Haber
2013-09-07 07:42:51
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmelikleri Değişti

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Bakanlıkça yapılacak “merkezi sistem ortak sınavlarının” ne şekilde yapılacağına ilişkin hükümlerde ve Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminin işleyişi hakkında İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği de yeniden düzenlenmiş olup kapsamı genişletilerek; Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliği, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı İmam Hatip Liseleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda anılan 11 yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî ve özel örgün ortaöğretim kurumlarının eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile birlikte Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî ve özel örgün ortaöğretim kurumlarının eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişine ilişkin usul ve esasları tek bir çatı altında toplanmış oldu.

7 Eylül 2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile birlikte;

-Sınavla öğrenci alan ve sınavsız öğrenci alan okullar bazında türlerine göre şube öğrenci sayıları belirlenmiş ve sınavsız öğrenci alan okulların şubedeki öğrenci sayısının 40’ı aşamayacağı, sınavla öğrenci alan okullardan, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinin bir şubeye alınacak öğrenci sayısının 30’u; diğer okullarda ise 34’ü aşamayacağı şeklinde değişiklik yapılmıştır.

-Yürürlükten kaldırılan 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 45 dakika olarak belirlenen bir ders saati süresi 40 dakika olarak belirlenmiştir.

-Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanın belirlenmesi ve yerleştirmeyle ilgili usul ve esasların yönergeyle belirleneceği ve ortaöğretim kurumlarına geçişle ilgili başvuru, tercih, yerleştirme ve kayıtlara ilişkin açıklamaların ise elektronik ortamda Bakanlıkça her yıl yayımlanacak kılavuz ve/veya kılavuzlarda belirtileceği ifade edilmiştir.

-Ortaöğretim kurumlarının kayıt kabul işlemleri ile nakil geçişlerinin ne şekilde yapılacağı ayrıntılı olarak belirlenmiştir.

-Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrencilerin, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacağı hüküm altına alınmış ve öğrenci velisinin öğrencinin devamsızlık sürecinden nasıl ve ne şekilde bilgilendirileceğine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

-Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde proje ve performans ödevlerinin ağırlığı ön plana çıkarılmıştır.

-Öğrencilerin ders yılı sonundaki başarı puan değeri 45’ten 50’ye yükseltilmiştir.

-Şehit ve gazi çocuklarının kayıt ve nakillerine ilişkin iş ve işlemlere düzenleme getirilmiştir.

-Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabileceği belirtilmiştir.

-Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alanların üstün başarı belgesi ile ödüllendirilerek bu öğrencilerin okulun iftihar listesinde yer verilmesi yönünde düzenleme getirilmiştir.

-Öğrencinin sınav notlarına ne şekilde itirazda bulunabileceğine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

-Diploma harcı uygulamasına son verilmiştir.

-Mescit, kütüphane, kitaplık, laboratuar ve benzeri eğitim ortamları ve uygulama çalışmalarında kazanılacak bilgi ve becerilerin okulun amaçlarına ve öğretim programlarındaki ilkelere uygun olarak kullanılmasını sağlama, ortaöğretim kurumları müdürlerinin görevleri arasında sayılmıştır.

-Daha önce ilköğretim kurumları ile özel eğitim kurumlarında uygulanmakta olan mesleki çalışma, tüm ortaöğretim kurumlarında yapılacak şekilde yaygınlaştırılmıştır. 

 

Değişen yönetmelikler için tıklayınız

ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen