Haber
2009-04-23 07:19:08
ILKSAN’a Iki Dava Birden Açtik

239 bin egitim çalisanini ilgilendiren ILKSAN Genel Kurulu ile Sandigin Anastatüsü ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nin hukuka aykiri bölümlerinin iptal edilmesi talebiyle dava açtik.

 

21-22 Subat 2009 tarihlerinde yapilan Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi (ILKSAN) 6. Dönem 1. Olagan Genel Kurulu’nu yargiya tasidik.

 

Ankara Idare Mahkemesi’ne verdigimiz dava dilekçemizde, Genel Kurul’un, 4357 Sayili Kanun’un 11. maddesi ve Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Anastatüsü’nün 6 ve 18. maddeleri ile Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Temsilciler Kurulu Seçim Yönetmeligi’nin 6. maddesine aykiri bir sekilde yapildigi, yönetmelikte öngörülen sürelere riayet edilmedigi, bu nedenle Temsilciler Kurulu’nu olusturan üyelerin düsünce ve görüslerini ifade etmelerine gerekli zemin hazirlanmadigi gerekçeleriyle iptalini istedik.

 

Ikinci davayi ise, ILKSAN üyeliginden ayrilmak ve bugüne kadar maasindan kesilen aidatlarin tarafina iade edilmesini isteyen ancak bu talebi reddedilen bir üyemiz adina açtik.

 

Öncelikle üyemizin maasindan zorunlu olarak aidat kesilmesine temel teskil eden, 31/12/2008 tarihinde Tebligler Dergisi’nde yayimlanan Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Anastatüsü’nün hukuka aykiri maddeleriyle, yine 31/12/2008 tarihinde Tebligler Dergisi’nde yayimlanan Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Anastatüsü hükümleri uyarinca hazirlanan Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Aidat ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nin hukuka aykiri maddelerinin iptal edilmesini talep ettik.

 

Danistay’a sundugumuz dava dilekçemizde, “4357 Sayili Kanun’un 11. maddesinde sayilan görevlere atanan kisilerin isteklerine bakilmaksizin zorunlu olarak üye yapildiklari, istekleri disinda aylik ve ücretlerinden bir kisminin aidat olarak kesildigi, yine baska görevlere atanmalari üzerine Sandik’la üyeliklerinin isteklerine bakilmaksizin sona erdirildigi, konunun Anayasa ile güvenceye baglanmis mülkiyet hakkini da ilgilendirdigi dikkate alindiginda; sandiga zorla üye yapilmanin hukuka aykiri oldugu ortadadir. Hukuk devleti ilkesi geregince herkes diledigi sekilde vakif, dernek ya da yardim sandigina üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse, rizasi olmadan zorla bir sandiga üye olamaz, maasindan kesinti yapilamaz. Bu durum hukuk devletinin vatandaslarina sunmus oldugu bir teminattir. Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi’na üye olma ve üyelikten ayrilma hususlari objektif ve kesin hukuk kurallari altinda düzenlenmelidir…” ifadelerine yer vererek, ‘Gönüllü Üyelik’ esasina dayanmayan bir sistemin hukuka aykiri oldugunu, sandik üyelerinin diledigi gibi üyelikten ayrilabilmeleri gerektigini, bunun aksi uygulamalarin Anayasa’ya aykiri olduguna dikkat çektik.

 

Ayrica 4306 Sayili Kanun’un 8. maddesi ile “ilkokul” ve “ortaokul” ibaresi “ilkögretim okulu” olarak degistirildiginden, haliyle “ilkokul ögretmenligi” ve “ortaokul ögretmenleri" ifadeleri de kalkmistir. Ilkokul Ögretmeni kavrami günümüzde karsilik bulmamaktadir. Bu nedenle yeni bir düzenleme yapilincaya kadar, ilkögretim okullarinda görevli ögretmenlerin Sandiga üye olmalari konusunda yasal bir zorunluluk bulunmadigi hususuna da dava dilekçemizde yer verdik.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen