Haber
2009-02-25 06:18:47
ILKSAN Bildiginiz Gibi!

239 bin egitim çalisanini ilgilendiren, yillarca yanlis yönetilen, üyelerinin emegi çarçur edilen, adi yolsuzluklarla anilan, bütün isletmeleri zarar eden ILKSAN’in 6. Dönem 1. Olagan Genel Kurulu, 21-22 Subat 2009 tarihleri arasinda gözden irak, kamuoyu ve basindan habersiz bir sekilde Alanya Ananas Otel’de yapildi.

ILKSAN konusunda çesitli arastirmalari olan Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, delegelerin, ILKSAN üyelerinin hak ve menfaatlerine sahip çikacak bir anlayista olmasi adina duyarlilik olusturmak için sendikamizin görüs ve önerilerini Genel Kurul’a sunmak üzere toplantiya katildi.

Kongre, bilinçli veya beceriksizliklerden dolayi yasalarin öngördügü çalismalar yapilmadan basladi. Mesela bunun en somut örnegi, 2008 faaliyet raporu yasal sürecinde ya da hiç delegelere ulastirilmamis, Sivas delegelerinde oldugu gibi, il delegelerinin seçiminde ana tüzük ve yönetmelikler ihlal edilmistir.

Bunlarla beraber 2008 faaliyet ve denetleme kurulu raporlari gerçekleri yansitmaktan uzaktir. ILKSAN tarafindan kurulmus De-Ha AS ve subelerinin son üç yillik zarari 1.112.390 TL’dir. ILKSAN’in gayrimenkulleri verimli degerlendirilememekte, sürekli zarar etmektedir.

2003 yilinda 11 milyon TL deger biçilen Ankara Yenikent’teki 250 bin metrekarelik ILKSAN arsasi 2004 yilinda 6 milyon TL’ye TOKI’ye devredilerek, ILKSAN 5 milyon TL zarara ugratilmistir.

Yine Istanbul Pendik’teki bir arsanin 2.5 milyon TL’lik avukat ücreti, çesitli suistimallerle yargiya tasinmis, yasal faiziyle birlikte söz konusu avukatlik ücreti 20 milyon TL’ye ulasmistir.

Beceriksizliklerle ILKSAN’in 10 milyonlarca lirasini çarçur edenler, bu beceriksizliklerinin faturasini ILKSAN üyelerine çikarmakta, brans degistiren ve kurum degisikligi ile ILKSAN’a üyelikleri sona eren egitim çalisanlarinin, 36 aydan daha az aidat ödedikleri gerekçesiyle haklari gasp edilmektedir.

Genel Kurul Yöneticilere Kiyak Geçmistir 

ILKSAN’in bu son Genel Kurulu’nda da ögretmenlerin menfaatine olabilecek hiçbir karar alinmamis, buna karsin Genel Kurul’da; Yönetim Kurulu Baskanligini yürüten Baskanin maasi brüt asgari ücretin 7 kati, Yönetim Kurulu üyelerinin 4 kati, Denetleme Kurulu üyelerinin 3 kati olmasi, Türk Egitim-Sen üyesi delegeler tarafindan önerilmis ve üyemiz olan delegelerin karsi oyuna ragmen kabul edilmistir. Ayrica oturum basina 10 TL ücret ödenmesi de karara baglanmistir. Günde birkaç oturum düsünüldügünde, bu rakam ciddi bir yekûn olusturacaktir.

 

Genel Kurul’da ILKSAN’a ait sirketlerin zarar ettigi görülmesine ragmen,  yeni sirketler kurma yetkisi Yönetim Kurulu’na verilmistir.

 

ILKSAN’in gidisatina iliskin ILSIS ortaminda bir memnuniyet anketi yapilmasi, ILKSAN üyeliginin zorunlu olmaktan çikarilmasi ve Yönetim Kurulu’na ödenecek maaslarin fazla olup yeniden degerlendirilmesi için verilen önergeler de malum sendika üyesi delegelerce reddedilmistir.

 

ILKSAN’in tasinir ve tasinmaz yaklasik 450 milyon TL mal varligi bulunmaktadir. Bugün ILKSAN’dan üyelerinin alacaklarinin bedeli yaklasik olarak 1.5 milyar TL’dir. Sürekli zarar ettigi düsünüldügünde, bu rakamlar, geçen her günün üyelerin aleyhine isledigini ortaya koymaktadir.

 

Tabi bu rakamlar ve yasananlar bir seyi daha açik seçik göstermistir; ögretmenin aleyhine olacak bu düzenlemeleri destekleyen ‘bir sendika üyesi delegeler’ ve bu kadar elestiriye, uyariya, ögretmenlerin aleyhine olacak gelismelere kulak tikayan ILKSAN Yönetimi’ne ve anlayisina övgüler düzen ‘bir sendika genel baskani’ vardir.

 

ILKSAN Genel Kurulu’nda yasananlar, ögretmenin yaninda duranlarla ögretmenin karsisinda duranlari, ögretmen oldugunu unutup holding patronu olmaya çalisanlari gözler önüne sermistir.

 

ILKSAN’in üstlendigi misyonu kaybettigine inaniyoruz. Zor sartlarda çalisan ögretmenlerimizin her ay maaslarindan yüzde 2 oraninda alinan zorunlu aidatlar heba edilmektedir. ILKSAN, gelisme ve büyümeye açik yönetimden uzaktir. Keyfi yönetilmeye devam edilmektedir. Bu zihniyet ile kusatici, cesur ve kararli bir yönetim sergilenmesi beklenemez.

 

ILKSAN, iktisadi gücünü üretimden degil, ranttan alan bir müesseseye dönüstürülmüstür. Yakinda emeklilerine hiçbir ödenek veremeyecek duruma gelecek ve göreve yeni baslayan genç egitimcilerin de daha büyük zararlar görmelerine sebep olacaktir. Yillardir zarar batagina saplanmis, islahi mümkün olmayan, adi ‘verdimse ben verdim’ diye peskes çekilen arsalariyla anilan ILKSAN’in bir an önce feshedilme süreci baslatilarak, daha fazla zarar etmemesi ve üyelerinin magdur edilmemesi saglanmalidir.

 

Bu kurumun feshedilmesini ve üyesi olan egitim çalisanlarini magdur etmeden paylarinin tek seferde dagitilmasini istiyoruz. Bu ödemeler, Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nde emeklilik yardiminin ödenmesine esas olan hükümler çerçevesinde yapilmalidir.

 

ILKSAN Kongresi’nde yukarida ifade ettigimiz yanlis ve eksikleri dile getirmek için kürsüye çikan Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci’nin, ILKSAN’i mafyavari bir yapiya büründüren ne idügü belirsiz kisileri kongre salonuna alan ve yillardir burayi sömüren kisilerce konusmasi sabote edilerek, gergin bir ortamin olusmasina sebep olunmustur. Ayrica daha önceki kongrelerde oldugu gibi ayni zihniyet tarafindan egitimciye yakismayan davranislar sergilenerek, ögretmenlerin imaji kamuoyunda zedelenmeye devam edilmektedir.

 

Ancak su unutulmamalidir ki, kongrede yolsuzluklarini, beceriksizliklerini mafyavari yöntemlerle kamuoyundan gizleyenler bundan sonra atacaklari her adimda, yapacaklari her yanlista Egitim-Bir-Sen’i enselerinde hissedeceklerdir. Yolsuzluklarini örtmeye, kabakâgit badigartlari engel olamayacaktir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen