kamu Isveren Heyeti adina bakanin yetkili olmasindan dolayi rahatsizlik duymalarina anlam veremedigini kaydetti. Gündogdu, bu konudaki elestirilere su cevabi verdi:

“Yasaya göre konfederasyonlar tekliflerini Devlet Personel Baskanligi’na verdiler. Ben heyet baskaniyim. Heyet baskani olarak konusmamda Memur-Sen’in taleplerine hiç deginmedim. 4 milyon insan adina açiklama yaptim. Heyet baskanligimi tartismaya açmak isteyenlere bir cümle ile karsilik vermek istiyorum: ‘KESK burada, yasa geregi 1 hizmet kolundan dolayi var. Yetkili sendika üye sayisi 3 bin 883’tür. Kamu-Sen, 3 hizmet kolundan dolayi burada. Bu kolda toplam 58 bin 685 üyesi var. Memur-Sen 7 hizmet kolundan dolayi burada. Bunun sayisal karsiligi 465 bin 675 üyedir. Yani KESK’in 120 kati, Kamu-Sen’in 8 kati. Hizmet koluna göre heyet olusturuldu. Dolayisiyla yasa ortada iken, bu yasa adina yapilan görüsmelere baslarken, degersizlestirmeyi dogru bulmuyorum. ‘Memurlarin pazarlanmasi’ gibi bir cümle dogru degildir. Milyonlarca memur adina masaya oturdugumuzun bilincindeyiz. Bundan hiç kimsenin süphesi olmasin. Ama birileri de korkularini agizlarina bol gelen cümlelerle yansitmasin. Bu saglikli bir sey degil. Biz 4 milyon memur adina sorumlulugumuzun farkindayiz. Yasaya ya uyulur ya da reddedilir. ‘Masaya kuzu kuzu oturacagim ama yasaya hayir diyorum’ demek olmaz. Dogrusu, hizmet kolunda oldugu gibi, yetkili konfederasyonlar olmaliydi. Arkadaslarin masada oturma özlemini karsilamak için onlara teklif sunma hakki verilmistir. Ama imza yetkisi sorumluluk ve itiraz yetkisi yasada bellidir. Bunu da kamu çalisanlari vermistir. Kamu çalisanlarinin verdigi yetkiyi tartismaya açmayiz. Ama bir eksiklik olursa, o zaman ‘Memur-Sen temsil edemedi, bize üye olun’ derler, kendilerince hakli bir sebep bulmus olurlar. Ama açik çek veriyorum ki, onlara bu hakli gerekçeyi asla olusturmayacagiz.” 

Kamu Isveren Heyeti’ni Zam Teklifiyle Bekliyoruz

Basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Gündogdu, toplu sözlesme görüsmeleri kapsaminda kurulan komisyonlarin toplanma günlerinin belli oldugunu açikladi. Gündogdu, “Bu komisyonlarda ilgili bakanliklarin yetkililerinin de var olmasiyla daha verimli hale gelmesini bekliyoruz. Baslangiç iyi oldu, insallah sonu hayir olur. Türkiye’nin büyümesi memur maaslarina yansir, insallah enflasyonu ezen bir sonuç aliriz” diye konustu.

Bakan Çelik’in memurlara yapilacak zamma iliskin bir rakam telaffuz edip etmediginin sorulmasi üzerine Gündogdu, “Su ana kadar bir teklif önerisi yok. Bundan sonraki genel toplu sözlesmenin görüsülecegi ilk güne teklifle gelinilmesi israrimizi, teklifimizi yineledik. Biz bir hafta önce vermistik teklifleri, bundan sonraki masaya teklifle gelinirse, müzakere ve pazarlik anlamli olur. Toplu görüsme sürecinde oldugu gibi, teklifin son güne kalmasi, toplu pazarlik olmaz ya da toplu pazarlik anlayisina uymaz” cevabini verdi.

Gündogdu, Kamu Isveren Heyeti’nin 9 Mayis’ta zam teklifiyle masaya gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer ve Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, toplu sözlesme görüsmelerine, egitim hizmet kolu çalisanlarinin genel yetkili sendikasi olarak sendikamiz adina katildilar. 

Toplu Sözlesme Gündemi

2 Mayis 2012: Yerel Yönetim Hizmet Kolu-Diyanet ve Vakif Hizmet Kolu komisyonlarini çalismalari.

3 Mayis 2012: Egitim Ögretim ve  Bilim Hizmet Kolu-Kültür ve Sanat Hizmet Kolu komisyonlarin çalismalari.

4 Mayis 2012: Ulastirma Hizmet Kolu-Basin Yayin ve Iletisim Hizmet Kolu komisyonlarinin çalismalari.

5 Mayis 2012: Saglik ve Sosyal Hizmet Kolu-Büro Bankacilik Sigortacilik Hizmet Kolu komisyonlarinin çalismalari.

7 Mayis 2012: Tarim ve Ormancilik Hizmet Kolu-Bayindirlik Insaat Köy Hizmet Kolu Enerji Sanayi ve Madencilik Hizmet Kolu komisyonlari çalismalari.

8 Mayis 2012: Hizmet kollarinin tekliflerinin ve komisyonlarin çalismalarinin degerlendirilmesi.

9 Mayis 2012: Hizmet kollarinin tekliflerinin degerlendirilmesi ve komisyonlarin çalismalarinin degerlendirilmesi.

14 Mayis 2012: Kamu görevlilerinin geneline iliskin tekliflerin degerlendirilmesi.

16 Mayis 2012: Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarina iliskin tekliflerin ve ilgili komisyonlarin çalismalarinin degerlendirilmesi.

17 Mayis 2012: Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarina iliskin tekliflerin degerlendirilmesi.

21 Mayis 2012: Toplu Sözlesme veya toplanti tutanaklarinin imzalanmasi. 


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen