Haber
2013-05-25 07:39:43
İLKSAN Yönetimi Sendikamızı Ziyaret Etti

İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, beraberindeki heyetle birlikte Eğitim-Bir-Sen’i ziyaret etti.Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Genel Başkan yardımcıları Murat Bilgin, Ali Yalçın ve Ramazan Çakırcı ile görüşen Yılmaz, 27-28 Nisan 2013’te gerçekleştirilen İLKSAN Genel Kurulu esnasında gündeme gelen şerhli denetleme raporu ve tartışmalara konu olan faaliyet raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, genel kurulda yapılan tartışmaların odağındaki şerhli denetleme raporunun iyi niyetten yoksun olarak hazırlanmış bir rapor olduğunu ifade ederek, muadili sandıkların denetleme raporlarıyla arasındaki farklara dikkat çekti. İLKSAN raporunun, sandığın ‘kamu kuruluşu mu, sandık mı’ ayrımında kamu kuruluşu mantığı üzerinden hazırlandığını belirten Yılmaz, “Ortaya konulan yaklaşım doğru değil. Geçmişte İLKSAN kayyuma devredilmişti. Hangi kamu kuruluşu kayyuma devrediliyor, örnek verebilir miyiz” diyerek, temel ayrım ortaya konulmadan sergilenen yaklaşımların İLKSAN’ı sıkıntıya sokmaya devam edeceğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı’nın, “Genel kurul öncesi faaliyet raporu delegasyona zamanında gönderilmedi. Üzerinde sağlıklı müzakereler yapılma fırsatı verilmedi. Bu durum, yapılan genel kurulun iptal sebebidir. Delegasyonun en az 15 gün önce faaliyet raporunu alma hakkı var. Bu şerhli denetleme raporu, akıllarda soru işareti bıraktı ve iptali için dilekçelere kapı araladı” sözleri üzerine, Tuncer Yılmaz, raporun gecikmesinin nedeninin, denetleme kurulu raporunun zamanında teslim edilmemesinden, denetleme kurulu üyeleri arasında yaşanan çelişkiden kaynaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“İlk rapor, şerhi düşen Denetleme Kurulu Üyesi Sinan Çakır tarafından hazırlanmış ve hacim olarak bir kitaptan daha fazladır. Ekindeki muhteviyatı ile birlikte klasörler dolusu evrak söz konusudur. Bu rapor, diğer denetleme kurulu üyeleri tarafından okunmadan imzalanmıştır. Diğer iki denetleme kurulu üyesi daha sonra raporu incelediklerinde adeta isyan etmişlerdir. Bunun üzerine birkaç sayfalık özet bir rapor hazırlamışlardır. Fakat bu yeni raporu Denetleme Kurulu Üyesi Sinan Çakır imzalamamış ve şerh düşmüştür. Faaliyet ve denetleme raporlarının delegeye zamanında gönderilememesinin nedeni budur. Rapor bize teslim edildikten sonra baskı için ihale sürecine neredeyse yeterli zaman kalmamıştı. İhale süresi ve matbaa aşaması gecikmeye neden olmuştur. Bunun üzerine 5 gün önce PDF olarak delegelere internetten şifreli olarak ulaştırılmaya çalışılmıştır. Art niyet asla söz konusu değildir.”

Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, İLKSAN’ın üyelerine kazandıran bir sandık olması için mücadele verdiklerini dile getirerek, “Genel kurulda da aynı konuya vurgu yaptık. 20 yıl aidat ödeyen kişiye iade yaparken, 1993 yılı için kesilen aidatların karşılığında bugün 50 kuruş veriliyorsa, burada haksızlık vardır demektir. İLKSAN’ı sendikal tartışmaların argümanı yapmanın ve restleşmelere taşımanın kimseye faydası yok. Biz İLKSAN yönetiminin kişilik haklarına saygılı davranıyor ve kimseye karşı ilahi adalette borçlu çıkmak istemiyoruz. Fakat faaliyet raporu ve kâr-zarar bilançoları yönetsel eleştiri hakkımızı kullanmamızı engellemiyor. Biz kimsenin birikimi ve umudu heba olmasın diyoruz. Genel kurulda gerekli eleştirileri yaptık. Bazı delegelerimiz ‘biz onay memuru değiliz. Faaliyet ve denetleme raporlarını incelememize bile fırsat verilmedi. Otele geldiğimizde elimize tutuşturuldu’ diye genel kurulun ötelenmesi ve gerekli inceleme süreleri verildikten sonra yeniden toplanması için itiraz dilekçeleri verdiler. Bu doğal bir haktır. Fakat kongre yenilenmesinin İLKSAN’a 130 bin liraya mal olacağını biliyoruz. Bu konuyu Genel Yönetim Kurulumuzda tartıştık. Sizlerin sendikamızla görüşme ve tartışma konularıyla ilgili bilgilendirme yapma talebinizi olumlu karşıladık. Söylenen sözlerin ve yaşanan sürecin yeteri kadar öğretici olduğunu düşünüyoruz. İLKSAN’a yeniden bir masrafa yol açmamak için genel kurulun yenilenmesi talebiyle dava açmamaya karar verdik” dedi.

Ramazan Çakırcı, ‘genel kurulun iptali ile ilgili açılacak davanın sonucu ne olur’ diye hukukçularla yaptıkları istişareler sonucu, iptal edilmeme olasılığının çok küçük bir ihtimal olduğunu gördüklerini kaydederek, “Buna rağmen ziyaret talebiniz üzerine dava açmaktan vazgeçtik. Ama bu, raporla ilgili her şey yolunda anlamı içermez. Sinan Çakır Bey’i de dinlemek gerekir. Henüz görüşme ve dinleme fırsatımız olmadı” diye konuştu.

Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, İLKSAN’a zorunlu üyeliğin kaldırılması halinde bu tartışmalardan kurtulacaklarına dikkat çekerek, “Ben branş öğretmeniyim. Sandık üyesi değilim. İyi bir sandıksa eğer bana da gönüllü üye olma hakkı verilmeli, değilse üyeye de gönüllü olarak sandık üyeliğinden çekilme fırsatı sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tuncer Yılmaz, üyelik konusunun ve zorunluluğun yasa gereği olduğunu, bunun genel yönetimin ve genel kurulun yetkisinde olmayan bir konu olduğunu belirtti.

“Zorunlu üyeliğin kaldırılması ile ilgili teklifimize Toplu Sözleşme masasından sadece mesleğe yeni atananların isterse üye olabileceği, istemezse üye olmayacağı hükmü çıktı” diyen Ali Yalçın, bu durumun, yeni atananların zorunlu üyeliğinin olmaması nedeniyle ilerde üye sayısında düşüşe neden olacağını, gelirinin yüzde 98’i üye aidatı ve faiz olan sandığın bu gün görevini 1,1 milyar açıkla yerine getirse bile ilerde üye sayısının düşmesi ile gelirlerde de yaşanacak azalma ile yolda kalacağını, akıllı yatırımlarla önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz ve beraberindeki heyete, Eğitim-Bir-Sen hatıra yarışmalarının sonuncusu olan “Ödenmiş Bedeller Unutulmasın” setini, hatıra yarışmalarının ödüllü eserlerinin biraraya getirildiği Kelebeğin Rüyası ile Dünyada ve Türkiye’de Öğretmenlik Araştırması kitaplarını hediye etti. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen