Haber
2012-03-13 06:29:46
ILKSAN Çirpindikça Batiyor!

Huylu huyundan vazgeçmiyor. Egitim-Bir-Sen olarak rakamlarla, belgelerle sordugumuz sorulara yine ILKSAN’dan cevap gelmedi.  Her zaman oldugu gibi sorularimizi teget geçerek cevap veriyormus numarasi yapiyor. Ilgili ilgisiz kelimelerle laf kalabaligi yapip topu taca atiyorlar. Verecek cevaplari olmadigini bildigimiz için her defasinda israrla sormaya devam ediyoruz. Çünkü biz cevabi içinde soru soruyoruz.

ILKSAN’i yöneten zihniyet sandik yönetimini de isletme yönetimini de bilmiyor. Bildigi tek sey sorularimiza cevap verirmis gibi yapip cevap vermemektir. Ama gözden kaçirdiklari bir sey var o da mizragin çuvala sigmadigidir. Yanlis yapanlar, yapilan yanlislari gizleyenler, çesitli kalem oyunlari ile illüzyona basvuranlar, yanlisliklari üstün körü denetim raporlari ile aklayanlarin hepsi adalet önünde tek tek hesabini vereceklerdir. Bunu çok iyi bilen ILKSAN yöneticilerinin telasini ve onlari oraya tasiyan malum sendikanin tedirginligini anliyoruz.

ILKSAN Yönetim Kurulu Baskani bu sene Antalya’da yapilan Türk Egitim Sen’in il ve ilçe temsilcileri toplantisinda 1996 yilindan bu yana en ufak bir yanlislik yapilmamistir diyerek show yapmaktaydi.  Ayni baskan neden simdi agiz degistirerek olaylara geçmiste yasandi demektedir. Biz nedeni söyleyelim. Bir tarafta Türk-Egitim-Sen’li üyelere mesaj verip, sirin gözüküp yeniden seçilmeye çalismakta diger taraftan biz yanlis yapmadik eski Türk Egitim-Sen’liler yapti diyerek soracagimiz hesaptan kendini kurtarmaya çalismaktadir.

274 bin ILKSAN üyesi adina bir tek istegimiz var. O da sorularimiza uzatmadan çarpitmadan net cevap vermeleridir.

ILKSAN Çeliskiler Içerisinde
ILKSAN’in iyi mi kötü mü yönetildigi konusunda aslinda kendi kafalari karismis vaziyettedir. ILKSAN’in çok iyi yönetildigini iddia edenler ortaya koydugumuz gerçekler karsisinda yönetim kurulunda dört bakanlik görevlisi var diyerek kötü yönetimi kabul etmektedirler. Bütün suçu bakanlik görevlilerine atanlar o yöneticilerin neden Türk Egitim Sen’li delegelerce seçildigini izah etmelidir.

Gece Bekçisi Meselesi…
Biz Sandik yöneticilerinin hatali karari ile sandik binasinda uygunsuz davranista bulunan gece bekçisine ödenen tazminati sormustuk.

ILKSAN olayin geçmiste yasandigini, tazminat kararini mahkeme verdigini söyleyerek, aslinda bizi teyit etmektedir.   Biz zaten tazminat kararini mahkeme vermedi dememistik. Biz Mahkeme neden ILKSAN’i bekçiye tazminat ödemeye mahkûm etmistir? Diye sormustuk. Siz hangi hatayi yaptiniz da suç isleyen bir personelinize ögretmenlerin alin terinden bir de tazminat ödediniz. Eger ILKSAN’in yüregi varsa mahkeme kararlarini açiklar. Mahkeme kararinda gerçekler bütün çiplakligi ile görülecektir. Gece bekçisi tazminat alsin diye islemlerde yaptiginiz usulsüzlükken olmasin?

TOKI Meselesi…
Her zaman oldugu gibi ILKSAN yönetimi gereksiz laf kalabaliklari ve hedef saptirmalarla kendini bu isten siyirmaya çalismaktadir. Bu meselenin deve misali dogru bir tarafi yoktur. Onlarca deger tespitinden bahsedenler neden en düsük degere yakin rakama verdiklerini, neden ortalama rakamin altinda bir degere verildigini, neden kurumun zararlarini tazmin edilmedigini, neden ögretmenlere 2788 konuttan sadece 963’ün satilabildigini izah etmeliler.  Aslinda cevaplari bile her seyi açikliyor. ILKSAN’in nasil yönetildigi konusunda fazla izahata gerek var mi?

Her sey bir tarafa Sendikamizin bilgi edinme yoluyla istedigi sözlesme metnini vermekten kaçinmalari bile her seyi açiklamiyor mu?

ILKSAN yöneticileri sunu iyi bilinmelidir ki yanlisi yapan kim olursa olsun biz üzerine gidecegiz. ILKSAN yöneticileri, bir protokol veya açilis yapilirken Bakanin onur tanigi olarak katilmis olmasini ticari beceriksizligini örtmeye araç olarak kullanacak kadar yalpalamaya baslamissa bu durum ILKSAN’in daha da içler acisi halde oldugunu teyit eder.  TOKI’nin bir ticari kurulus olarak kendi kurumun menfaatini esas alip konut yapmasi kadar dogal bir sey olamazdi. Oysa biz burada TOKI’nin kendi kurumu açidan neden bu kadar uygun sartlar da konut ürettigini ve TOKI’yi kara geçirdigini degil. ILKSAN’inin neden üyelerin menfaatini koruyamadiginin hesabini soruyoruz. Burada ticari faaliyetlere soyunan sandik yöneticilerinin ticari becerileri ortaya çikmaktadir.

Bizim sorularimiza sinirlenenlere tekrar soruyoruz. 6 Milyon TL’ye yaptirilan Is Merkezi ihalelere çikildigi halde iki yildir satilamamistir. Satilamadigi bir kenara kiraya bile verilememistir. Burada eni sonu hesap edilmis ticari yatirimdan söz edilebilir mi? Kaldi ki is merkezinin geç teslim edilmesine iliskin tazminat öngören hüküm de konulmamistir. Iki yil geç teslim edilmesine ragmen neden tazminat davasi iki yil boyunca açilmadi? 6 Milyon TL’lik is merkezinin bos durmasindan dolayi ILKSAN’in zarari ne kadardir? Binlerce TL’lik bu zararin sorumlusu kimdir? Bunun tahsili yoluna neden gidilmemistir?

Arsa Meselesi…
Bu konuda ILKSAN’in verdigi cevaba ancak kargalar güler. Birçoguna 30 yildan fazla süredir sahip olundugu halde; arsalara 16 yillik Türk Egitim Sen döneminde tek bir çivinin çakilmadigi kendilerin verdikleri cevaplardan da anlasilmaktadir. 16 yildir hiçbir sey katmayanlar halen çalismalar devam ediyor diyerek üyeleri kandirmaya devam ediyorlar.

Resmi kayitlarda 119 bin TL görülen arsaya Türk Egitim Sen  ‘milyar TL’ deger biçiyor. Anlasilan Türk Egitim Sen gerçekleri gizlemekte ILKSAN’i aratmiyor. Resmi rakamlarla Türk Egitim Sen’in ifade ettigi rakam arasindaki fark neredeyse 1000 kat.  Bu üyelerle dalga geçmekten baska bir sey degildir.

Kar Ettigi Söylenen Sirketler Neden Kapatilmistir?
ILKSAN yöneticileri DE-HA AS’nin kar ettigi söylüyorlar. Hazirlanan 2008 faaliyet raporuna bakilirsa kar zarar durumu görülür. Madem bu kadar karli bir sirketti. Neden DE-HA A.S’ nin bir istiraki olan A-D Turizm faaliyetlerine son vermistir. 2008 faaliyet raporuna göre DEHA A.S subelerinin üç yillik zarari 1 milyon 122 bin TL degil midir?

Muhasebe Kayitlari Ile Oynandigini, Hazirlattiklari Raporlar Söylüyor
ILKSAN cevabinda ne diyor “Sirketlerin muhasebe kayitlari ile oynandigi iddiasi ile ilgili kurum nezdinde herhangi bir bilgi ve belgeye ulasilamamistir.” Peki, denetleme kurulu raporu ne diyor “Kurumun 2005'te 5,8 milyon TL zarar ettigi, Ulus Ögretmenevi'nin aslinda zarar ettigi, gece bekçisinin bir kadinla idare binasinda gönül eglendirmesinin cezalandirilmadigi, DE-HA A.S.'nin tasfiyesinin gerektigi, muhasebe kayitlariyla oynandigi...”  daha fazlasini saymaya gerek var mi?

ILKSAN Yönetimi 2011 Genel Kurul Video Kayitlarini Kamuoyu Ile Paylassin
2009–2010 yillarinda verdigimiz ‘üyelik gönüllülük esasina göre olsun’ önergemiz Türk Egitim Sen’li delegeler tarafindan reddedilmistir.  2011 yilinda üç sendikanin delegeleri ortak bir önerge için bir araya gelmistir. Türk Egitim Sen’li delegeler Egitim-Bir-Sen ve Egitim Sen’in ‘üyelik gönüllülük esasina göre olsun’ önergesini reddederek “bir sene bekleyelim; sandigin mali aktüeryasi yapilsin, çikacak mali durum raporuna göre karar alinsin” seklinde bir önergeyi destekleyerek ipe un sermislerdir.  Hal böyleyken, bu durumu gönüllü üyeligi destekledik diye sunmanin gerçekle alakasi olabilir mi? Mikrofonlara gönüllü üyelige karsi degiliz deyip sonradan ipe un serenlerin kim oldugunu genel kurul video kayitlarini izleyenler rahatlikla görebilecektir.

Velhasil cevaplardan anlasilacagi üzere ILKSAN yönetimi artik malum sendikanin 1996 yilindan bu yana yaptigi her seyi sahiplenmekten vazgeçmis durumdadir. Bizce de dogruyu yapmistir. Simdi ILKSAN’a düsen yeni bir sorumluluk daha var. Sorularimiza cevap vermek yerine topu taç atmaktan, bakanligi, sendikalari, hükümeti mahkemeleri vs. suçlamaktan vazgeçip sorumlulugu üzerine almaktadir. ILKSAN yönetimi kendine güveniyorsa 1996 yilindan bu yana bütün faaliyet raporlari bilhassa denetleme raporlarini (özellikle 2005 ve 2006) sitesinden yayinlar. Ancak bunu yapamayacaklarini biz biliyoruz.

Degerli ILKSAN Üyeleri,
2012 yilinda yapilacak ILKSAN seçimleri alin terinizi heba edenlerden hesap sormak için önemli bir firsattir. Sandiga gidilmeli, ILKSAN yöneticilerine hesap sormak ve zorunlu üyelige hayir demek için Egitim-Bir-Sen’e destek olunmalidir. Egitim-Bir-Sen olarak ILKSAN’i hak sahiplerinin hakkini koruyacak sekilde tasfiye etmeye kararliyiz.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen