Haber
2011-02-01 06:22:29
ILKSAN’a Karsi Bir Karar Daha!

Ankara 5. Idare Mahkemesi, ILKSAN üyesi ögretmen olarak görev yaparken 19.01.2009 tarihinde sandik üyeligi sona eren üyemizin aidatlarinin geri ödenmesi istemiyle yaptigi basvurunun reddedilmesi is- leminin; hukuka aykiri oldugu gerekçesiyle iptali ile yapilan kesintinin basvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle açtigimiz davayi karara bagladi.

  

Mahkemenin verdigi kararda su ifadelere yer verildi: “Olayda dava  konusu islemde, davacinin üyelik süresinin üç yili doldurmadigindan bahisle ödenmis oldugu aidatlarin iadesinin mümkün olmadigi belirtilmis ise de, islem tarihinde yürürlükte bulunan Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Aidat ve Sosyal Yardimlar Yönetmeliginin 12. Maddesinde üyelik sürelerine bakilmaksizin üyeligi sona erenlere ödemis olduklari aidatlarin ödendigi tarihler dikkate alinarak yasal faizi ile birlikte ödeneceginin hüküm altina alindigi görüldügünden bu yönetmelik uyarinca ödenen aidatlarin davaciya iade edilmesi gerekirken reddedilmesine iliskin dava konusu islemde anilan mevzuat hükmüne uyarlik bulunmadigi sonuç ve kanaatine varilmistir. Öte yandan, Anayasanin 125. maddesi hükmü uyarinca idarenin hukuka aykiri isleminden dolayi davacinin yoksun kaldigi aidat toplaminin ödenmesi gerekmektedir.”

 

Her ne kadar ILKSAN Genel Müdürlügü’ nce “10.02.2011 tarihinden önceki aidat iadesi islemlerinde; islemin dogdugu anda ve yürürlükte bulunan Aidat ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligine göre islem tesis edilmektedir. Emsal mahkeme kararlarina göre islem yapilmamaktadir.” seklinde açiklama yapilmis ise de; Ankara 5. Idare Mahkemesi Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi Aidat ve Sosyal Yardimlar Yönetmeliginin 12. Maddesi uyarinca kesilen aidatin davali idareye basvuru tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte üyemize ödenmesine karar vermistir.

 

 Ilgili karar

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen